Κρήτη

Συνεχίζεται η διαμάχη για τη νέα ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ

Νέες βολές κατά της διοίκησης - Ο χώρος δεν πληροί τις επιστημονικές προδιαγραφές διαμηνύουν οι καρδιολόγοι

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να μεταφέρει τη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και στη θέση της να τοποθετήσει τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο χώρος δεν πληροί τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές διαμηνύουν οι καρδιολόγοι, κάτι που παραδέχεται και ο διευθυντής της ΜΕΘ κ. Γεωργόπουλος, που ωστόσο δηλώνει ότι καμία Μονάδα Εντατικής δεν τις πληροί στην Ελλάδα. «Θα χάναμε τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η Κρήτη 9 επιπλέον κλίνες Εντατικής», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Νίκος Ηγουμενίδης, υπενθυμίζει ότι και επί των ημερών του τόσο η Επιστημονική Επιτροπή όσο και η Νοσηλευτική Υπηρεσία απέρριπταν τη λύση που εισηγείται ο κ. Χαλκιαδάκης.

Το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς από όλες τις πλευρές εκφράζονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τις σφοδρές αντιδράσεις και διαφωνίες από μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των εμπλεκομένων να είναι ο κανόνας. Το “μήλον της Έριδος” βεβαίως είναι η χωροθέτηση της νέας ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ σε χώρο όπου τώρα λειτουργεί η Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σύσσωμο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρούει “κώδωνα” κινδύνου για συρρίκνωση του έργου της κλινικής.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Νίκος Ηγουμενίδης, καρδιολόγος και πρώην διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, εκφράζει την ανησυχία του και αφήνει αιχμές για την επιλογή του διοικητή να χωροθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η νέα ΜΕΘ, λέγοντας ότι ως λύση επί των ημερών του στην 7η Υ.ΠΕ. είχε απορριφθεί.

Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν πληροί της επιστημονικές προδιαγραφές αφενός γιατί είναι μικρός και αφετέρου γιατί δημιουργεί πρακτικό πρόβλημα, αφού στην απέναντι πλευρά του ίδιου διαδρόμου βρίσκεται το Αιμοδυναμικό όπου γίνονται οι στεφανιογραφίες και άλλες επεμβατικές διαδικασίες. Έτσι σε απόσταση 2,5 μέτρων θα συνωστίζονται όλα τα περιστατικά, επείγοντα και μη, αλλά και οι συγγενείς των ασθενών που θα νοσηλεύονται στη μονάδα, προκαλώντας τελικά έμφραγμα στην κλινική και μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων στους ασθενείς.

 Γεωργόπουλος Διευθυντής ΜΕΘ: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία»

«Κανένα πρόβλημα δε θα δημιουργηθεί, αντίθετα όλα θα είναι προς όφελος της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου», δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Γεωργόπουλος. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Κρήτη να αυξήσει τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας», υποστηρίζει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, με τον διευθυντή της Καρδιολογικής να μιλάει για «ακρωτηριασμό» του έργου της κλινικής.

Σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της Υ.ΠΕ., ο συγκεκριμένος χώρος επρόκειτο να λειτουργήσει ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για τα περιστατικά που φτάνουν στο ΠΑΓΝΗ από νοσοκομεία όλης της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου.

Οι καρδιολόγοι πάντως προτείνουν επιτροπή από το υπουργείο Υγείας να κάνει αυτοψία στο νοσοκομείο και να αποφανθεί ποιος χώρος είναι ο καταλληλότερος για τη νέα ΜΕΘ.

Οι εργαζόμενοι: «Δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν»

Η Παρέμβαση Εργαζομένων στο ΔΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου επίσης τονίζει ότι η λύση που προωθεί η διοίκηση είναι εμβαλωματική και δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν:

«Η εισήγηση της διοίκησης ήταν η αναμόρφωση του χώρου της ΜΕΠΚ, ώστε να αναπτυχθούν κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στον ίδιο χώρο, τονίζοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εισήγησης, καθώς, όπως επισήμαναν, τις αποφάσεις θα τις πάρει η ίδια. Στάθηκε επίσης στη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αξιοποιώντας την πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω κορωνοϊού. Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι μόνο χωροταξικό. Η ανάπτυξη καταρχάς των μέχρι τώρα κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, η δημιουργία ΜΑΦ και τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας για στεφανιογραφίες, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων και συνολικότερα μια ανάγκη για την καλύτερη υγειονομική κάλυψη του νησιού. Η σημερινή πρόταση της διοίκησης δεν καλύπτει ουσιαστικά αυτές τις ανάγκες, αλλά επιχειρεί με αποσπασματικό τρόπο να μπαλώσει κενά με το ελάχιστο δυνατό κόστος, συνωστίζοντας στον ίδιο χώρο μονάδες που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται (π.χ. η ΜΕΠΚ). Η πρόταση της διοίκησης δεν περιλαμβάνει πρόσθετες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρόλο που μόνο η ΜΕΘ, η ΜΑΦ και η ΜΕΠΚ χρειάζονται πάνω από 70 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν. Επίσης η διοίκηση δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για επιστημονικά κριτήρια στη χωροθέτηση και ανάπτυξη των κλινικών για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, τις οποίες επικαλείται μόνο όταν χρειάζεται άλλοθι για τη δικαιολόγηση των σχεδιασμών της. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν έναν σύγχρονο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νοσοκομείου με επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Προτείναμε επίσης επαναφορά του θέματος και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια