Στους δρόμους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Κρήτη
Στους δρόμους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν την επαναπρόσληψή τους από 1η Μαΐου και όχι 1η Ιουνίου, καθώς και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

Σε νέα κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, που μεταξύ άλλων διεκδικούν την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από την 1η Μαΐου αντί της 1ης Ιουνίου, την υπογραφή και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και γενικότερα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν πλήξει τον κλάδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων “Ο Ερμής” και τα μέλη του Σωματείου, έχοντας τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν χθες το πρωί άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καθώς όπως τονίζουν τα αιτήματα του κλάδου δεν έλαβαν την προσοχή που έπρεπε και δεν εισακούστηκαν. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής” επανέρχεται στο ζήτημα που απασχολεί τους οδηγούς και ζητά να καλυφθεί το σύνολο του μισθολογικού κόστους, όπως και οι ασφαλιστικές τους εισφορές να είναι με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επί του ονομαστικού μισθού τους, για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται. Επίσης, ζητούν να δοθεί παράταση στη σύμβασή τους, προκειμένου να μη διαταραχθούν βίαια οι εργασιακές σχέσεις και καταπατηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στήριξη

Στο πλευρό και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία στάθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος προχώρησε στην εξής δήλωση: «Εξακολουθεί να κωφεύει και να αδιαφορεί η κυβέρνηση. Ούτε οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, ούτε οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων, ούτε οι προσπάθειες των Ομοσπονδιών και Σωματείων προς τους αρμόδιους υπουργούς να παραταθεί η ισχύς της ΣΣΕ των οδηγών τουριστικών λεωφορείων (Π.Κ. 1/28.05.2019) κατά ένα έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, φαίνεται να την πτοούν. Η επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων από την 1η Μαΐου είναι επιτακτική ανάγκη. Η επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι ένα αισχρό σχέδιο ενάντια σε όλη την κοινωνία και δε θα περάσει».

Στη συγκέντρωση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων βρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης. Ο βουλευτής συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά, με μέλη της διοίκησης του Σωματείου “Ο Ερμής”, καθώς και με πολλούς οδηγούς λεωφορείων. Αφουγκραζόμενος την αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε τα εξής: «Ο κλάδος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων δέχεται βαρύτατο πλήγμα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19 στην τουριστική αγορά». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι επαγγελματίες οδηγοί βρίσκονται σε απόγνωση και, δυστυχώς, δε διαφαίνεται πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Από την πλευρά μας, έχοντας ήδη ασκήσει πιέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα με σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, άλλωστε, για κάθε εργαζόμενο είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει ως θέμα την ανάγκη να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και με ποιους τρόπους.

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»

Η χθεσινή ήταν μια ακόμη διαμαρτυρία από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αφού έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Σταύρος Σεραφειμίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και μέλη της διοίκησης του Σωματείου παρέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη, ζητώντας από την κυβέρνηση την επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων από 1η Μαΐου και όχι από 1η Ιουνίου, όπως επίσης να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων “Ο Ερμής” και τόνισε πως θα προωθήσει τα αιτήματα του κλάδου στην κυβέρνηση.

«Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματά μας. Δε θα επιτρέψουμε άλλη μια κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, το μήνυμα που στέλνουν προς τη κυβέρνηση», τονίζουν χιλιάδες οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, που βρίσκονται στον “αέρα” και προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και άλλα σωματεία. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ως “ψίχουλα” τα 534 ευρώ και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού έξω από το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις στήριξης:

Χάρης Μαμουλάκης:

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ΕΡΜΗΣ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 1 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, παρευρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Βουλευτής συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Η. Στέλιο Βοργιά, με μέλη της Διοίκησης του Σωματείου ΕΡΜΗΣ, καθώς και με πολλούς οδηγούς λεωφορείων, αφουγκραζόμενος την αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον.

«Ο κλάδος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων δέχεται βαρύτατο πλήγμα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19 στην τουριστική αγορά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Οι επαγγελματίες οδηγοί βρίσκονται σε απόγνωση και, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Από την πλευρά μας, έχοντας ήδη ασκήσει πιέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα με σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία άλλωστε, για κάθε εργαζόμενο, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο».

Σωκράτης Βαρδάκης:

Το Σωματείο προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς, τα αιτήματα του κλάδου δεν εισακούστηκαν και για τον λόγο αυτό κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο κ. Βαρδάκης, δήλωσε: «Εξακολουθεί να κωφεύει και να αδιαφορεί  η κυβέρνηση. Ούτε οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, ούτε οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων , ούτε οι προσπάθειες των Ομοσπονδιών και Σωματείων προς τους αρμόδιους Υπουργούς, να παραταθεί η ισχύς της Σ.Σ.Ε. των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων (Π.Κ. 1/28.05.2019), κατά ένα έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων φαίνεται να την πτοούν.

Η επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, από την 1η Μαΐου, είναι επιτακτική ανάγκη.  Η επιλογή της κυβέρνησης  για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι ένα αισχρό σχέδιο ενάντια σε όλη την κοινωνία και δεν θα περάσει.»

Σταύρος Αρναουτάκης:

Την στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ζήτησε η διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων «ΕΡΜΗΣ» αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν πλήξει τον κλάδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Σωματείου Σταύρος Σεραφειμίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, παρουσία μελών της διοίκησης, παρέδωσαν το ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την Κυβέρνηση η επαναπρόσληψη των οδηγών τουριστικών λεωφορείων να γίνει από 1η Μαΐου και όχι από 1η Ιουνίου ,όπως επίσης οι εργοδότες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία και θα προωθήσει στην Κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News