Κρήτη

Μόλις 4 από τις 28 Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ  ξεκινούν τα τεστ στην Κρήτη

Την Παρασκευή "πρεμιέρα" για τους πρώτους ελέγχους

Την Παρασκευή 29 Μαΐου έρχεται στην Κρήτη ο Πρόεδρος  του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, για την έναρξη του προγράμματος των Κινητών ομάδων Υγείας που θα διενεργούν κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID- 19.

Στο νησί μας είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσουν 28 κινητές ομάδες. 12 στο Νομό Ηρακλείου, 8 στο Νομό Χανίων και από 4 μονάδες στο Νομό Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Μέχρι στιγμής όπως όλα δείχνουν δεν έχουν καταφέρει να στελεχωθούν και οι 28 λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς του προσωπικού που θα μπορούσε να τις στελεχώσει. Γι αυτό και το πρόγραμμα ξεκινά με μόλις 4 ΚΟΜΥ.

Τα συνεργεία απαρτίζονται από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή το κάθε ένα και θα διεκπεραιώνουν 20 δείγματα ανά βάρδια, σε δύο κατηγορίες πολιτών: σε άτομα με γριπώδη συμπεριφορά και σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε πόσο μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου σε όλη την Ελλάδα και να προλάβουμε πιθανόν προβλήματα από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Οι κινητές μονάδες θα προχωρούν σε δειγματοληψία κατ’ οίκον και έτσι οι πολίτες δεν θα προσέρχονται στα νοσοκομεία.  Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι θετικός στον κορωνοϊό, θα ακολουθείται το ιατρικό πρωτόκολλο. Αν έχει ήπια συμπτώματα, μένει σπίτι και επικοινωνεί με το γιατρό του, αντιθέτως αν κριθεί ότι θα πρέπει να νοσηλευτεί , θα διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κύριο Παναγιώτη Αρκουμανέα αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται αφορούν στον έλεγχο για το κατά πόσο έχουν προσβληθεί ή όχι από κορονοϊό κάποιοι συμπολίτες μας και στην επόμενη φάση θα υπάρξουν και τα τεστ αντισωμάτων τα οποία θα γίνονται και για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως τα τεστ κινούνται σε τρεις άξονες, “τις ευπαθείς ομάδες, που είναι ο κύρος στόχος μας και που μένουν σε κλειστές δομές, δεύτερον για τη συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικές μελέτες, καθώς και για την ιχνηλάτηση σε όλη τη χώρα για την παρακολούθηση της επιδημίας”.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια