Μηνύματα για την ιστορική Μάχη της Κρήτης

Κρήτη
Μηνύματα για την ιστορική Μάχη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη "θυμάται" τα ιστορικά γεγονότα

79 χρόνια συμπληρώνονται από την Μάχη της Κρήτης και φορείς, τοπικοί άρχοντες, βουλευτές και Κρητικοί δεν ξεχνούν τις ηρωικές πράξεις που γράφτηκαν στις χρυσές σελίδες του βιβλίου της Ιστορίας.

Κατάθεση στεφάνων σήμερα στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης 

 Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 79η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης.Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά ενώ για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης μίλησε η Διευθύντρια του 8ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Καλλιόπη Λεβέντη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: Υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, Υποπρόξενο της Μ. Βρετανίας στη Κρήτη Αριστέα Χουρδάκη, ενώ παρόντες ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, εκπρόσωποι Βουλευτών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω του κορωνοϊού COVID-19 πραγματοποιήθηκαν φέτος με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων έγινε με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μετά την λήξη της τιμητικής εκδήλωσης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τιμούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τους ήρωες προγόνους μας, τους ήρωες συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω της θηριωδίας, του παραλογισμού, του φασισμού, της παραφροσύνης των Γερμανών κατακτητών. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων, των  Κρητικών που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, αλλά παρέμειναν σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας, και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδας για μας και τα παιδιά μας». 

Με στίχους του Νίκου Καζαντζάκη αναφέρεται στην ημέρα  η επιτροπή του "Ελλάδα 2021". Όπως αναφέρει: "Γύρισα την Κρήτη για να δω τα χωριά που γκρέμισαν και έκαψαν οι βάρβαροι και τους άντρες και τις γυναίκες που τους έντυσαν τη μαύρη αρματωσιά του πένθους.

Περίμενα να ακούσω κλάματα και να δω χέρια να απλώνονται, να ζητούν βοήθεια. Και βρήκα ανυπόταχτες, απαράδοτες ψυχές και κορμιά μισόγυμνα, πεινασμένα και αλύγιστα.

Τι δύναμη και τι αντοχή είναι τούτη, συλλογιζόμουν και πού βρίσκουν τα κορμιά τούτα τόση ψυχή.

Και ποια ακριτική πνοή τους δίνει τόσο αψηφισιά να παλεύουν με το θάνατο;”

Ο Νίκος Καζαντζάκης, για τη Μάχη της Κρήτης, που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1941. 

Για τη Μάχη της Κρήτης η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει:

Τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, μιας μάχης σημαντικής τόσο για τους Έλληνες, όσο για τους Κρητικούς, λόγω της σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. 

Ενώ στις μέρες μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν διαφορετικό «αγώνα» επιβίωσης, όμως ως απόγονοι αγωνιστών, έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες καταστάσεις και ξέρουμε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από τον τόπο μας και τα χώματα που πατάμε. Αναγνωρίζουμε πως οι θυσίες για το κοινό καλό, δεν λογούνται ως θυσίες, αλλά ως προσφορά. 

Δεν ξεχνάμε την Ιστορία του τόπου μας, τιμάμε κάθε ήρωα και δίνουμε μια υπόσχεση, την υπόσχεση πως η ζωή τους κι η ιστορία μας ζουν μέσα μας και μας καθοδηγούν σ’ ένα καλύτερο αύριο."

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη:

«Η Μάχη της Κρήτης. Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας, με τεράστια βαρύτητα στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σπουδαιότητά της γνωστή. Ο ηρωισμός των προγόνων μας, ανεπανάληπτος. Τα αισθήματα που μας κατακλύζουν όποτε προσπαθούμε να φανταστούμε τα γεγονότα, μοναδικά. Υπερηφάνεια, συγκίνηση, πίστη σε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο.

Υποκλινόμενοι με σεβασμό στη μνήμη των Ηρώων μας, των γυναικών και των ανδρών που επέδειξαν γενναιότητα και ομοψυχία, υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε αναλλοίωτο το μήνυμα της θυσίας τους. Αθάνατοι!».

