Μηνύματα από βουλευτές και φορείς για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Κρήτη
Μηνύματα από βουλευτές και φορείς για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«H ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή ίσως αυτή τη στιγμή κρίνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, βουλευτές της Κρήτης, φορείς αλλά και η ΠΕΔ Κρήτης προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις:

Μήνυμα Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θεσπίστηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται από το έτος 1974 και κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής αλλά και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να αφυπνίσει τη συνείδηση του, να αυξήσει την ευαισθητοποίησή του με απώτερο στόχο την ανάληψη δράσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή στην χώρα μας πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας, καθώς ο άφθονος φυσικός της  πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της καθώς και η νησιωτικότητά της την καθιστούν μια περίπτωση μοναδική στο είδος της, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην διαρκή προσπάθεια της να βελτιώσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα για θέματα που άπτονται στην προάσπιση, στην θωράκιση και στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διέπει.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει μνεία σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της απόφασης MEPC.280(70) που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee - MEPC) κατά την εβδομηκοστή Σύνοδό της, από 01 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους η οποία αφορά στην υποχρέωση για χρήση καυσίμου των πλοίων μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο έως 0.5% m/m.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2020, ας δεσμευτούμε όλοι σε συμπεριφορές σεβασμού του περιβάλλοντος και την ανάληψη πρωτοβουλιών και συμμετοχής μας σε εθελοντικές δράσεις προστασίας αυτού.  Ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό, μια σχέση αμφίδρομη, με βασικό στόχο την διατήρηση της περιβαλλοντολογικής υγείας του πλανήτη. Είναι υποχρέωση όλων μας να την

Σωκράτης Βαρδάκης: «Επιτακτική ανάγκη η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει τρόπος ζωής όλων μας»

«Κάθε χρόνο, από το 1972, στις 5 Ιουνίου εορτάζεται από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα του 2020 είναι η βιοποικιλότητα. Μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεξάρτησης των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος, όλη η ανθρωπότητα ανησυχεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία επηρεάζεται από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές και τις αλόγιστες δράσεις των ανθρώπων που το επιβαρύνουν.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν παγκόσμια στο δημόσιο διάλογο για το περιβάλλον και μας απασχολούν όλους είναι η ανακύκλωση, οι πυρκαγιές οι οποίες απειλούν τη βιοποικιλότητα, όπως οι εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, η ρύπανση της θάλασσας και του βυθού, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η υποβάθμισης του περιβάλλοντος επηρεάζει και θα εξακολουθεί να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τον καθημερινό μας βίο στο μέλλον, και εμείς με την καθημερινή μας δραστηριότητα το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας άρρηκτης σχέσης αλληλεξάρτησης.

Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός ότι  σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (που έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα με στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κορωνοϊό), η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, όσο διάστημα διαρκούσε το lockdown.

Το περιβάλλον και η προστασία του έχουν αποτελέσει μερικά από τα φλέγοντα θέματα συζήτησης και σκέψης παγκοσμίως, τουλάχιστον στις ευημερούσες κοινωνίες των αναπτυγμένων κρατών. Πρέπει να αναλογιστούμε, ως πολίτες του κόσμου, αλλά και θεσμικά ως κράτη, υπερεθνικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις τα όσα πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον, το σπίτι όλων μας.

H ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή ίσως αυτή τη στιγμή κρίνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη..

Η κρίση είναι πολυεπίπεδη και αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Η αλματώδης εξέλιξη και πρόοδος της τεχνολογίας σε όλες σχεδόν τις πτυχές του ανθρωπίνου βίου, με τις βαρέων τύπου βιομηχανοποιημένες ζώνες και τη βεβαρημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη συσσώρευση πληθυσμού στα ήδη μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικοποίησης, τη ρύπανση των υπόγειων υδροφόρων, ενώ παράλληλα η υπεράντληση υδάτων και η εντατική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, γενετικώς τροποποιημένων σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών, η ύπαρξη χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, προσβάλλοντας την αισθητική μας άποψη, τον πολιτισμό και την υγεία μας, η διάβρωση του εδάφους που οδηγεί σταδιακά σε ερημοποίηση και οι ανεξέλεγκτες εξορύξεις που αλλοιώνουν το εδαφικό και υπεδαφικό τοπίο, οδηγούν στην αναγκαστική αναζήτηση προστασίας και διεξοδικών λύσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα σήμερα οι δέκα πιο γνωστές για το έργο τους περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας οι οποίες είναι, η WWF ΕΛΛΑΣ, ο Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η Ελληνική Εταιρία για την Πρόστασα του Περιβάλλοντος και της πολίτικης κληρονομίας, η Μεσόγειος ΣΟΣ, η Εταιρία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η GREENPEACE και η Νέα Οικολογία, οι οποίες έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση των οικολογικών ισορροπιών.

