Μέτρα για επιχειρήσεις: Ανακούφιση, αλλά όχι λύση για τους Κρητικούς επιχειρηματίες

Κρήτη
Μέτρα για επιχειρήσεις: Ανακούφιση, αλλά όχι λύση για τους Κρητικούς επιχειρηματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «σανίδα σωτηρίας... με πολλά κενά» κάνουν λόγο οι φορείς της αγοράς του Ηρακλείου

Στις παραλείψεις των μέτρων που αφήνουν ακάλυπτες επιχειρήσεις και εργαζόμενους αναφέρονται, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και στο Ράδιο 98,4, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, Μανόλης Αλιφιεράκης και Μανόλης Κουμαντάκης, αντίστοιχα, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ναι μεν ως σανίδα σωτηρίας τα μέτρα, αλλά κάνουν λόγο και για σημαντικά κενά ως προς τη στήριξη επιχειρήσεων που δε σχετίζονται εξ ολοκλήρου με τον τουρισμό, αλλά πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα, όπως και για άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και να επανεκκινήσει η αγορά. Την ίδια ώρα, εξάλλου, επισημαίνουν πως για μια ακόμη φορά η Πολιτεία τούς ωθεί σε δανεισμό...

Για «μέτρα ανακούφισης αλλά όχι σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων» μιλά ο Μανόλης Αλιφιεράκης. Επισημαίνει ότι η όποια μέριμνα αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στον τουρισμό και όχι στις μικρομεσαίες ή τις επιχειρήσεις που ναι μεν λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, αλλά δεν είναι τουριστικό το αντικείμενό τους. Αναπάντητο, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει και το ερώτημα τι θα γίνει με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως επίσης και με τον βραχνά των επιταγών. «Πρόκειται για μέτρα ανακούφισης, αλλά δεν είναι μέτρα που λύνουν τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και θα προκύψουν και στη συνέχεια. Το να αναβάλεις τις πληρωμές σου σε φόρους κ.λπ. καλό είναι, αλλά πρέπει να έχεις κάποια στιγμή χρήματα να τα πληρώσεις όταν σου ζητηθεί. Πώς θα μπορέσεις να τα πληρώσεις, όμως, όταν δε θα έχεις δουλειά; Επίσης, όπως διαπιστώσαμε, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται περισσότερο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά η περιοχή μας εμάς, ως τουριστική περιφέρεια, έχει πολλές επιχειρήσεις μη τουριστικές, άσχετα αν σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτώνται από τον τουρισμό, τις οποίες δεν τις λαμβάνει υπόψη. Επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις επιταγές από τις 30 Μαΐου και μετά. Υπάρχουν λοιπόν κάποια κενά που δημιουργούν αυτή τη στιγμή προβλήματα», τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης.

Μείωση ΦΠΑ

Στην αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στο σύνολο των εμπορευμάτων και υπηρεσιών και όχι σε μεμονωμένους τομείς αναφέρθηκε ο Μανόλης Κουμαντάκης. Επισήμανε ότι η στήριξη της εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και τέλος είπε πως κυρίαρχο ρόλο στην επιχειρηματικότητα θα παίξει η αναγκαία παρέμβαση της Πολιτείας στο τραπεζικό σύστημα. Για τον Μανόλη Κουμαντάκη αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι και το τι θα γίνει με τις επιταγές του τουριστικού τομέα, καθώς οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε όλη την αγορά.

«Αυτά τα μέτρα και τα 24 δισ., που θα δοθούν στην οικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι ένα σύνολο που ουσιαστικά αφορά σε δάνεια που θα δοθούν στις επιχειρήσεις, όμως ενδεχομένως να υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις όπου πολλές από αυτές δε θα μπορούν να τα καρπωθούν. Είναι μια στήριξη για επανεκκίνηση της οικονομίας, όμως χρειάζεται μια γενναία κρατική παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, διότι οι επιχειρήσεις είναι σε δεινή θέση και πρέπει να στηριχτούν σε επίπεδο ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», είπε ο κ. Κουμαντάκης.

«Υπάρχουν αρκετά κενά στα μέτρα αυτά. Από την πλευρά μας εμείς οι έμποροι και οι βιοτέχνες δε βλέπουμε καμία ουσιαστική βοήθεια. Εμείς συζητούσαμε για άμεσες χρηματοδοτήσεις από πλευράς κυβέρνησης, αλλά αυτή μας στέλνει ξανά στις τράπεζες. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ειδικά για το προσωπικό αφορά στο να επωφεληθούν συγκεκριμένοι κλάδοι και όχι οι δικοί μας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. χάθηκε μισό δισεκατομμύριο ευρώ περίπου μέσα σε μόλις 15 ημέρες, το δεύτερο 15νθήμερο ουσιαστικά του Μαρτίου, από τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, σε αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ χαμένου τζίρου δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, παρά όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως έχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Σε αναστολή λειτουργίας τέθηκαν 205.984 επιχειρήσεις.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 24 δισ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο- "μαμούθ" ύψους 24 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το πακέτο θα κατανεμηθεί σε τρεις πυλώνες, που θα είναι η στήριξη της εργασίας, η μείωση φόρων και η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πρόγραμμα- "γέφυρα" προκειμένου από την ύφεση που έφερε η υγειονομική καταιγίδα σε όλο τον κόσμο να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ως προς την ενίσχυση της εργασίας, επαληθεύτηκαν τα δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση να εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα κάλυψης του 60% των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόμενοι (και αναμένεται αυτοί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες) που θα μπουν στο καθεστώς μειωμένης κατά 50% απασχόλησης. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα περικόψουν το κόστος εργασίας στο μισό, ενώ ο εργαζόμενος θα χάσει μόνο ένα μικρό (σχετικά, πάντα) μέρος της αμοιβής του, αντί για το 50%.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, "κλειδί" των νέων μέτρων θα αποτελέσει το Πρόγραμμα "Συν+Εργασία" με δαπάνες 1 δισ. ευρώ που θα ενισχυθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "SURE".

Όπως τόνισε, η ειδική αποζημίωση για αναστολή λειτουργίας και οι μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται.

Έως τα τέλη Οκτωβρίου οι συμβάσεις εργασίας θα προσαρμόζονται, αλλά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σχεδόν ίδιο μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Επίσης μεταξύ άλλων μέτρων:

- Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας.

- Για 5 μήνες μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ για εισιτήρια μέσων μεταφοράς σε πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα.

- Σχεδιάζονται Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για τους οικονομικά ασθενέστερους.

- Μειώνεται ο ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα και θερινά σινεμά.

- Μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Η μείωση θα είναι, όπως τόνισε, «γενναία», αλλά το ακριβές ποσοστό της θα ανακοινωθεί αργότερα μετά από μελέτη.

- Θα συνεχιστεί η "επιστρεπτέα προκαταβολή" 1 δισ. και τον Ιούνιο.

- Θα δοθούν δάνεια 7 δισ. ευρώ με κάλυψη από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

- Ως τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί η αναστολή πληρωμής τόκων δανείων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News