ΕΛΜΕΠΑ: Σε βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις των ΗΠΑ φιγουράρει ο καθηγητής με τη “φωτογραφική” προκήρυξη

Κρήτη
ΕΛΜΕΠΑ: Σε βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις των ΗΠΑ φιγουράρει ο καθηγητής με τη “φωτογραφική” προκήρυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας-ένας οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ μπαίνουν στην ομοσπονδιακή ακαδημαϊκή βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις (Academic Sexual Misconduct Database) των ΗΠΑ για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως το όνομα του συγκεκριμένου καθηγητή φιγουράρει σε μια υπόθεση η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται και τελεσίδικη (Resolved)

Σαν κεραυνός εν αιθρία φαίνεται πως έπεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η αποκάλυψη της εφημεριδας  "Νέας Κρήτης" αναφορικά με τον καθηγητή με τις πολλές περγαμηνές, για χάρη του οποίου ολόκληρη θέση με συγκεκριμένο - το δικό του - γνωστικό αντικείμενο δημιουργήθηκε.

Φαίνεται πως, πέρα από ελάχιστους - τρεις λένε οι πληροφορίες μας - ανθρώπους, παροικούντες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κανείς άλλος δεν ήξερε το ποιόν του συγκεκριμένου καθηγητή και πολύ περισσότερο τη "δράση" του στο εξωτερικό.

Σήμερα πάντως - μετά το δημοσίευμα - όλοι ξέρουν. Ένας-ένας οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ μπαίνουν στην ομοσπονδιακή ακαδημαϊκή βάση δεδομένων για σεξουαλικές παραβάσεις (Academic Sexual Misconduct Database) των ΗΠΑ για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως το όνομα του συγκεκριμένου καθηγητή φιγουράρει σε μια υπόθεση η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται και τελεσίδικη (Resolved).

Και δε φτάνει μόνο αυτό. Υπάρχουν στο διαδίκτυο πλείστα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ που μιλούν για την περίπτωση. Μάλιστα, στο φως έρχονται και άλλα στοιχεία. Όπως γράφουν τα αμερικανικά μέσα, η καταγγέλλουσα φοιτήτρια αναγκάστηκε να αλλάξει πανεπιστήμιο όταν με αφορμή το γεγονός της καταγγελίας της δέχτηκε και bulling από δύο συμφοιτητές της που δούλευαν μαζί στο εργαστήριο - του συγκεκριμένου καθηγητή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, οι δύο συμφοιτητές της σταμάτησαν να της μιλάνε και, παρότι εργαζόταν στο ίδιο project, σταμάτησαν να της στέλνουν ενημερωτικά e-mails και να την καλούν στις συναντήσεις της ομάδας, ενώ, όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη της έρευνας σε επιστημονικό περιοδικό, το όνομά της δε συμπεριλήφθηκε, ενώ αντίθετα συμπεριλήφθηκε κανονικά αυτό του καθηγητή.

Μάλιστα η φοιτήτρια κατήγγειλε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι το πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει ένα «σεξουαλικά εχθρικό περιβάλλον», με τις Αρχές να θέτουν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο μικροσκόπιο της έρευνας με κατηγορίες για διακρίσεις βάσει φύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής είχε ήδη παραιτηθεί πριν καν βγει απόφαση για τις καταγγελίες και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα: γιατί τέτοια σπουδή;

Έξαλλος ο πρύτανης

Πάντως, φήμες θέλουν τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκο Κατσαράκη, να είναι έξαλλος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου - η οποία συνεδρίαζε για άλλα ζητήματα, ανάμεσά τους και το πώς θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική - να απειλεί θεούς και δαίμονες. Ίδια περιγράφεται πως ήταν η κατάσταση και άλλων αντιπρυτάνεων. Γιατί, πέρα από τις μεθοδεύσεις για την "κατάληψη" της συγκεκριμένης θέσης, ο καθηγητής με τις περγαμηνές είχε υποβάλει, σε συνεργασία με τον... τοπικό μέντορά του, αίτημα προς τον ERC (European Research Council) προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση για ένα συγκεκριμένο project. Δεν είναι λίγοι τώρα που φοβούνται πως, αν όλα αυτά φτάσουν στα αφτιά των Ευρωπαίων, το νεοσυσταθέν πανεπιστήμιο θα γίνει διεθνώς δακτυλοδεικτούμενο.

Και το ζητούμενο τώρα είναι τι μέλλει γενέσθαι; Θα προχωρήσουν στην εκλογή καθηγητή; Με ποιο εκλεκτορικό σώμα; Κι οι εκλέκτορες θα αποφασίσουν με τα βιογραφικά που έχουν ήδη κατατεθεί ή θα γίνει νέα πρόσκληση; Τι θα γίνει με τον μέντορα που ενώ ήξερε όλη την αλήθεια "πούσαρε" το πουλέν του; Θα παραμείνει αυτός στη (μεγάλη) θέση του;

"Φωτογραφική" προκήρυξη

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Κατσαράκης μάς δήλωσε πως η Σύγκλητος ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών - στην οποία κλήθηκε εκτάκτως - υπήρξε ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του τμήματος για το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, άρα δεν υπήρχε "φωτογραφική" προκήρυξη για τη θέση. Ωστόσο, από το ίδιο το τμήμα καθηγητές υποστηρίζουν πως υπάρχουν (και μάλιστα έγγραφες) επιφυλάξεις περί "φωτογραφικής" διάταξης στην προκήρυξη και συγκεκριμένη αναφορά στο πρόσωπο του εν λόγω υποψηφίου με το "παρελθόν" στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη προκήρυξη, ως είθισται, έχει θέσεις αναπληρωτή καθηγητή και επίκουρου καθηγητή. Οι πληροφορίες μας λένε πως υπάρχουν 3 και 4 αντίστοιχα υποψηφιότητες, με τον συγκεκριμένο καθηγητή να έχει υποβάλει αίτηση μόνο για τη θέση του αναπληρωτή.

«Πιαστήκαμε εξαπίνης» - Ενημερώθηκαν από το δημοσίευμα της "Ν.Κ."

Όπως μας τόνισε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, λόγο για το ποιος θα καταλάβει τη θέση έχει μόνο το εκλεκτορικό σώμα που έχει συγκροτηθεί και το οποίο θα λάβει υπόψη του όλα τα στοιχεία που αφορούν τους υποψηφίους. Όπως προβλέπεται, αμέσως μετά την απόφαση του εκλεκτορικού θα γίνει ο έλεγχος της νομιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται κυρίως από καθηγητές εκτός του ΕΛΜΕΠΑ, ωστόσο μία θέση καταλαμβάνει ο μέντορας του καθηγητή με τις πολλές περγαμηνές.

Μάλιστα, καθηγητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ζητούν να έρθει το θέμα στη συνέλευση του τμήματος και να αποφασίσει το σώμα για το αν πρέπει να παραμείνει η περιγραφή της θέσης ως έχει ή να επαναπροκηρυχθεί με νέους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως το ΕΛΜΕΠΑ πιάστηκε εξαπίνης, καθώς ενημερώθηκε μέσα από το δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης", και τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και θα πράξει με βάση όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και την ηθική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News