Ν. Ηγουμενίδης: Η Μάχη της Κρήτης υπενθυμίζει ότι ο λαός μέσα από την αντίσταση και την πάλη μπορεί να τα καταφέρει

«Στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας, η Μάχη της Κρήτης υπενθυμίζει ότι ένας λαός μέσα από την αντίσταση και την πάλη, ακόμη και στις πιο βάρβαρες περιόδους, μπορεί να τα καταφέρει. Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά, τιμούμε τον ηρωικό αγώνα απέναντι στον ξένο κατακτητή και τις θυσίες εκείνων που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του τόπου. Η Μάχη αυτή δείχνει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα και σήμερα να στέκεται με παρρησία ενάντια στις σύγχρονες δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά και με καθαρές απαντήσεις απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση που να αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης  έρχεται σε μια περίοδο που ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη πανδημία, αλλά και σε μια ιστορική φάση όπου επιτακτικά μπαίνει το ζήτημα ανασυγκρότησης της χώρας και της συστράτευσης των δημοκρατικών, προοδευτικών και υγιών δυνάμεων του τόπου. Η Μάχη της Κρήτης, ή πιο ορθά των Κρητών, έχει πολλά να μας διδάξει».

Σωκράτης Βαρδάκης «η 21η του Μάη είναι μια μέρα ορόσημο για τον τόπο μας»

«Η 21η του Μάη είναι μια μέρα ορόσημο για τον τόπο μας. Τιμούμε, θυμόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σήμερα από εδώ, ότι ο Ελληνικός λαός ενωμένος, μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.

«Η Μάχη της Κρήτης, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο, αποτελεί ένα παράδειγμα παλλαϊκής αντίστασης, απέναντι στο Ναζισμό, αλλά και αγάπης για την πατρίδα και την προάσπισή της.

Ο γενναίος Κρητικός λαός, αψηφώντας  την ισχύ των αντιπάλων απέδειξε πως η ψυχή μας είναι ο πλούτος και η περιουσία μας, πολεμώντας ηρωικά για τα ιδανικά της Πατρίδας, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας. Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, δεν είχαν υπολογίσει έναν παράγοντα, την λυσσαλέα αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού. 

Είναι “το Παράδειγμα” αυτοθυσίας για τα ιδανικά και τις αξίες τα οποία είναι σύμφυτα με την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. 

Με την ίδια πίστη σε αυτά τα ιδανικά αγωνιζόμαστε και σήμερα για να εξαλείψουμε φασιστικά φαινόμενα μέσα στη σημερινή κοινωνία. 

Η μνήμη και η γνώση της ιστορίας μας, είναι τα όπλα μας και δημιουργούν σε όλους μας μια ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε και να περιφρουρήσουμε με τις πράξεις μας, τις αξίες μας.»

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Η 21η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.  Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του 1941 είναι ιδιαίτερη. Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Tους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός  δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.

Μήνυμα Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Χ. Μαρινάκη:

Η φετινή, επιβεβλημένη λόγω ειδικών συνθηκών, απουσία επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, κάθε άλλο παρά μειώνει τη σημασία της στην εθνική και την παγκόσμια Ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει, στο διηνεκές,  να αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαιότερους σταθμούς μιας πλούσιας, υπερήφανης, μακραίωνης πορείας αγώνων, θυσιών, ολοκαυτωμάτων.

Και τούτη η βεβαιότητα, εκπορεύεται από τη βαθιά μας πίστη σε αξίες, αρετές, σύμβολα  και ιδανικά που συνοδοιπορούσαν με τις σκέψεις, τις επιλογές  και τις πράξεις των ανθρώπων τούτου του τόπου: Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη.

Φέτος, λοιπόν δεν θα σμίξουμε  σε όλους τους τόπους θυσίας για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε ήρωες στους οποίους οφείλουμε το προνόμιο της ελεύθερης ζωής που μας εξασφάλισαν. Ωστόσο, μας προσφέρεται μια θαυμάσια ευκαιρία για αναστοχασμό, περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τη δική μας συλλογική και προσωπική ευθύνη  απέναντι στην ύψιστη υποχρέωση που μας κληροδότησαν, με μεγάλο κόστος, οι πρόγονοί μας:  Να υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία μάτωσαν, να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε  το μέλλον των παιδιών μας και να αντιταχθούμε στις ιδεολογίες από τις οποίες εμφορούνταν οι επίδοξοι κατακτητές μας.

Αυτή η  αίσθηση του χρέους, θωράκισε την ψυχή των Κρητικών,  όπλισε με Δύναμη και Αντοχή τη σκέψη τους και όρμησαν στον Αγώνα παρασύροντας και τους συμμάχους, οι οποίοι μπρος σε μια τέτοια γενναιότητα, δεν μπορούσαν παρά να γίνουν μέρος της .

Έχουμε έτοιμο το ιδεολογικό οπλοστάσιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα που οριοθετούν οι σημερινές, δύσκολες και απρόβλεπτες,   συνθήκες ζωής, που επικρατούν  στο διεθνές στερέωμα. Η μάχη με έναν αόρατο, πάνδημο εχθρό, είναι άνιση αλλά όχι χαμένη.

