Κρήτη

Νέο Μέγαρο στην καρδιά του Ηρακλείου

Ξεκινά η κατασκευή ενός νέου μίνι διοικητηρίου της Περιφέρειας στο πρώην Υγειονομικό

Ένα νέο τετραώροφο μέγαρο για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και ένας δημόσιος “πνεύμονας πρασίνου” έκτασης 1,5 στρέμματος θα φιγουράρουν σε μια διετία - καλώς εχόντων βέβαια των πραγμάτων - στην “καρδιά” του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ιστορική συνοικία του Λάκκου.

Χθες υπογράφτηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η σύμβαση, προϋπολογισμού 11,8 εκατομμυρίων ευρώ, και πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό κτηριακό έργο, που θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή του πρώην Υγειονομικού.

Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλιού Υγειονομικού, το οποίο κατεδαφίστηκε και θα στεγάσει υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ προβλέπεται και 1,5 στρέμμα κήπος προς δημόσια χρήση. Το έργο, βάσει δεσμεύσεων των αρμοδίων, θα σέβεται περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά και αισθητικά τόσο το παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου, όσο και τα άλλα παλαιά κτίσματα της περιοχής.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Περιφέρειά μας, στο Υγειονομικό. Εκτιμούμε ότι μέσα σε 2 χρόνια το έργο αυτό θα είναι πανέτοιμο για να στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, αλλά θα υπάρχει και μια καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ένα κτήριο βιοκλιματικό και επίσης ενάμισι στρέμμα ένας κήπος απ’ έξω, που θα είναι για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου. Θεωρώ ότι αναβαθμίζεται πάρα πολύ η ευρύτερη περιοχή και, να είμαστε καλά, σε δύο χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, Έφη Κουτεντάκη και Κώστας Φασουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης και εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Ανδρέας Κατσαρός.

Χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 317, στη συνοικία Λάκκος του Ηρακλείου, στην “πλατεία του Υγειονομικού” του Ηρακλείου, μεταξύ του Πανάνειου Νοσοκομείου και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου και στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Αφορά στην ανέγερση κτηρίου γραφείων, αναψυκτηρίου, Υποσταθμού ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, μικρή πεζογέφυρα και πλήρης αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος-ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου της Περιφέρειας Κρήτης. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του συγκροτήματος είναι 1220,4 τ.μ. και δόμησης 3.347,20 τ.μ.

Το κτήριο γραφείων διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους (ισόγειο, Α’, Β’ και Γ’ όροφος) και δύο υπόγειους (Α’ και Β’ υπόγειο). Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3.321,70 τ.μ., στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού 1.939,12 τμ., χώροι στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, αρχεία, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, εκτός των γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται αίθουσα σεμιναρίων-διαλέξεων και προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής (φουαγιέ) του ισογείου (φουαγιέ αίθουσας) και του Α’ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας (έκθεση ιστορικών ιατρικών εργαλείων κ.λπ.). Στον Α’, Β’ και Γ’ όροφο του κτηρίου χωροθετούνται χώροι γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α’ ορόφου.

Το κτηριακό συγκρότημα συμπληρώνουν ο ανεξάρτητος υπόγειος υποσταθμός της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και υπόγειες δεξαμενές νερού. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του συνόλου του υπαίθριου χώρου του γηπέδου συνολικού εμβαδού 1.703,74 τ.μ.

Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρο ελεύθερης χρήσης από όλους-πλατείας και “κέντρο” της γειτονιάς, αλλά και οι μικρές κλίμακες της περιοχής είναι καταλυτικοί παράγοντες που υπαγορεύουν τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός - Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών λύσεων του κελύφους είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτήριο γραφείων οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο “δημόσιο” χώρο.

Με την αξιοποίηση των προσανατολισμών επιτρέπει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων κύριας χρήσης και συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση και δροσισμό). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Ο περιβάλλων ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό, οργανικά συνδεδεμένο και για την εκτόνωση του αστικού περίγυρου με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης και αναψυχής, όχι μόνο των κτηρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής “Λάκκου”. Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος-πλατεία στην πόλη, ένα ανοιχτό “δωμάτιο” σε δημόσια χρήση.

Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά (δέντρα και θάμνους) της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού “κήπου” που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια