Υπογραφές και εκπλήξεις για το μεγάλο καλώδιο...

Κρήτη
Υπογραφές και εκπλήξεις για το μεγάλο καλώδιο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ανακοινώσεις για επιπλέον αντισταθμιστικά έργα θα συνοδεύσει ο ΑΔΜΗΕ την επικείμενη υπογραφή των συμβάσεων

Έτοιμοι για τις πανηγυρικές τζίφρες του μεγάλου καλωδίου είναι στον ΑΔΜΗΕ, που είναι πολύ πιθανόν να συνδυάσουν την επικείμενη - στις 10 Ιουνίου όπως όλα δείχνουν - υπογραφή των συμβάσεων της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με χαρμόσυνες ανακοινώσεις για μια σειρά επιπλέον συνοδευτικών και αντισταθμιστικών έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του εταιρεία “Αριάδνη Interconnection” ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά συνοδευτικών έργων και παρεμβάσεων σε επίπεδο δημόσιων υποδομών, δικτύων κοινωφελούς χρήσης κ.λπ.

Τι συγκεκριμένα έχουμε να περιμένουμε;

Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να περιορίσει την όχληση μαζί με αντίστοιχες τέτοιες εργασίες. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να «τρέξει» κι άλλα αντισταθμιστικά έργα ιδίως για υποδομές και λοιπά κοινωφελή, ώστε να καλυφθούν κι άλλες ανάγκες των περιοχών.

Σχετικές ανακοινώσεις, όπως αναφέρει το energypress.gr, αναμένονται σύντομα κι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Στις 10 Ιουνίου το «εναρκτήριο λάκτισμα»

Την ίδια ώρα, στον ΑΔΜΗΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς για το βήμα-ορόσημο με φόντο το εμβληματικό ενεργειακό έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης, που θα λύσει οριστικά το ζήτημα της κάλυψης των ηλεκτρικών αναγκών της Κρήτης.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα», με την υπογραφή των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρείες, όπως γράψαμε τις προάλλες εδώ στη «Ν.Κ.», σχεδιαζόταν να δοθεί το διάστημα μεταξύ 8 και 10 Ιουνίου, και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15 το αργότερο του μήνα. Απ’ ό,τι φαίνεται, έχει “κλειδώσει” πλέον η ημερομηνία για τις 10 Ιουνίου.

Μια ημέρα που θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος των τριών ετών, μέσα στα οποία, με βάση τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ηλεκτριστεί το διπλό υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει το Μαλεβίζι με την Αττική.

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2023.

Στις 10 Ιουνίου λοιπόν αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να πέσουν οι πανηγυρικές τζίφρες στις συμβάσεις των δύο διαγωνισμών που απαρτίζουν το μεγάλο έργο. Αυτό όμως φαίνεται ότι θα γίνει με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η υπογραφή των συμβάσεων και η έναρξη της κατασκευαστικής πια περιόδου του έργου αναμένεται να σηματοδοτηθεί σε μια ιδιότυπη τελετή τηλεδιάσκεψης.

Τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της “Αριάδνη Interconnection” εδώ από το Ηράκλειο, οι ανάδοχοι του έργου από τις έδρες των εταιρειών τους και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, είτε εδώ από το Ηράκλειο, είτε από τη δική της έδρα στην Αθήνα.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΡΓΟ

Οι συμβάσεις και οι ανάδοχοι

Όπως έχουμε γράψει στη «Νέα Κρήτη», οι προς υπογραφή συμβάσεις για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αφορούν τόσο το επιμέρους έργο των καλωδίων όσο και το επιμέρους έργο των σταθμών μετατροπής του ρεύματος σε Αττική και Μαλεβίζι.

Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών Siemens-ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και «Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ».

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 200 εκατ. είναι διαθέσιμα (είναι το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που υλοποιεί το έργο). Για τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται μέχρι να καλυφθεί το συνολικό κόστος, που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, υπήρχε μέχρι τώρα «θολό» τοπίο, που όμως ξεδιάλυνε.

Για το υπόλοιπο κομμάτι της χρηματοδότησης θα υπογραφεί προσεχώς δανειακή σύμβαση με ελληνική τράπεζα.

Την ίδια ώρα, παραμένουν τα ευοίωνα μηνύματα και για το έτερο έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης (Χανίων- Πελοποννήσου), καθώς ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι το μικρό καλώδιο, που είναι ήδη κατασκευαστικά υπό εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News