Κρήτη

Με κατάνυξη η Αποδόση του Πάσχα στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου

Αρκετός κόσμος κατέκλυσε τους ναούς για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην επανάληψη της Ιερής Ακολουθίας της Αναστάσεως κατά την απόδοση της Μεγάλης Γιορτής.

Με κατάνυξη και ταπεινότητα τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων Εισόδια της Θεοτόκου, η Θεία Λειτουργιά για την Απόδοση του Πάσχα.

Πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία τηρώντας στο έπακρο τα μέτρα προφύλαξης κατά του covid -19.

Σημειώνεται ότι αρκετές ήταν οι ενορίες της Κρήτης που τέλεσαν την Λειτουργία της Αναστάσεως το βράδυ της Τρίτης, ενώ σε άλλες πάλι, οι ιερείς τέλεσαν την Λειτουργία το πρωί της Τετάρτης.

Ιερείς και πιστοί θα πρέπει να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, όπως το ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Απόδοση της εορτής του Πάσχα

Στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.

 

Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού – λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.

 

Στην Ανατολή οι ημέρες της «Διακαινησίμου» εβδομάδος θεωρούνταν ως «μία και η αυτή λαμπροφόρος ημέρα της Αναστάσεως».

Μάλιστα Εκκλησιαστικοί κανόνες και πολιτικοί νόμοι (Πενθέκτης κανόνας ΞΣΤ’, Βαλεντινιανού ΙΙ [389]) επέβαλλαν την αργία για να μπορεί ο λαός να πηγαίνει στους ναούς.

 

Διαρκούσε όμως η εορτή αυτή για σαράντα ημέρες, μέχρι της αποδόσεώς της, την Τετάρτη πριν από την Αναλήψη, κατά την οποία ψαλλόταν όλη η αναστάσιμη ακολουθία του Πάσχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια