Ελπίζουν σε αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα

Κρήτη
Ελπίζουν σε αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίζουν σε αποζημιώσεις οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον καύσωνα

«Ανοίγει» τις επόμενες μέρες η αναγγελία των ζημιών για να μπορούν οι παραγωγοί της Κρήτης να προβαίνουν σε δηλώσεις, τόσο στα αμπέλια όσο και στις ελιές τους, αναφορικά με τον καύσωνα που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και κράτησε για έξι μέρες και συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν από τότε μέχρι και σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε στο neakriti.gr ότι το «πράσινο φως», δόθηκε σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο σήμερα στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ότι τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί η έκθεση από την υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, ως προς την έκταση των ζημιών για να ακολουθήσει η διαδικασία της αναγγελίας των ζημιών, από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

«Να ξεκινήσουν οι συζητήσεις»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ανοίγει» ένα μεγάλο θέμα, βάζοντας ζήτημα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο της παραγωγής του ελαιοκάρπου αλλά και της ανθοφορίας του ελαιοδέντρου.

"Πληρώνουμε μόλις 6 ευρώ το στρέμμα ως ελαιοπαραγωγοί για να ασφαλίσουμε την παραγωγή μας. Εγώ λοιπόν θα ζητήσω διάλογο ώστε να αυξηθεί το ασφάλιστρο αρκεί να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και τον ανθό της ελιάς όταν αυτός καταστραφεί", μας είπε ο συνδικαλιστής, που μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον υπουργό Μάκη Βορίδη όσο και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Εννοείται, βέβαια, ότι εφόσον αποδειχτεί ότι η ζημιά της ελιάς οφείλεται στο κάψιμο του ανθού και όχι του καρπού, (κάτι το οποίο και θεωρείται ως το πιο αναμενόμενο λόγω της περιόδου του καύσωνα και του σταδίου της υπηρεσίας), ο ΕΛΓΑ κάνει την καταγραφή, αλλά η ζημιά στη συνέχεια καλύπτεται από τα ΠΣΕΑ και αυτό...υπό προϋποθέσεις.

Πάντως, τόσο ο Μύρων Χιλετζάκης όσο και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μας μίλησαν για τα πολλά και διάσπαρτα μικροκλίματα της Κρήτης και ως εκ τούτου, οι ζημιές δεν είναι ούτε καθολικές, αλλά ούτε και συγκεντρωμένες σε μία περιοχή. Άρα, αυτό που απαιτείται, είναι να «μιλήσουν» οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News