Τα οικολογικά κινήματα στην χώρα μας μπορεί να μην έχουν καταφέρει να γνωρίσουν σπουδαία απήχηση, όμως με την σειρά τους έχουν καταφέρει να βάλουν το λιθαράκι τους στον αγώνα της ευαισθητοποίησης του λαού όσων αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στον ακόμη πιο δύσκολο αγώνα, ο οποίος είναι η σωτηρία του πλανήτη από τις οικολογικές καταστροφές που συνεχώς αυξάνονται.»

Ν.Ηγουμενίδης: Κόντρα στις επιταγές της κοινωνίας οι επιδιώξεις ιδιωτικοποίησης του νερού και των αντιπεριβαλλοντικών νόμων

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι το ηχηρό σήμα πως ο άνθρωπος δεν πρέπει άλλο να συμπεριφέρεται εγωιστικά απέναντι στον πλανήτη. Με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, η πανδημία επαναπροσδιορίζει τις αξίες, αλλά ακόμη και τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης μπαίνουν σήμερα επιτακτικά στο τραπέζι. Το νερό, η τροφή και το ζωτικό οξυγόνο εξαρτώνται άμεσα από τη προστασία του φυσικού κόσμου.

Σε ένα τέτοιο επιτακτικό πλαίσιο, είναι κόντρα στις πραγματικές επιταγές της κοινωνίας μια Κυβέρνηση σήμερα να προχωρά σε ενέργειες ιδιωτικοποίησης του νερού ή στη σκιά της πανδημίας να περνά από τη Βουλή τους 2 αντιπεριβαλλοντικούς νόμους (4685 και 4688/2020), που δίνουν βορά τις περιοχές NATURA στο βωμό του κέρδους. Η Κυβέρνηση κινείται ενάντια στις επιταγές που θέτει η ιστορική συγκυρία και απαιτεί η κοινωνία. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση, και όχι περισσότερη λεηλασία».

Δήλωση Μανώλη Συντυχάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Σε δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημειώνει:

Παρά τους εορτασμούς και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ και διαχρονικά όλων κυβερνήσεων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων αντιμετωπίζοντάς το, στη λογική κόστους –οφέλους, μετατρέποντάς το εν τέλει σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους.

Γι’ αυτό αποκρύπτουν συστηματικά ότι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίησή του προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Ασύμβατη με την προστασία της υγείας και των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης, και των λαϊκών στρωμάτων. Ειδικά στην Κρήτη έχουμε μακρά πείρα από την προώθηση μεγάλων συμφερόντων, καπιταλιστικών επενδύσεων σε βάρος του νησιού και των ανθρώπων που το κατοικούν, με εργασιακό περιβάλλον σε συνθήκες γαλέρας και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στον τουρισμό – επισιτισμό, στο εμπόριο, κ.ά. Την εμπορευματοποίηση της υγείας – πρόνοιας και της παιδείας, την παράδοση των ενεργειακών της πηγών, τη διαχείριση των απορριμμάτων και υδάτων, των βουνών, θαλασσών και αιγιαλών στους ιδιώτες επενδυτές.

Έχουμε μακρά πείρα από τις ολέθριες συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όλων κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών που αφήνει αθωράκιστο το νησί με μέτρα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νησί τον περσινό χειμώνα με θύματα ανθρώπινες ζωές, αποδίδοντας την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και όχι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή – αντιπεριβαλλοντική πολιτική.

Τη δυσμενή κατάσταση επιδεινώνει ο νέος νόμος για το περιβάλλον, της κυβέρνησης της ΝΔ, µε την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, με την εκδήλωση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, ο νόμος για την τουριστική ανάπτυξη, θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος και δίνει «γη και ύδωρ» στους «επενδυτές» του τουρισμού. Για το ΚΚΕ, μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο σοσιαλισμό, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, τον εργατικό – λαϊκό έλεγχο και κριτήριο την προστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία οι εργαζόμενοι και η νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα. Να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο-έκτρωμα για το περιβάλλον. Να συνεχιστούν οι σημερινοί αγώνες του λαού μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην «πράσινη» οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Μήνυμα της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος #WorldEnvironmentDay βρίσκει την ελληνική γεωργία σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται:

-από τη μία ο –νέος- δρόμος, που καλείται να βαδίσει η ευρωπαϊκή γεωργία στη βάση της «Νέας Πράσινης Συμφωνίας» για να εξελιχθεί η Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο

-και από την άλλη ο – επίσης, νέος – δρόμος, που καλείται να βαδίσει η ελληνική οικονομία στη μετά Covid περίοδο.

Η συγκυρία είναι μοναδική, η ευκαιρία ιστορική.

Αντλώντας από τη στρατηγική μάρκετινγκ, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το λεγόμενο «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου» (‘first mover’ advantage): αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση, κερδίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα και σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Μ’ αυτή τη λογική, στο ριζικά μεταβαλλόμενο σήμερα τοπίο του Αγροδιατροφικού Τομέα η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα παραδοσιακά συγκριτικά της πλεονεκτήματα με το καινούργιο: το rebranding, που πέτυχε διεθνώς αντιμετωπίζοντας υποδειγματικά την πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα.

Όμως, με τη νοοτροπία, τους χρόνους και τα κλειδιά του χθες, δεν ξεκλειδώνεις την πόρτα του αύριο.

Και στον Αγροδιατροφικό Τομέα έχουμε την δυνατότητα, την ευκαιρία και την επιλογή να βαδίσουμε στους δρόμους, που αποφασιστικά και αποτελεσματικά χάραξε ο Πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Όταν προ μηνών η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την γενναία απόφαση να θέσει  τη χώρα μας στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας, ανατρέποντας το κακό προηγούμενο της Ελλάδας να είναι συνήθως ουραγός των εξελίξεων περιοριζόμενη σε μάχες οπισθοφυλακών.

-Όταν ενέσκηψε η πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε άλλη μια γενναία απόφαση κι έτσι διασώθηκαν οι ζωές χιλιάδων Ελλήνων και όλοι μαζί πετύχαμε η Ελλάδα να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι αυτή η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της χώρας μας που μαζί με τις κατάλληλες κινήσεις στη διαπραγματευτική σκακιέρα οδήγησαν σ’ αυτό το άνευ ιστορικού προηγουμένου αναπτυξιακό πακέτο από την ΕΕ.

Και τώρα, σ’ αυτή την ιστορική στιγμή για την Ευρώπη,

προβάλλει η ώρα της Ελλάδας,

η ώρα του ελληνικού Αγροδιατροφικού Τομέα,

που συν τοις άλλοις έχει ως βασικό πλεονέκτημα

το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.

 Η περίπτωση της ελληνικής εντατικής – κυρίως, ορεινής -  αιγοπροβατοτροφίας είναι χαρακτηριστική:

έγκειται στην εκτροφή ζώων

-με παραδοσιακές μεθόδους που χάνονται στα βάθη των αιώνων

-κυρίως ελευθέρας βοσκής, σε γη που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί

-στο μοναδικό ελληνικό ανάγλυφο, από τα ψηλά, απάτητα βουνά και τις μεγάλες εύφορες πεδιάδες μέχρι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά,

-με βοσκήσιμη ύλη την σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα, αυτόν τον ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό από 6.700 είδη φυτών, το 22% των οποίων υπάρχει μόνο εδώ στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

-και, τελικά με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς από την αιγοπροβατοτροφία προέρχεται μόλις το 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται συνολικά από την κτηνοτροφία στην ΕΕ.

 Το μήνυμά μας, λοιπόν, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι:

-Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο Αγροδιατροφικός Τομέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης - Η επόμενη ημέρα για το περιβάλλον ….αντί εορτασμών και επετείων

«Κάθε χρόνο η 5η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται με ποικίλες, συνήθως συμβολικές, κινήσεις και δηλώσεις που ξεκινάνε από καθαρισμούς ακτών και πάρκων και φτάνουν μέχρι ποιήματα σε σχολεία και μουσικές εκδηλώσεις.

