Κρήτη

Ι. Μελάκη: «Η διαγραφή χρεών λύση για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας»

Επιφυλακτικότητα στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης

Επιφυλακτικότητα στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για το αποτέλεσμα των συζητήσεων Θεσμών – Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις πρόνοιες του νέου πλαισίου προστασίας που θα ισχύσει για όλους τους δανειολήπτες που έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στην «Έκθεση Προόδου» που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, έχουν συμφωνήσει ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Όπως προβλέπεται το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όλων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Στα κριτήρια επιλογής θα είναι μεταξύ άλλων:

· το οικογενειακό εισόδημα,  

· η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και

· το υπόλοιπο του δανείου.

Όσον αφορά στη διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια: · θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα το διάστημα 1-31 Ιουλίου · θα πραγματοποιείται έλεγχος για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια · η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων σε περίπου 300.000 οφειλέτες, ενώ η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο, θεωρώντας ότι σταδιακά η οικονομία στο διάστημα αυτό θα επανέλθει στην κανονικότητα και οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκτονωθούν πλήρως στο τέλος του 9μήνου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη μιλώντας στο Ράδιο 98.4 λέει ότι το σχέδιο μπορεί θετικά να σχολιαστεί, ωστόσο διαβάζοντας κάτω από τις λέξεις δεν φέρεται να έχει ουσιαστικές διαφορές από το νόμο Κατσέλη και δεν δίνει  το χρόνο λειτουργίας του.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατά την τοποθέτησή του για το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, είπε το πρόγραμμα προστασίας θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», όχι μόνον δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, αλλά και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε πως οι όποιες κινήσεις είναι επικοινωνιακές.

Τέλος επισήμανε ότι μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών στο ύψος της οικονομικής δυνατότητας και εισοδήματος του καθενός εξ αυτών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια