«Χρυσάφι» για τις ελιές», οι βροχές του Μαΐου - «Στα φόρτε της η χολέρα»

Κρήτη
«Χρυσάφι» για τις ελιές», οι βροχές του Μαΐου - «Στα φόρτε της η χολέρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για τα αμπέλια - Τι πρέπει να προσέχουν οι αμπελουργοί

Καλό στις ελιές, και όχι ζημιά, κάνουν οι βροχές των τελευταίων ημερών.

Στα αμπέλια, όμως, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης περονόσπορου και χολέρα, και αυξάνουν τις ανάγκες για φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις με θειάφι και χαλκό ή και με τα ανάλογα, εγκεκριμένα, χημικά σκευάσματα. Όσο για τα κηπευτικά, αυτές οι βροχές ήρθαν σαν "χρυσάφι" αφού ήταν ποτιστικές και ταυτόχρονα βοηθούν τους καλλιεργητές στην εξοικονόμηση νερού. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις των απότομων και έντονων βροχοπτώσεων, αλλά σε γενικές γραμμές το νερό έπεσε με τρόπο που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτούργησε ευεργετικά!

Την αισιόδοξη αυτή εκδοχή, καλώντας βέβαια τους αγρότες να έχουν πάντοτε στον νου τους τα σχετικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του κράτους, δίνει μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο συνταξιούχος γεωπόνος και πρώην διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας στον νομό Ηρακλείου Γιώργος Δασκαλάκης.

Ο ίδιος, δηλαδή, δε θεωρεί ότι θα πρέπει να ανησυχεί ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος, ως προς τις τελευταίες βροχοπτώσεις, λόγω του σταδίου της ανθοφορίας των ελαιοδέντρων της Κρήτης.

«Το νερό δεν κάνει ζημιά. Αυτό που αποφύγαμε και το οποίο θα μας έκανε ζημιά ήταν το χαλάζι. Αυτή την εποχή, έτσι όπως εξελίσσεται ο καιρός, κάνει καλό στην ελιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι το ψέκασμα για τον πυρηνοτρήτη και τον ρυγχίτη, που καμιά φορά παρουσιάζεται. Αλλά μιλάμε πάντοτε για ψεκασμούς σε ελαιόδεντρα που έχουν ιστορικό σε πυρηνοτρήτη και σε ρυγχίτη. Τότε θα ψεκάσουμε. Καλό είναι να ψεκάζουμε, δηλαδή, εντοπισμένα εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, γιατί δεν είναι καλό να ψεκάζουμε όλο τον νομό. Δεν παύει να χρησιμοποιούμε για τον σκοπό αυτό ένα δηλητήριο που, αφού μπορούμε να το αποφύγουμε στις ελιές χωρίς ιστορικό, θα ήταν καλό για τη φύση, για να μην υπάρχουν κάποιες αρνητικές παρενέργειες», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Δασκαλάκης.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για ψεκασμούς στην ανθόβια γενιά και στην καρπόβια γενιά. Τώρα έχει μείνει ο δεύτερος ψεκασμός για την καρπόβια γενιά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προσβολές από αυτούς τους εχθρούς της ελιάς, αλλά η δεύτερη επέμβαση προϋποθέτει να έχουν οι ελιές σχηματιστεί σε μέγεθος περίπου φακής. «Γι' αυτό υπάρχουν και οι προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την κατάλληλη εποχή των επεμβάσεων αυτών. Αυτή πάντως η εποχή είναι τώρα για τους συγκεκριμένους ψεκασμούς. Απλά υπάρχει η κλιμάκωση των ψεκασμών ανάλογα με την πρωιμότητα της κάθε περιοχής», όπως εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης.

Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ζημιές κάπου από τις βροχές, ο ίδιος απαντά: «Ίσως εντοπισμένα σε κάποια ελαιόδεντρα να έχουμε πολύ μικρές ζημιές. Γενικά όμως η βροχή έχει ευνοήσει την παραγωγή της ελιάς. Και θα τις βοηθήσει να κάνουν πιο όμορφο και πιο πολύ καρπό. Αυτό το πράγμα το θέλει η ελιά. Να έχει δηλαδή υγρασία όταν διαφοροποιεί τους οφθαλμούς και όταν "δένει" ο καρπός στα πρώτα στάδια μέχρι να χοντρύνει. Και αυτό ισχύει γιατί είναι οι θερμοκρασίες φυσιολογικές για την καλλιέργεια. Έχει λοιπόν η ελιά και την υγρασία στη ρίζα. Οπότε "δουλεύει" κανονικά. Δεν έχει πρόβλημα...».

Έχουμε λοιπόν ενίσχυση της βεντέμας; «Βέβαια ενισχύεται. Γενικά είναι ευνοϊκό το κλίμα για τις ελιές. Μόνο πριν το "δέσιμο", εκεί, σε προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσε να είχε προκληθεί ζημιά με έντονες βροχοπτώσεις που να διαρκούσαν δύο-τρεις ημέρες και θα έριχναν τη γύρη στο έδαφος. Αλλά θεωρώ ότι, ακόμα και αν έγινε σε κάποιο βαθμό, η ζημιά δεν είναι μεγάλη. Συνήθως η μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί από ένα νότο, ο οποίος θα ρίξει την υγρασία στο 5-6-7% και να σου κάψει τον ανθό. Αλλά τέτοιες καταστάσεις δεν είχαμε. Ο νότος είναι το πρόβλημα στα βόρεια παράλια. Και όχι ο βοριάς ο οποίος έχει σχετική υγρασία και βοηθάει τα ελαιόδεντρα. Το αντίθετο συμβαίνει βέβαια στη Μεσαρά, όπου ο βοριάς είναι ξηρός και δημιουργεί πρόβλημα...».

«Στα φόρτε της η χολέρα» -Τι πρέπει να προσέχουν οι αμπελουργοί

Στο μεταξύ, αυτές οι βροχές, οι οποίες μάλιστα πρόκειται βάσει προγνώσεων καιρού να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, δημιουργούν πολύ επικίνδυνες συνθήκες για χολέρα και περονόσπορο.

«Καταρχήν αυτή την εποχή η χολέρα είναι στο φόρτε της. Αν δεν την αντιμετωπίσεις τώρα, δεν μπορείς να τη βγάλεις έξω από το αμπέλι σου μετά. Δηλαδή, για τις επόμενες δέκα-είκοσι μέρες, πρέπει ο παραγωγός να ψεκάζει τακτικά για το ωίδιο», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηρακλείου Γιώργος Δασκαλάκης στην εφημερίδα μας. Όσο για τον περονόσπορο, εξηγεί: «Δεν έχουμε την πανδημία που είχαμε το 2011. Διότι, ευτυχώς, ο Μάης στην αρχή ήταν ξηρός. Και έκανε και αυτές τις ζέστες. Αλλά τώρα με την ανωμαλία των βροχών κάποια αμπέλια θα προσβληθούν. Θεωρώ ότι δε θα είναι πάρα πολλά, αλλά θα είναι αρκετά. Άρα θέλει κάποια προσοχή. Και δεν ξέρουμε και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μήπως συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες...».

Μάλιστα, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Δασκαλάκης, «το κακό με τον περονόσπορο τώρα είναι ότι μπορεί να μη βλέπεις καθόλου ζημιά στα φύλλα και κάποια στιγμή να πάει μόνο στα σταφύλια. Αυτό είναι το κακό. Τον καταλαμβάνει τον παραγωγό εξαπίνης. Άρα εκεί πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί. Τώρα είναι η εποχή για χολέρα και περονόσπορο. Κάθε εβδομάδα ή κάθε δέκα μέρες τουλάχιστον πρέπει να ψεκάζουμε. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με τα σκευάσματα. Αν βρέξει μπορεί με τη βροχή να ξεπλυθεί, ας πούμε, το θειάφι και ο χαλκός που χρησιμοποιούμε για τη χολέρα και τον περονόσπορο αντίστοιχα...».

Κατά τα λοιπά, «όταν τα αμπέλια είναι ζωηρά, αντιδρούν πολύ στην ορμόνη. Γίνονται χοντρόρωγα και αρεόραγα. Άρα η βροχή από αυτή την άποψη έχει ωφελήσει τα αμπέλια. Και απ' ό,τι φαίνεται θα έχουμε λόγω των συνθηκών αυτών φέτος μια ποιότητα καλή...».

Για άλλες ασθένειες στα αμπέλια, ο Γιώργος Δασκαλάκης λέει ότι δεν υπάρχει ακόμα προσβολή από "τζιτζικάκι", ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε την εμφάνιση του ψευδόκοκκου.

Για ευδεμίδα, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.

Όσο για τα κηπευτικά, μόνο θετικά λειτουργούν αυτή την περίοδο, όπως εξηγεί, οι βροχές στον τόπο μας, αφού τα βοηθούν να γίνουν δυνατότερα και νοστιμότερα, πέρα από την εξοικονόμηση του νερού για τους καλλιεργητές, που μειώνουν αντίστοιχα την παροχή του νερού.

Βέβαια, από άποψη ασθενειών, «υπάρχει κι εδώ η ανάγκη φυτοπροστασίας. Κάποτε οι παππούδες μας έβαζαν μόνο απύρι. Τώρα πια όμως υπάρχουν ένα σωρό ασθένειες. Και δε φτάνει μόνο αυτό», καταλήγει ο γνωστός γεωπόνος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News