Είναι αλήθεια ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, ειλικρινά συμμετέχουν και δηλώνουν την υποστήριξη τους στα μέτρα και τις πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο εορτασμός της ημέρας περιβάλλοντος είναι απλά ένα άλλοθι για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα, για τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου, τις δραστηριότητες που συστηματικά υποβαθμίζουν την ποιότητα των οικοσυστημάτων, αποστερούν κρίσιμους για τη ζωή φυσικούς πόρους, ρυπαίνουν γη, νερό και αέρα και τελικά υπονομεύουν το μέλλον των κοινωνιών και των επόμενων γενεών.

Το 2020, μετά την καραντίνα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όλοι καταλάβαμε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, η των παιδιών και των γονιών μας απαιτούσε, και ακόμα απαιτεί, μια ριζική ανατροπή των συνηθειών και της καθημερινότητας μας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα νέο, αόρατο, αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό.

Αυτό ακριβώς πρέπει να σκεφτούμε, και αντίστοιχα να δράσουμε, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην πεπατημένη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε «δε βαριέσαι», δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα κάνοντας ακριβώς τα ίδια που κάναμε για δεκάδες χρόνια. 

Ας αρχίσουμε συνειδητοποιώντας ότι η προσωπική και η περιβαλλοντική υγεία δεν μπορούν να διαχωριστούν!

Και περιβαλλοντική υγεία σημαίνει προστασία, ανάδειξη και άμεση δράση για να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα πάνω στην οποία βασίζεται η επιβίωση μας ως είδος.

Όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ περίπου 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέσα σε μερικές δεκαετίες, μεταξύ των οποίων έντομα, φυτά, ζώα, από την ύπαρξη των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανθρώπινη διατροφή, η εξασφάλιση καθαρού, πόσιμου νερού, η σταθερότητα του κλίματος, αλλά και η αναπαραγωγή.

Η βιοποικιλότητα απειλείται

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου το 20% της βλάστησης έχει γίνει λιγότερο παραγωγική, κάτι που το ζούμε και στην Κρήτη.

Οι σημαντικές απώλειες αφορούν είδη τα οποία εμπλέκονται έμμεσα στην παραγωγή τροφής, όπως τα πουλιά τα οποία τρέφονται με τα παράσιτα των καλλιεργειών και τα δέντρα που ζουν στο νερό. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε διαρκή καθοδική πορεία βρίσκονται το 63% των φυτών, το 11% των πουλιών και το 5% των ψαριών.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η βιοποικιλότητα είναι ο πλέον πολύτιμος αλλά και ταυτόχρονα ο λιγότερο αναγνωρισμένος φυσικός πόρος και να δράσουμε αντίστοιχα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για τη στρατηγική σε σχέση με τη βιοποικιλότητα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και στοχεύει στην ανάκαμψη της ως το 2030.

Όμως η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Το  επόμενο βήμα είναι να πάψουμε να μιλάμε για το περιβάλλον και τη φύση σαν να είμαστε κυρίαρχοι τους, με την υπεροψία του παρατηρητή που βλέπει τον Τιτανικό να βυθίζεται χωρίς να γνωρίζει ότι είναι και ο ίδιος μέσα.

 Οι πόλεις και τα χωριά μας, οι ζωές μας, είναι κομμάτι των υποβαθμιζόμενων οικοσυστημάτων, είναι ανάμεσα στα δάση που χάνονται και στα νερά που ρυπαίνονται.

 Οι οικονομικές μας δραστηριότητες βασίζονται σε δύο απλές αλλά πολύ σημαντικές συνθήκες.

Πρώτον, πρέπει να μπορούμε να αντλούμε από το περιβάλλον μας τους πόρους που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Δεύτερον, πρέπει να μπορούμε να επιστρέψουμε στο περιβάλλον μας τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των φυσικών πόρων, τα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα μας, χωρίς να υπονομεύουμε την ικανότητα της φύσης να μας συντηρεί.

Για το λόγο αυτό, είναι καιρός να σκεφτούμε διαφορετικά.

 Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί στην ξεπερασμένη αντίληψη της δεκαετίας του 80 ότι η οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί επιπτώσεις και πρέπει να τις ελέγξουμε.

Στην πραγματικότητα, πρέπει σήμερα να πούμε ότι, εκ του αποτελέσματος, η αντίληψη αυτή δεν δούλεψε. Καθυστέρησε και περιόρισε κάποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει τη διαρκή υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.

Πολύ περισσότερο, δεν κατάφερε καν να συγκρατήσει στο ελάχιστο την καλπάζουσα παγκόσμια υπερθέρμανση που με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, με τους εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες ήδη προοιωνίζεται ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον, και για την Κρήτη μεταξύ άλλων.

