Κρήτη

Προχωρά η διαδικασία για τη νέα μονάδα απορριμμάτων Χερσονήσου

Ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τις εταιρείες που θα καταθέσουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το έργο

Στην επόμενη β' φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, περνά το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο της νέας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Χερσόνησο.

Το έργο, ύψους 52 εκατ. ευρώ, είχε προκηρυχθεί την περσινή άνοιξη και αφορά στην κατασκευή, τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση της νέας Μονάδας μηχανικής διαλογής Σύμμικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.

Ουσιαστικά, τώρα περνάμε στη βασική φάση του διαγωνισμού, όπου μέσα από τον λεγόμενο ανταγωνιστικό διάλογο οι τέσσερις εταιρείες που διεκδικούν το έργο θα καταθέσουν τις τεχνικές και κατόπιν τις οικονομικές τους προσφορές, ώστε να επιλεγούν από τον ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος η καλύτερη συνολική προσφορά και ο ανάδοχος του έργου.

Ο αρμόδιος φορέας, ο ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος, έχει πάρει ήδη σχετική απόφαση να προχωρήσει στο α' στάδιο της φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, απευθύνοντας πρόσκληση στις τέσσερις εταιρείες.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος αποφασίζει ομόφωνα: Εγκρίνει την πρόσκληση συμμετοχής στον διάλογο και των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο β’ φάσης-στάδιο 1ο για το έργο «Κατασκευή Μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος - Λειτουργία Μονάδας», Α/Α 2 της Πράξης 5001221 «Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος στον ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου», καλώντας τους προεπιλεγέντες διαγωνιζόμενους κατά την α’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή αναδόχου για την κατάρτιση δημόσιας σύμβασης με αντικείμενο «Κατασκευή Μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος - Λειτουργία Μονάδας».

Ο ανταγωνιστικός διάλογος

Τι είναι όμως η «συνταγή» του ανταγωνιστικού διαλόγου που αρχίζουμε και βλέπουμε σε αρκετά έργα στη χώρα μας;

Με τη διαγωνιστική αυτή πρακτική δεν υποβάλλονται απευθείας προσφορές στη δημοπράτηση του έργου όπως συμβαίνει με την κλασική διαδικασία δημοπρατήσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, της νέας Μονάδας απορριμμάτων στη Χερσόνησο, στην α' φάση του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρείες ή κοινοπραξίες κλήθηκαν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής. Κατόπιν ο ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος αξιολόγησε τις αιτήσεις συμμετοχής. Αξιολογήθηκαν θετικά και προκρίθηκαν και οι τέσσερις εταιρείες στην επόμενη β' φάση που ξεκινά τώρα, ώστε κατόπιν οι υποψήφιοι να υποβάλουν δεσμευτικές πια προσφορές και να πάμε στον ανάδοχο.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος, καθώς και η λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος και του ΧΥΤΑ/Υ, για τρία έτη, με δικαίωμα της αναθέτουσας Αρχής προαίρεσης για επιπλέον τρία έτη.

Η συνολική δυναμικότητα των αποβλήτων που θα επεξεργάζεται η Μονάδα Χερσονήσου ανέρχεται σε 72.400 tn ετησίως (10.000 tn/y ανακυκλώσιμα υλικά, 26.900 tn/y προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και 35.500 tn/y σύμμικτων ΑΣΑ).

Η νέα Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος Χερσονήσου θα καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης και θα δέχεται:

* 10.000 τόνους/έτος ανακυκλώσιμα υλικά από τον δήμο Χερσονήσου,

* 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από τους δήμους Ηρακλείου, Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,

* 35.500 τόνους σύμμικτων ΑΣΑ από τους δήμους Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, «η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε: α) 18 μήνες για την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας, β) 6 μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, γ) τρία έτη για τη λειτουργία της μονάδας, και δ) επιπλέον τρία έτη για τη λειτουργία της μονάδας», εφόσον η αναθέτουσα Αρχή ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα προαίρεσης.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια