Σε κίνδυνο καρδιοπαθή παιδιά: Κλειστό το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας - Τι συμβαίνει με τα Κρητικόπουλα

Κρήτη
Σε κίνδυνο καρδιοπαθή παιδιά: Κλειστό το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας - Τι συμβαίνει με τα Κρητικόπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίδων - Αγία Σοφία: «Γολγοθάς» για εκατοντάδες παιδιά με καρδιοπάθειες που… «καταδικάζονται σε αργό ή γρήγορο θάνατο»  

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες που ήρθαν στο neakriti.gr, αναφορικά με την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), του Νοσοκομείου «Παίδων - Αγία Σοφία» στην Αττική.

Με διάχυτη την αγωνία στη φωνή της, η Ηρακλειώτισσα, κ. Χρίστινα Βρανάκη, ανέφερε στο neakriti.gr το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, καθότι το μόλις 3,5 ετών κοριτσάκι της, το οποίο πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια και η κατάσταση της υγείας του χρήζει χειρουργικής επέμβασης, δεν έχει χειρουργηθεί ακόμη.

Το κοριτσάκι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η μητέρα της στο neakriti.gr, θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε «άμεση», όπως σχολίασε η κ. Βρανάκη, χειρουργική επέμβαση πριν από το lockdown, ωστόσο, παρότι τα τακτικά χειρουργεία στην Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει, η Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΜ) του «Αγία Σοφία» παραμένει κλειστή και, κατ’ επέκταση, η κόρη της, δεν έχει χειρουργηθεί ακόμη - και δεν δύναται να υποβληθεί στην επέμβαση, για όσο η εν λόγω Μονάδα είναι κλειστή.

«Στην Κρήτη, δεν γίνονται τέτοια χειρουργεία»

Σε επίπεδο Ελλάδας, παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο Νοσοκομείο «Παίδων - Αγία Σοφία», ενώ, όπως επιβεβαίωσε στο neakriti.gr ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, σε επίπεδο Κρήτης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά μόνο για έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ανάγκης. Όπως, χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Κτενιαδάκης, «Τα παιδοκαρδιοχειρουργικά είναι άκρως εξειδικευμένα περιστατικά, που δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισής τους στην Κρήτη».

Το παραπάνω εξηγεί και την αγωνία της κ. Βρανάκη, το παιδί της οποίας έχει ήδη υποβληθεί σε 2 χειρουργεία στο «Αγία Σοφία» (για διαφορετικό πρόβλημα υγείας), ενώ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρίσκεται, αν μη τι άλλο, και ο ιατρικός φάκελος του παιδιού. Η Ηρακλειώτισσα μητέρα, λοιπόν, βρίσκεται σε τέλμα, αφού δεν έχει άλλη δωρεάν λύση, πέρα από το «Αγία Σοφία», για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της κόρης της, σε επίπεδο Ελλάδας.

Γιατί παραμένει κλειστή η ΚΕΜ και δεν γίνονται τα χειρουργεία;

Το neakriti.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες του «Αγία Σοφία», κ. Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου Κοκολάκη, η οποία ανέφερε πως, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση, η ΚΕΜ του Παίδων, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή, καθότι, χρησιμοποιείται ως Μονάδα για την αντιμετώπιση των περιστατικών με κορωνοϊό (στη συγκεκριμένη Μονάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν νοσηλευτεί 5 ύποπτα κρούσματα παιδιών, καθώς και το επιβεβαιωμένο κρούσμα του 8 μηνών βρέφους).

Πρόβλημα ετών

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν εκατοντάδες γονείς, είναι… από ότι φαίνεται, διαχρονικό, αφού, σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου Κοκολάκη, η εν λόγω εντατική έκλεισε για πρώτη φορά το 2011 και παρέμεινε κλειστή για 20 ολόκληρους μήνες, ανοίγοντας, τελικά, το 2013.

Ενώ, σοκαριστικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου Κοκολάκη, το διάστημα των 20 μηνών που παρέμεινε κλειστή η ΜΕΘ, «3 με 4 παιδάκια που περίμεναν να χειρουργηθούν, έφυγαν από τη ζωή, με τις υποθέσεις τους να… μπαίνουν στο αρχείο».

Έκτοτε, μέχρι και το φετινό Μάρτιο, «τα παιδιά υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, μόνο μία ημέρα την εβδομάδα» και, σύμφωνα με τη Πρόεδρο του Συλλόγου, ενώ, σοβαρά είναι τα προβλήματα παρουσιάζονται και με τις λίστες αναμονής.

Ανέφικτη λύση, το Ωνάσειο

Η λύση, λοιπόν, που προτείνεται για τους γονείς, είναι η μεταφορά των παιδιών στο Ωνάσειο. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου Κοκολάκη, η λύση αυτή δεν είναι εφικτή για όλες τις περιπτώσεις παιδιών, καθώς, το Ωνάσειο μπορεί να εξειδικεύεται σε καρδιολογικά περιστατικά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η πολύ πρόσφατη περίπτωση παιδιού με αιμορροφιλία, που το Ωνάσειο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο περιστατικό και, έτσι, το παιδάκι εστάλη και πάλι στο Παίδων.

Παράλληλα, μπορεί οι επεμβάσεις στο Ωνάσειο να γίνονται δωρεάν, ωστόσο, ο επανέλεγχος δεν είναι δωρεάν. Ενώ, άλλο ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, σύμφωνα με τη Πρόεδρο του Συλλόγου είναι το ότι γονείς και παιδιά έχουν ήδη φακέλους και γιατρούς που τα παρακολουθούν στο Παίδων.

Πολλές παρεμβάσεις, αλλά καμία απάντηση

Όλα αυτά τα χρόνια, εκατοντάδες γονείς, πέρα από τη «μάχη» με τις καρδιολογικές ασθένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, έχουν δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τη λειτουργία της ΚΕΜ και των χειρουργείων.

Αναφορικά με το πλέον πρόσφατο κλείσιμο της ΚΕΜ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες του «Αγία Σοφία», έχει εκδώσει ανακοίνωση, όπου ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των παιδιών. Παράλληλα, σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια έχει στείλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Ενώ, ερώτηση στη Βουλή και το Υπουργείο Υγείας έχει απευθύνει και ο βουλευτής του Μέρα25, Κρίτων Αρσένης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News