Η κυκλική …νέα οικονομία

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και να επιτύχουμε μια μετάβαση προς την κυκλική οικονομία με θετικό κοινωνικό πρόσημο, με λιγότερη φτώχεια και ανισότητες.

 Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και πάνω από όλα να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα έχει το περιβάλλον στον πυρήνα του ως κινητήρια δύναμη και όχι στην περιφέρεια του ως στοιχείο που πρέπει να προστατευτεί.

Η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο κυκλική – είναι κυρίως μια νέα οικονομία και μόνο ως τέτοια θα επικρατήσει.

Είναι η ανάγκη να ξανασκεφτούμε το παραγωγικό μας μοντέλο, τον πρωτογενή τομέα, τις ενεργειακές μας ανάγκες, την τουριστική δραστηριότητα με κριτήριο τη βιωσιμότητα τους και όχι απλά την άμεση κερδοφορία. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Προτεραιότητα τώρα, ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον»

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το Περιβάλλον ο Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε με το σύνολο της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπ. Περιβάλλοντος με θέμα: «Προτεραιότητα τώρα, ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Είναι γενικότερα γνωστό πως διαχρονικά η Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), πέραν των υπολοίπων επιτευγμάτων της, έχει αφήσει ένα θετικό πολιτικό αποτύπωμα και στην πολιτική περιβάλλοντος, φτιάχνοντας θεσμούς όπως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2001 και βεβαίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που ιδρύθηκε το 2009.

Εξίσου σημαντικά επιτεύγματα της παράταξής μας – με μεγάλο και θετικό πολιτικό αποτύπωμα στη  ζωή των μη προνομιούχων συμπολιτών μας, αλλά και της μεσαίας τάξης – ήταν η θεσμοθέτηση των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, όπως και τα Προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Και σήμερα, ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε στα πολιτικά επιτεύγματα με περιβαλλοντικό πρόσημο του παρελθόντος μας, αλλά συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε φιλο-περιβαλλοντικές προτάσεις, όπως:

  1. Τη δημιουργία μιας ευρύτερης Πράσινης Συμμαχίας Θεσμικών και Κοινωνικών Φορέων, που θα αναδιατάξει την ελληνική οικονομία, με αειφορικούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης, στη βάση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  2. Την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος που θα αναλάβει τον συντονισμό της ανωτέρω «Πράσινης Συμμαχίας», για την προώθηση φιλο-περιβαλλοντικών μέτρων όπως Ρήτρες Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους τρόπους αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων (όπως π.χ. ποιες επενδύσεις θα λάβουν προτεραιότητα), που θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
  3. Κριτήρια για την επίτευξη ενεργειακών στόχων και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
  4. Κριτήρια για την επίτευξη στόχων της κυκλικής οικονομίας.
  5. Κριτήρια για το κατά πόσο μια επένδυση είναι περιβαλλοντικά αειφορική, ανθεκτική και το αν ή συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,

Δεδομένου ότι υπήρξαμε οι πρώτοι που μίλησαν για πράσινη ανάπτυξη σε δύσκολες και «κλειστοφοβικές» ιδεολογικά εποχές και κατηγορηθήκαμε από τους παλαιοκομματικά πολιτευόμενους αντιπάλους μας για …«πράσσειν άλογα».

Δεδομένου ότι πάντοτε θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά και σήμερα, αξιώνουμε να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ιστορίας, της παρακαταθήκης και της προσφοράς μας, με το βλέμμα μας πάντοτε στο αύριο.

Δεδομένου ότι είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία ως χώρα, προκειμένου να φτιάξουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, πιο ανθεκτικό στις πολυποίκιλες προκλήσεις και κρίσεις (κλιματική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, υγειονομική) της εποχής μας, αλλά και πιο ανθρωποκεντρικό.

Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι δομικό στοιχείο κάθε «πράσινης» πολιτικής, αλλά και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων είναι εξίσου χρήσιμη για όλους κι όλες όσοι θυσιάζουν το περιβάλλον λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων, ξεχνώντας ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν μονόδρομο για να …χαθεί και το περιβάλλον και η οικονομία.

Δεδομένου ότι πως από πλευράς της «άνευρης», αν όχι ευθέως εχθρικής προς το περιβάλλον σημερινής κυβέρνησης απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση των φιλο-περιβαλλοντικών πολιτικών, καθώς στη νέα «κανονικότητα» που ήδη έχουμε μπει, τα ζητήματα της υγείας ανθρώπου και φύσης θα βρίσκονται μόνιμα σε πρώτο πλάνο πλέον.

Δεδομένου ότι δυστυχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ έχουμε δει, ένα χρόνο τώρα, καλά δείγματα γραφής για τις πολιτικές επιλογές που κάνει και τις προτεραιότητες που βάζει στα θέματα περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως είδαμε την εφαρμογή βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών με αντι-περιβαλλοντικό κυρίως πρόσημο.

Δεδομένου ότι η τελευταία θεσμική κίνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η πρόταση και η συνεπακόλουθη ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής ενός άκρως «περιβαλλοντο-κτόνου» νόμου, του λεγόμενου και κατ’ ευφημισμό «περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός και παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ενισχύσει πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, σε ποιες περιοχές και ποια τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών του;
  2. Αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από πλευράς του Υπουργείου για κάθε Περιφέρεια;
  3. Πόσοι έλεγχοι έγιναν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούλιο του 2019, σε εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης, φυσικούς χώρους ή επιχειρήσεις και τί εντοπίστηκε, αναλυτικά με ημερομηνίες και στοιχεία σε κάθε νομό;
  4. Σε ποιες επιχειρήσεις ονομαστικά επιβλήθηκε πρόστιμο και αν αυτό το πρόστιμο εισπράχθηκε τελικά ή ακυρώθηκε στην πορεία;
  5. Αν οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν είναι υπότροπες, έχουν δηλαδή ξανα-απασχολήσει τις υπηρεσίες και πόσες φορές;
  6. Αν υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές στη χώρα και σε ποιες περιοχές αυτές βρίσκονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Ιλχάν Αχμέτ, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου , Χρήστος Γκόκας , Γεώργιος Καμίνης , Χαράλαμπος Καστανίδης , Μιχαήλ Κατρίνης , Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου , Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος , Δημήτριος Κωνσταντόπουλος  , Ανδρέας Λοβέρδος , Γεώργιος Μουλκιώτης , Μπουρχάν Μπαράν , Δημήτριος Μπιάγκης , Απόστολος Πάνας , Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης                  

Οι προτεραιότητες της ΠΕΔ Κρήτης

    Η ΠΕΔ και οι ΟΤΑ της Κρήτης είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς που συνδέονται με τα θέματα περιβάλλοντος και προτείνουν πολιτικές και δράσεις όπου συνυπάρχει η ανάπτυξη με την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι:

  • Η βελτίωση των δεικτών ενεργειακής απόδοσης
  • Η δημιουργία και πιστοποίηση σύγχρονου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης
  • Η μείωση των ρυπογόνων πηγών ( εκπομπές αερίων, απόβλητα, κλπ)

Είναι ενδεικτικά θέματα που εστιάζουμε την στρατηγική μας και το πλαίσιο για ένα καλύτερο αύριο, για βιώσιμο μέλλον για την υγεία και ευημερία των πολιτών.

Τελικά αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε τα ασύλληπτα τεχνολογικά επιτεύγματα των καιρών μας με την αδήριτη ανάγκη να στραφούμε προς την κυκλική οικονομία, τότε θα ανοίξουμε το δρόμο για να ανθίσει μια νέα πιο βιώσιμη κοινωνική οργάνωση, μια νέου τύπου ευμάρεια, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες, και σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση».

Καθαρισμός του Καράβολα από τον Δήμο Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός:  «Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, ο Δήμος Ηρακλείου διοργανώνει σειρά δράσεων από το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα,  ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ μοίρασε σε δεκάδες δημότες ανακυκλώσιμες τσάντες πολλαπλών χρήσεων και στα παιδιά ένα παραμύθι για την ανακύκλωση.   Παράλληλα, μηχανήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, προχώρησαν σε καθαρισμό της παραλίας του Καράβολα,  με την συνδρομή της εθελοντικής ομάδας Heraklion Eco Voice.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ομάδα Heraklion Eco Voice θα καθαρίσει εθελοντικά και ολόκληρη την περιοχή του Καράβολα, με γάντια και σακούλες από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ενώ είναι προγραμματισμένες ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού  για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα της εποχής μας. Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συνδράμουμε προς αυτήν  την κατεύθυνση με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε μια καθημερινότητα περιβαλλοντικά φιλική. 

