H «επόμενη μέρα» για τα αμπέλια και τις ελιές μετά τον «ακραίο» καύσωνα

Κρήτη
H «επόμενη μέρα» για τα αμπέλια και τις ελιές μετά τον «ακραίο» καύσωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες από τον “ανοιξιάτικο καύσωνα”

Ποτίσματα θα χρειαστούν - όπου φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα - για την ελιά στην Κρήτη, ενώ το αμπέλι εισέρχεται πλέον, σε ένα περίπου εικοσαήμερο πολύ επικίνδυνο για την εμφάνιση χολέρας (ωιδίου). Μάλιστα, χάρη στον καύσωνα που προηγήθηκε , η εξάπλωση του περονόσπορου για τον κρητικό αμπελώνα, παρότι είχε ξεκινήσει με απειλητικές διαθέσεις, σήμερα δείχνει να έχει "μπλοκάρει".

Οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν στον γεωπόνο και πρώην διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Γιώργο Δασκαλάκη, που μίλησε στη "Νέα Κρήτη" , απευθυνόμενος στους παραγωγούς για την «επόμενη μέρα του καύσωνα».

Όπως λέει λοιπόν ο Γιώργος Δασκαλάκης, «αυτός ο καύσωνας του Μαΐου δεν είναι όπως ο καλοκαιρινός που είναι και τη νύχτα και τη μέρα έντονες οι θερμοκρασίες. Τώρα, λόγω της εποχής, έπεφτε η θερμοκρασία τη νύχτα. Πέρασε δηλαδή πιο "απαλά". Ήταν βέβαια ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για Μάιο. Ωστόσο, δεν πιστεύω να έχει κάνει κάποιες ζημιές. Αυτό που χρειάζεται βέβαια από τώρα και στο εξής είναι να τροφοδοτούνται οι καλλιέργειες με νερό και να μην ποτίζονται την ώρα που είναι οι θερμές ώρες της ημέρας...».

Μάλιστα, για την "επόμενη μέρα" του καύσωνα, ο Γιώργος Δασκαλάκης αναφέρει ότι η λίπανση στο αμπέλι με κάλιο βοηθάει το φυτό να αντεπεξέλθει σε αυτό το στρες που προκαλούν οι καύσωνες στα φυτά.

«Γενικά δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ανησυχίες. Αλλά το θέμα είναι να μη συνεχιστούν αυτές οι ζέστες», όπως λέει. Στο ερώτημά μας σχετικά με την ανθοφορία της ελιάς και κάποιες ενδείξεις για καφέ ανθούς, ο κ. Δασκαλάκης λέει: «Αν κοιτάξουμε τον ανθό από μέσα, θα δούμε το "ελιδάκι". Αν έχει το "ελιδάκι" αυτό είναι εντάξει. Δε νομίζω όμως ότι η ελιά θα έχει προβλήματα στο δέσιμο. Σε γενικότερη κλίμακα μπορεί να δει κανείς μια χρονιά που εξελίσσεται καλά με το δέσιμο του ελαιοκάρπου»...

Τι γίνεται όμως με τις ξηρικές ελιές; «Κανονικά τα ποτίσματα είναι καλό να υπάρχουν. Η ελιά είναι ένα φυτό που αντιδρά καλά στο νερό. Αντέχει στην ξηρασία βέβαια, αλλά με το νερό αντιδρά καλά. Και αυτό που φαίνεται είναι ότι θέλει νερό και τον χειμώνα. Ενώ το αμπέλι μπορεί να μην το επηρεάσει πολύ. Όταν όμως είναι "ξηρός" ο χειμώνας όπως και η άνοιξη, αυτό την ελιά την επηρεάζει πολύ. Φέτος βέβαια έκανε καλό νερό. Και έτσι και οι ξηρικές ελιές φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση...».

Όσον αφορά στην πρόγνωση,  κατά την οποία αναμένεται μια βροχή στο Ηράκλειο, ο γεωπόνος Γιώργος Δασκαλάκης δε θεωρεί ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, είτε στην ελιά είτε στο αμπέλι... «Και αυτό γιατί η ελιά έχει δέσει. Στο αμπέλι, ενώ η χρονιά εξελισσόταν πολύ άσχημα ως προς τον περονόσπορο, κάποια στιγμή έκανε αυτές τις ζέστες και ο περονόσπορος έχει καθηλωθεί. Και πιστεύω ότι αυτό το νερό είναι λίγο για να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα...».

 ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ- Να προσέξουν τη χολέρα

 «Καθαρά είναι τα αμπέλια και έχουν και μια ζωηρότητα. Αλλά μόνο στα πρώιμα παρουσιάστηκε το φαινόμενο, επειδή ήταν πολύ ζωηρά, να μην "έδεσαν" καλά. Αλλά κατά τ' άλλα, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόγραμμα στα σουλτανί που αν το ακολουθήσουν σωστά οι παραγωγοί δε θα έχουν πρόβλημα», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο γνωστός γεωπόνος.

Στην παρούσα φάση, γίνονται και τα "ξεφυλλίσματα" του αμπελιού. «Το φύλλωμα που θα μείνει στο αμπέλι από τώρα και μετά θα πρέπει να είναι το φύλλωμα που χρειάζεται το αμπέλι. Και ουσιαστικά βελτιώνουμε το κλάδεμα του χειμώνα και αυτό πάντα το βοηθά και φέτος τα σταφύλια του να είναι καλύτερα, αλλά και να παράγει το αμπέλι σταφύλια του χρόνου...».

Καταλήγοντας, από «την επόμενη μέρα» του καύσωνα ο Γιώργος Δασκαλάκης συμβουλεύει τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν θειάφι σε σκόνισμα ή σε βρέξιμη σκόνη για την προληπτική αντιμετώπιση του ωιδίου. «Γιατί αν τώρα μπει μέσα στο αμπέλι η χολέρα, δεν μπορούμε μετά να τη "βγάλουμε"». Δε χρειάζεται χαλκός, όπως λέει. Αλλά για τις "πεταλούδες" είναι αναγκαίος ο βάκιλος τόσο στα αμπέλια όσο και στα κηπευτικά, για όποιον βέβαια δε θέλει να κάνει χρήση χημικών σκευασμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News