Με πίστη στις δυνατότητες μας, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, ψυχραιμία, γενναιότητα, επιμονή, σεβασμό στους συνανθρώπους μας και , κυρίως, στην ίδια τη ζωή, θα τα καταφέρουμε. 

Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και να συναντηθούμε ξανά, σε χώρους θυσίας, με πίστη στη δύναμη της κοινής μας ιστορίας, για να καταθέσουμε το σεβασμό μας και να τιμήσουμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, που μας εμπνέουν και μας προσανατολίζουν σε αγώνες έντιμους, υπενθυμίζοντας μας πως το δικαίωμα στην Ελευθερία και την Ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ένας τέτοιος χώρος, φορέας ισχυρού ιστορικού και συμβολικού  φορτίου, το Μνημείο των 111 Μαρτύρων με το οστεοφυλάκιο του, παραδίδεται εντός των ημερών, στην τοπική κοινωνία, πλήρως αναπλασμένος, ένα  αληθινό κόσμημα για την περιοχή. Ο Δήμος Ρεθύμνης, καταθέτει με αυτό τον τρόπο τα αταλάντευτα αισθήματα σεβασμού και τιμής στην ιστορική μας μνήμη και στους κατοίκους των Μισιρίων που πλήρωσαν , ως άμαχος πληθυσμός , το μένος των κατακτητών, αφήνοντας το δικό τους πολύτιμο αποτύπωμα στην Ιστορία. 

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την Μάχη της Κρήτης το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα στον τόπο μας, που αποτελεί διαρκές ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις επόμενες γενεές της χώρας μας.

H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941, βρήκε το νησί μας χωρίς αμυντική οργάνωση, με πενιχρά μέσα, με την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει, έπειτα από την κατάρρευση των Μετώπων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Εντούτοις, ο ηρωικός Αγώνας του άμαχου πληθυσμού, που υπερασπίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση την γη των προγόνων του, ανέτρεψε κάθε στρατηγική πρόβλεψη των χιτλερικών Δυνάμεων.

Η 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, το επίλεκτο σώμα του Γερμανικού στρατού, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάκτηση της Κρήτης, έπειτα από δέκα ημέρες σκληρών συγκρούσεων με τους συμπατριώτες μας, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί, αλλά ο συντριπτικά μεγαλύτερος συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος, έφερε την επικράτηση των εισβολέων και αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια ως την Απελευθέρωση.

Η Μάχη της Κρήτης, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις των προετοιμαζόμενων επιθέσεων των Δυνάμεων του Άξονα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση και στην Μέση Ανατολή.

Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφομε πάντα την σκέψη μας, στους Κρήτες που διέσωσαν την τιμή  και την υπόσταση του τόπου μας, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. 

Η δήλωση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά»:

Σαν σήμερα 79 χρόνια πριν στις 06:30 ώρα το πρωί ,γερμανικά σμήνη αεροσκαφών βομβαρδισμού κατέκλυσαν το Μάλεμε, την Αγυά και την περιοχή Χανίων- Σούδας και ξεκίνησαν βομβαρδισμό και συνεχείς πυροβολισμούς κατά των συμμαχικών θέσεων, προσβάλλοντας κυρίως την περιοχή του Μάλεμε. Ένα πράγμα δεν είχαν υπολογίσει τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την λυσσαλέα αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού.

Η αντίσταση του ηρωικού κρητικού λαού, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας τους προκάλεσαν τον θαυμασμό των Ελλήνων και των Συμμάχων.

Νιώθουμε όλοι περήφανοι για τους προγόνους μας, οι οποίοι πολέμησαν για το υπέρτατο αγαθό της Πατρίδος, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας αψηφώντας την τρομερή ισχύ των αντιπάλων τους, την έλλειψη οπλισμού και πυρομαχικών.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης!

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο εορτασμού της Μάχης της Κρήτης στέλνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, αναφέροντας:

«Όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν με αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Πολέμησαν με πενιχρά μέσα, με όπλα τους το θάρρος και τη λεβεντιά. Η Μάχη της Κρήτης ήταν ο καθρέπτης της κρητικής ψυχής.

Βαρύς ο φόρος αίματος και στο Μαλεβίζι. Από άκρη σε άκρη όλα τα χωριά του Δήμου μας πλήρωσαν με αίμα τη μανία των κατακτητών. Δαμάστα και Σάρχος μαρτύρησαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες του τόπου μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News