Στον Δήμο Ηρακλείου υπογράψαμε τον Απρίλιο του 2019 το αναθεωρημένο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια και έχουμε ξεκινήσει με προσεκτικά βήματα την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ενέργειας, το οποίο επικαιροποιήσαμε.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει έργα και δράσεις που είτε εκτελούνται ήδη, είτε πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, όπως:

-              Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Χώρων Πρασίνου του Ηρακλείου, όπως το Πάρκο Γεωργιάδη και τα Ενετικά Τείχη.

-              Πλήρη ανανέωση του Δημοτικού Στόλου με νέα απορριμματοφόρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αλλά  και με την προμήθεια δυο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

-              Ενεργειακή Αναβάθμιση των 17 Δημοτικών Κτιρίων (Λότζια, Ανδρόγεω, Πολύκεντρο Νεολαίας κ.α.).

-              Ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου

-              Σταδιακή αντικατάσταση 20.500 φωτιστικών οδών και πλατειών με λαμπτήρες LED κ.ά.

-              Δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας.

Με ολοκληρωμένη πολιτική και προσεκτικό σχεδιασμό , ο Δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει, στον βαθμό που του αναλογεί, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να βελτιώσει το περιβαλλοντικό  του αποτύπωμα και να ενισχύσει την ενεργειακή του αποδοτικότητα».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα μετά την επέλαση της πανδημίας του covid-19, ενώ ο κίνδυνος μαζικής επανεμφάνισης της νόσου είναι παραπάνω από υπαρκτός. Μια πανδημία με εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που απειλεί με μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από ότι η κρίση του 2009. Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ίδια η εμφάνιση της ασθενειας δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός αλλά σχετίζεται άμεσα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο ζήτημα διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές, η αποψίλωση των δασών και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής, η μαζική βιομηχανοποιηση της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς δημιουργώντας διαρκώς νέους κινδύνους για την υγεία μας.

Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο η υπέρμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη έχει άφησει βαθιά το αποτύπωμα της στο περιβάλλον. Οι κλιματικές αλλαγές, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η σφοδρότητα και πύκνωση των φυσικών καταστροφών, η ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας καθώς και η καταστροφή της βιοποικιλότητας δεν είναι εικόνες από ένα μακρινό δυστοπικό μέλλον.

Αντίθετα είναι η πραγματικότητα σήμερα και αποτελούν της ουσία της “πρασινης ανάπτυξης” που τόσο ευλαβικά ευαγγελίζονται κυβερνήσεις και κεφάλαιο στην προσπάθεια τους εύρεσης νέων πεδίων κερδοφορίας. Αλλά και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η πρόσφατη ψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, μάλιστα εν καιρώ πανδημίας και καραντίνας με διαδικασίες φαστ τρακ δείχνει με το πιο γλαφυρό τρόπο τις “οικολογικες ανησυχίες” της κυβέρνησης. Ο νέος αντιπεριβαλλοντικος νόμος δίνει πραγματικά γη και ύδωρ στο κεφάλαιο κ θυσιάζοντας ακόμα και προστατευμένες περιοχές Natura ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης .

Ειδικά στην Κρήτη οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του περιβαλλοντικού ζητήματος θα είναι πιο εμφανείς. Ο ενεργειακός προσανατολισμός (εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά), οι εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια του νησιού , η καταστροφή των δασών η εκχώρηση παραλιών και φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας αλλοιώνοντας οριστικά την άγρια ομορφιά του νησιού.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στο πνεύμα των μνημονίων και των επιταγών της ΕΕ, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της, εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο περιβάλλον και στον ελεύθερο χώρο.

Η παραπάνω επίθεση βέβαια πάει χέρι-χέρι με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την διάλυση του συστήματος υγείας , την ακραία καταστολή και την διάχυση του εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους στην ελληνική κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας ενάντια στην λεηλασία του περιβάλλοντος περισσότερο από ποτέ. Τα μηνύματα από τα τοπικά κινήματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν το δρόμο. Ο αγώνας των κατοίκων της Τήνου και της Ιεράπετρας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή των ΜΑΤ αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την πάλη μας. Με μαζικούς συλλογικούς αγώνες θα νικήσουμε!

Όλοι στο δρόμο να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος! Ηράκλειο 19:00 πλατεία Ελευθερίας

Χανιά 19:00 πλατεία Αγοράς

Ιεράπετρα 18:30 αρχαιολογικό Μουσείο

Η γη είναι δική μας!»

«Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News