Κρήτη

Η Κρήτη στο στόχαστρο της Τουρκίας: Στέλνει τον Ιούλιο το «Φατίχ»

Οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Η Τουρκία προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τον Ιούλιο θα σταλεί στην περιοχή το σεισμογραφικό «Φατίχ», το οποίο θα ενεργεί, υποτίθεται, εκ μέρους της Λιβύης Οι διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση παραπέμπουν σε «σημαδεμένη τράπουλα», καθώς ήδη η αποστολή του ερευνητικού σκάφους θεωρείται δεδομένη από την Τουρκία και η άφιξη του στην περιοχή έχει χρονικά καθοριστεί.

Η κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται στην εφαρμογή του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, στοχεύει παράλληλα να δοκιμάσει και τα αντανακλαστικά της Αθήνας.Σημειώνεται συναφώς, ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβαση του προ ημερών -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit) είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει στην περιοχή της Κρήτης το μοντέλο που υιοθέτησε και για περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ισχυρίζεται πως διενεργεί έρευνες και γεωτρήσεις μετά από άδεια του ψευδοκράτους.

Έρευνες μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Είναι σαφές από πληροφορίες πως οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Θα προβληθεί, ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι θα διενεργούνται σε ΑΟΖ της Λιβύης!

«Διαβάζοντας» τις εξελίξεις, καλά ενημερωμένη πηγή σύμφωνα με το hellasjournal.com ανέφερε πως η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ.

Οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει την τελευταία περίοδο αναβαθμίσει τις προκλήσεις από το Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία επιβολής.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά αντανακλά και στις  NAVTEX, που εκδίδει. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα κινούνται στη βάση της εφαρμογής του μεγαλεπήβολου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κατοχικής Τουρκίας.

(Φωτογραφία: dailysabah.com)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια