Βόλτα στο Παλαιόκαστρο - Τόσο κοντά και τόσο... άγνωστο

Κρήτη
Βόλτα στο Παλαιόκαστρο - Τόσο κοντά και τόσο... άγνωστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πύλη του κάστρου. Είναι το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της κατασκευής.

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων  από το Ηράκλειο βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Παλαιόκαστρου με τη μικρή παραλία και σήμα κατατεθέν το ενετικό κάστρο.

Μια επίσκεψη στο γραφικό κάστρο είναι ιδανική επιλογή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί μπορεί να συνδυαστεί με μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της βόρειας Κρήτης.

Απομεινάρι κι αυτό της πολυετούς παρουσίας των Ενετών στο νησί, στέκει αγέρωχο να ατενίζει το Αιγαίο από τα τέλη του 16ου αιώνα.

Για να το επισκεφτείτε θα σταθμεύσετε λίγο πριν τη γέφυρα του Παλαιοκάστρου.

Από εκεί θα ακολουθήσετε το μικρό χωμάτινο μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην πύλη του κάστρου. Είναι το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της κατασκευής.

 Με την είσοδο στο κάστρο καταλαβαίνεις αμέσως πως οι Ενετοί είχαν κέφια και πάλι. Θέα προς τη θάλασσα από όλες τις πλευρές. Κάθισε στις βενετσιάνικες πέτρες, απόλαυσε τη θέα, πιες το καφεδάκι που πήρες στο δρόμο και σκέψου πως ήταν εδώ. Το κάστρο απλωνόταν σε τρία επίπεδα, στο πρώτο οι πυριτιδαποθήκες και η δεξαμενή νερού, στο δεύτερο οι στρατώνες και στο τρίτο η εκκλησία του κάστρου.

Σήμερα λίγα έχουν απομείνει από τις ημέρες δόξας του κάστρου κι ο μικρός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά που χτίστηκε από πέτρες του κάστρου, λειτουργεί κάθε Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Παρακολουθήστε το σχετικό video που επιμελήθηκε η ομάδα του ntelogo.com.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News