Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά στην πραγματική οικονομία»

Κρήτη
Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά στην πραγματική οικονομία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόβοι για σωρεία λουκέτων από Οκτώβριο αν δεν παρθούν γενναία μέτρα με επιχορηγήσεις και όχι δανεισμούς

"Λουκέτα" έχουν μπει πολλά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά θα φανούν στο επόμενο διάστημα, όταν θα είναι ανοιχτές και σε πλήρη λειτουργία οι αρμόδιες υπηρεσίες για να καταγράψουν όλες αυτές τις περιπτώσεις. Μοναδικό "φάρμακο" για την αγορά δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το να δοθούν στους επιχειρηματίες γενναίες επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Διαφορετικά, έρχεται ένα δραματικό καλοκαίρι και ένας ακόμα πιο δραματικός και... "κατάμαυρος" χειμώνας!

Τις θέσεις αυτές εκφράζει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων και στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης. Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, όπως αυτή φαίνεται και περιγράφεται μέσα από τα στοιχεία που μας έδωσε χθες ο συνδικαλιστής των μικρομεσαίων εμπόρων, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα μόνα χρήματα που δόθηκαν στη σωστή κατεύθυνση και πήγαν στην πραγματική οικονομία ήταν τα 800 ευρώ προς τους εργαζομένους. Όσο για τα δάνεια, ο Μπάμπης Λεκάκης λέει ότι δε θα πρέπει να υπάρχει δανεισμός, γιατί καμία υγιής και σοβαρή επιχείρηση δε θα προχωρήσει σε δάνεια, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, όσο χαμηλό και αν είναι το επιτόκιο. Μάλιστα, κάποια δάνεια που δόθηκαν πήγαν κυρίως σε επιχειρήσεις που δεν τα είχαν ανάγκη και απλά τα χρειάζονταν για να κάνουν... αναχρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δανείων τους, που επειδή είχαν υψηλότερα επιτόκια, τα ξεχρέωσαν μέσα από το νέο και πολύ ευνοϊκότερο δανεισμό.

«Αυτό στην πραγματικότητα δεν ήταν νόμιμο και δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι που να το αποτρέψουν να συμβεί»...

«Έχουν βάλει λουκέτο»

«Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει αλλά δεν έχουμε καταγραφή. Λόγω του ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, όλοι οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, αλλά δεν έχουν καταγραφεί. Πιστεύουμε ότι αυτές τις μέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα μπορέσουν οι επαγγελματίες αυτοί να καταθέσουν τα έγγραφα και όλα αυτά τα χαρτιά που χρειάζονται και τότε θα δούμε πόσες ακριβώς έχουν κλείσει», επισήμανε ο Μπάμπης Λεκάκης.

Στο ερώτημά μας αν πρόκειται και για κάποια προσωρινά λουκέτα, ο συνδικαλιστής απάντησε: «Δε θεωρώ πως πρόκειται για προσωρινό κλείσιμο. Διότι, από τις 10 του Μάη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα είδαμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές και τις βιτρίνες τους χωρίς εμπόρευμα. Που σημαίνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ξανανοίξουν»...

Μονόδρομος οι επιδοτήσεις

«Επιδοτήσεις και όχι δάνεια», είναι - σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη - το "φάρμακο" για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. «Δηλαδή, να δοθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Να δοθούν επιδοτήσεις. Και να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Αυτό που φωνάζουμε κι εμείς και τα Εργατικά Κέντρα. Εμείς δε θέλουμε προγράμματα για παράδειγμα όπως είναι το "Συνεργασία". Για μας δεν είναι "Συνεργασία". Είναι... "Συνανεργία". Εγώ το έχω πει και το ξαναλέω δημόσια. Εμείς είπαμε να επιδοτηθεί η εργασία για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση και ανεργία θα έχουμε και αρκετά λουκέτα θα έχουμε. Γιατί οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να τρέχουν. Γιατί μέχρι τώρα είχανε "παγώσει"»...

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «υπήρχε αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Και σήμερα πρέπει να αρχίσουμε σιγά-σιγά να πληρώνουμε όλα αυτά που τους προηγούμενους μήνες δεν πληρώναμε. Να πληρώσουμε την εφορία μας. Να πληρώσουμε την ασφάλειά μας. Να πληρώσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και να πληρώσουμε και τους εργαζόμενους».

Μάλιστα, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα από αυτό το καλοκαίρι και μετά, σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, η κατάσταση στον τουριστικό κλάδο θα έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες και στις επιχειρήσεις. Και έτσι θα έχουμε νέα χρέη στις επιχειρήσεις και αύξηση του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χρέους της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, στη χώρα μας, με βάση το... καλό σενάριο της υπόθεσης, τα λουκέτα θα φτάσουν τουλάχιστον στα 100.000, που σημαίνει ότι θα χαθούν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας!

«Και αυτά είναι στους τομείς που έχουμε εμείς. Στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους. Δεν είναι στον τουριστικό τομέα, που και εκεί, όπως ακούγεται, πάρα πολλές επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν», τόνισε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Κι ενώ, όπως προβλέπει ο ίδιος μέσα από τα στοιχεία που διαθέτει, «ήδη μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πολλές επιχειρήσεις που δε θα ανοίξουν, αλλά από τον Οκτώβριο και μετά θα έχουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις να διαχειριστούμε. Και δεν παίρνουμε καθόλου υπόψη μας τα σενάρια για νέο κύκλο κρουσμάτων από κορωνοϊό, γιατί αν έχουμε και ένα δεύτερο κύμα, τότε θα έχουμε και το τελειωτικό χτύπημα για την επιχειρηματικότητα και για την οικονομία της χώρας. Δεν μπορεί να τα αντέξει η χώρα»...

Τα δάνεια δε στηρίζουν

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισήμανε ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

«Εξάλλου, όταν οι τράπεζες ζητούν ένα σωρό δικαιολογητικά και για τρία χρόνια να μην έχεις ζημιές και να έχεις κι έναν φάκελο βιωσιμότητας, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει μετά από 10 χρόνια κρίσης. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις».

Γι' αυτό, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δεν είναι σωστή η λογική της κυβέρνησης να λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχορηγήσεις και στις επιχειρήσεις να δίνει δάνεια.

«Όπως έδωσε την επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα από την εφορία, μπορεί να δώσει και μια προκαταβολή που να μην είναι επιστρεπτέα. Δε χρειάζονται πολλά χρήματα για να στηριχτεί η αγορά. Και ταυτόχρονα να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Άμα επιδοτηθεί η εργασία, πάρα πολλές θέσεις εργασίας θα σωθούν»...

Η κατάσταση στο νησί - Στο 80% η πτώση του τζίρου

Σήμερα, τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΒΕΝΗ, στην Κρήτη η γενική πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 75%-80% σε σχέση με πριν το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

«Σε σχέση δηλαδή με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που δεν ήταν και από τους καλύτερους μήνες της χρονιάς. Μην ξεχνάμε ότι η χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα. Είχαμε τα κατάλοιπα της Thomas Cook και είχαμε και την κρίση στο ελαιόλαδο. Μόνο από το ελαιόλαδο εκτιμάται ότι χάθηκαν πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά της Κρήτης».

Από τις 13 Μαρτίου και μετά, σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, η πτώση σε πολλές επιχειρήσεις ξεπέρασε το 90% ή και το 95%. Και αυτό το ποσοστό αφορά ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει, αλλά έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της καραντίνας, αφού δεν υπήρχε κίνηση και άρα πελατεία και ταυτόχρονα η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News