Ανάμικτα συναισθήματα για τους ξενοδόχους – Αμφίβολη η δυνατότητα να λειτουργήσουν όπως παλιά τα ξενοδοχεία

Κρήτη
Ανάμικτα συναισθήματα για τους ξενοδόχους – Αμφίβολη η δυνατότητα να λειτουργήσουν όπως παλιά τα ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις θετικές εξαγγελίες, συνεχίζει να είναι αμφίβολη η δυνατότητα των ξενοδοχείων να λειτουργήσουν

Θέματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα και στα οποία απαιτείται άμεση τοποθέτηση των αρμοδίων, αφού δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για τη λειτουργία των ξενοδοχείων χωρίς αυτά, επισημαίνει ο κλάδος των ξενοδόχων. Αν και το πρώτο θετικό βήμα έγινε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, αμφίβολη συνεχίζει να παραμένει η δυνατότητα των ξενοδόχων να λειτουργήσουν όπως στο παρελθόν, στηρίζοντας την οικονομία και τους εργαζομένους, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος μάλιστα, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, είπε πως «με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού του Ηρακλείου τις εξαγγελίες των μέτρων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα. Ορθώς η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην απασχόληση, αφού ο κλάδος της φιλοξενίας απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα. Σε συνέχεια της, πράγματι, εξαιρετικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, καλούμαστε να ανεβάσουμε ταχύτητα για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς το ελληνικό χαμόγελο που έχει "παγώσει" με την κρίση του κορωνοϊού. Απαιτούνται βέβαια πολλές διευκρινιστικές απαντήσεις, αφού κάποιες από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις δεν είναι αρκετά σαφείς.

Υπάρχουν όμως και μια σειρά από θέματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα και στα οποία απαιτείται άμεση τοποθέτηση των αρμοδίων, αφού δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για τη λειτουργία των ξενοδοχείων χωρίς αυτά». Συνεχίζοντας ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι «τα υγειονομικά μέτρα, η ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων, αλλά και ζητήματα όπως η διασφάλιση των ξενοδοχείων από τις γκρίζες ζώνες μεταξύ των διαφόρων πολιτικών που υιοθετούνται μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, οδικών μεταφορών και ξενοδοχείων, συνεχίζουν να προβληματίζουν και να αποθαρρύνουν. Σημειώνω ότι η μέχρι τώρα προβλεπόμενη κίνηση στη χώρα μας κινείται σε μονοψήφιο αριθμό σε σχέση με την περασμένη χρονιά και είναι ορατός ο κίνδυνος η προσφορά κλινών να υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή των ξενοδόχων. Τέλος, αν και δεν είναι ζήτημα που αφορά άμεσα την κυβέρνηση, οφείλουμε να μεταφέρουμε το κλίμα που έρχεται από τους ξένους tour operators που ασκούν ακραίες πιέσεις σε τιμές και όρους πληρωμής, τους οποίους δεν αντέχει ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Τούτων δεδομένων, και παρά το θετικό πρώτο βήμα που σημειώθηκε, συνεχίζει να είναι αμφίβολη η δυνατότητα των ξενοδόχων να λειτουργήσουν όπως και στο παρελθόν ως μοχλός οικονομικής ευρωστίας και στήριξης των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας».

Τι είπε ο υπουργός

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χ. Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «η χώρα μας είναι μπροστά» στα όσα αφορούν στον τουρισμό και πως «οι αποφάσεις που λαμβάνονται ζητούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και αποτελούν πυξίδα για ανάλογους χειρισμούς άλλων χωρών». Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε την καθαρότητα του σχεδίου επανεκκίνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και εξειδικεύτηκε από τους υπουργούς. Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη στοχευμένη του δομή και τη διασφάλιση, μέσα από όσα προβλέπει, της ομαλής επανένταξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αξία που έχει το άνοιγμα των επιχειρήσεων, κατέγραψε την ευρωπαϊκή τάση αποκατάστασης της ομαλότητας και ανέδειξε την ουσιαστική σημασία που έχει να μειωθεί η αβεβαιότητα των επιχειρήσεων ώστε να λειτουργήσουν, να προσλάβουν εργαζόμενους και να εξελιχθούν με τα υγειονομικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση και του τομέα του τουρισμού. Τέλος, ο κ. Θεοχάρης κατέληξε στο ότι «στηρίζουμε ανέργους, εποχικά ανέργους και επιχειρήσεις, δημιουργούμε γέφυρα για περάσουν στην ομαλότητα, στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα και μειώνουμε τον ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».

Οι ημερομηνίες- "κλειδιά" - Πότε ανοίγουν οι τουριστικές μονάδες

Σημειώνεται πως οι προτεινόμενες ημερομηνίες για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων έχουν ως εξής:

* Την 1η/6/2020 η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων.

* Στις 15/6/2020 η επαναλειτουργία όλων των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων.

Οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αφορούν όλα τα καταλύματα ανεξαρτήτως τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, κατάταξης, είδους και διάρκειας λειτουργίας, πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Κάθε τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να καταρτίσει πρωτόκολλο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Τουρισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News