Κρήτη

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία – «Αγκάθι» οι άδειες ειδικού σκοπού

Ως ένα «δύσκολο πάζλ» χαρακτηρίζουν διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας,

Ανοίγουν τα δημοτικά – Μεγάλο «αγκάθι» οι άδειες ειδικού σκοπού

Ως ένα «δύσκολο πάζλ» χαρακτηρίζουν  διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας,

Με αρκετά προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να δοθούν εξαρχής αποτελεσματικές λύσεις, πρόκειται να χτυπήσει αύριο το πρωί το «πρώτο» κουδούνι της νέας καθημερινότητας για τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά οι διευθυντές των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν κρύβουν την αγωνία τους πρωτίστως για το θέμα των αδειών ειδικού σκοπού που θα μπορούν να κάνουν χρήση οι εκπαιδευτικοί, καθώς βάσει αυτών θα πρέπει να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθημάτων.

Σύμφωνα με την σχολική κοινότητα, οι άδειες ειδικού σκοπού που θα μπορούν να κάνουν χρήση οι εκπαιδευτικοί, θα επηρεάσουν την κατάρτιση του εβδομαδιαίου προγράμματος των μαθημάτων, ενώ καθοριστικό ρολό στην «διχοτόμηση» των τμημάτων θα παίξει και ο αριθμός των παιδιών που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Μανόλης Μηλιαράκης από τα Χανιά και Ευαγγελία Μαντά από το Ρέθυμνο χαρακτηρίζουν την «μίνι» σχολική περίοδο, διάρκειας μόλις 26 ημερών, ως ένα «δύσκολο πάζλ», καθώς πέρα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να δηλώσουν εξαρχής αν θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, θα πρέπει επίσης και οι γονείς των μικρών μαθητών να δηλώσουν εγγράφως από τώρα εάν θα επιτρέψουν ή όχι την επιστροφή των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες.

Η διαδικασία αυτή, όπως εξηγούν, θα συμβάλει ώστε να γίνει καλύτερος σχεδιασμός της διχοτόμησης των τμημάτων, όπου αυτό επιβάλλεται, με γνώμονα τα όσα επιτάσσει το σχετικό πρωτόκολλο.

Πέρα όμως από το σχολικό περιβάλλον, τροποποιήσεις επιβάλλεται να γίνουν και στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ δυτικής Κρήτης ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα με την μεταφορά των μικρών μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η φετινή -γεμάτη εμπόδια- σχολική περίοδο.  

Δεύτερο... «πρώτο κουδούνι» και για τους μικρούς μαθητές

Ανοίγουν ξανά αύριο, Δευτέρα 1η Ιουνίου, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Από αύριο, σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

 

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια