Κρήτη

Η Περιφερειακή τηλεόραση εκπέμπει SOS

Επιστολή προς τα κόμματα και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Με επιστολή τους τα μέλη της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων της Ελληνικής Περιφέρειας, ζητούν από τα κόμματα και την κυβέρνηση να στηρίξουν την Περιφερειακή τηλεόραση η οποία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα λόγω της Πανδημίας και του Lock down. Την επιστολή έχουν ήδη προσυπογράψει οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναμένεται πλέον η απάντηση της Κυβέρνησης.

"Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι Περιφερειακοί  Ενημερωτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί της χώρας όχι μόνο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας αποτέλεσαν την βασική αν όχι την αποκλειστική πηγή αυτής της ενημέρωσης.

Αυτό δεν έγινε χωρίς κόστος. Γιατί την ίδια στιγμή που η μόνη πηγή εσόδων της Περιφερειακής Τηλεόρασης που είναι η τοπική διαφήμιση σχεδόν μηδενίστηκε (αντίθετα με ότι συμβαίνει στην τηλεόραση εθνικής εμβέλειας), οι πρόσθετες ανάγκες της ενημέρωσης απαιτούσαν μεγάλη αύξηση των δαπανών. Κι όμως η Περιφερειακή Τηλεόραση δεν υπέστειλε τη σημαία της ενημέρωσης κερδίζοντας για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των πολιτών της Περιφέρειας.

Είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το λειτούργημα χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας.  Και δυστυχώς από τα Μέτρα που  πρόσφατα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση προκύπτει ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η ιδιαιτερότητα του κλάδου των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των περιφερειακών καθώς οι διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας ή η επιδότηση της μειωμένης ή εκ περιτροπής εργασίας δεν λύνουν το πρόβλημα, κάτι άλλωστε επί του οποίου έχει τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα και το κόμμα σας. Εμείς δεν μπορούμε ούτε πρέπει να κλείσουμε ή να μειώσουμε το προσωπικό μας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε εκτός των άλλων ο αγωγός της πληροφόρησης της Πολιτείας προς τους πολίτες της μισής και πλέον Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό καταθέτουμε και σε σας όπως έχουμε καταθέσει ήδη στην κυβέρνηση το κύριο αίτημά μας που δεν είναι άλλο από την επιδότηση του βασικού μας εξόδου που είναι το μικτό μισθολογικό κόστος σε ποσοστό ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τουλάχιστον 70-80%, και για ικανό χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ως κλάδος.

 Επιπροσθέτως θέτουμε υπόψη σας και τρία ακόμη αιτήματα που θα βοηθήσουν τον κλάδο μας να σταθεί στα πόδια του:

 Πρώτον την πλήρη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης  που είναι σήμερα 5% επί των προβαλλομένων διαφημίσεων. Ακόμη και σε αυτό το ύψος ο άδικος αυτός φόρος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ειδικά στην Περιφερειακή Τηλεόραση της οποίας σχεδόν αποκλειστικοί πελάτες είναι μικρομεσαίοι τοπικοί επιχειρηματίες για τους οποίους και η παραμικρή επιβάρυνση λειτουργεί αποτρεπτικά στο να διαφημιστούν.

Δεύτερον την επέκταση για ένα ακόμη 3μηνο τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι τέλους Αυγούστου, της δυνατότητας πληρωμής στον πάροχο δικτύου (DIGEA) του 50% του μηνιαίου μισθώματος που καταβάλλουμε για την μεταφορά του σήματος δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά όχι μόνο δεν έχουν ομαλοποιηθεί αλλά έχουν χειροτερέψει.

Τρίτον την ένταξη και της Περιφερειακής Ενημερωτικής Τηλεόρασης στα μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του Τύπου όπως αυτά που ήδη σχεδιάζονται για τον έντυπο τύπο. Η εξαίρεση είναι πλήρως αδικαιολόγητη καθώς σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα η Περιφερειακή Τηλεόραση έπεσε θύμα μιας ακατανόητης συλλογιστικής! Εξαιρέθηκε από τα μέτρα στήριξης διότι θεωρήθηκε ότι ενισχύεται με την μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από 20% σε 5%!! Δηλαδή θεωρήθηκε ως «ενίσχυση» η μείωση, ούτε καν η κατάργηση, μιας άδικης επιβάρυνσης που δεν έπρεπε καν να υπάρχει!

Η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση εκπέμπει σήμα κινδύνου! Αν δεν βοηθηθεί δεν θα επιβιώσει.

Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή αυτή τα έχουμε ήδη υποβάλλει ως αιτήματα στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση.

  Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Αντώνης. Δημητρίου                                                                                  Γιώργος  Σιμόπουλος

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια