Κρήτη

Ένωση Καταναλωτών: Ανησυχία για τη χρήση απαγορευμένου δακοκτόνου

Ζητά εξηγήσεις από το Μάκη Βορίδη για τη χρήση του φαρμάκου

Την αγωνία της «για απαγορευμένο δακοκτόνο» ζητώντας διευκρινίσεις και μέτρα για την χρήση κατάλληλων φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου, εκφράζει με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Αφορμή για το θέμα, η ερώτηση που έφερε στην Βουλή, ο βουλευτής Χανίων, κ.Μανούσος Βολουδάκης , με το θέμα "Ανάγκες της δακοκτονίας στην Κρήτη" και την αναφορά του στην επικινδυνότητα του χρησιμοποιημένου φαρμάκου ,για την καταπολέμηση του δάκου. 


Στην ερώτησή του ο κ.Βολουδάκης, συγκεκριμένα αναφέρει: "πρέπει να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου. Μεταξύ των σκευασμάτων που οι Περιφέρειες χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβάνονται και κάποια με τη δραστική ουσία Thiacloprid, η οποία έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  (ημερομηνία εφαρμογής  τoυ κανονισμού 30/4/20), λόγω δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον. Επιπλέον η συγκεκριμένη ουσία, έχει κριθεί ως αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς".  

Στην επιστολή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μεταφέρει τον προβληματισμό της και την αγωνία της, για την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, αλλά και του ίδιου του ελαιόδεντρου,για την αναφερόμενη επικινδυνότητα του δακοκτονου φαρμάκου και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ,κ. Μάκη Βοριδη, διευκρινίσεις και απαντήσεις 

1)Που έγκειται η επικινδυνότητα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου, ώστε η χρήση του να έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε
2)Αφού το εν λόγω φάρμακο και η ουσία που περιέχει , έχει κριθεί αναποτελεσματική για την καταπολέμηση του δάκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες,( Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς ),γιατί χρησιμοποιείται και γιατί μέχρι σήμερα ,δεν έχει αντικατασταθεί με άλλο μη επικίνδυνο και αποτελεσματικό δακοκτόνο.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτηςζητά από τον κ.Βορίδη, να μεριμνήσει ως Υπουργείο, για την έγκαιρη, επαρκή και συστηματική δακοκτονία.  ώστε στην Κρήτη να αποφευχθεί η καταστροφή και η ζημιά από το δάκο και το γλοιοσπόριο, που ισοπέδωσε οικονομικά τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς ,κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο.-

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια