Κρήτη

ΠΕΔ Κρήτης: Τηλεδιάσκεψη με την ΚΕΔΕ για κονδύλια και παραλίες

Η ΠΕΔ Κρήτης επέμεινε στην άμεση οικονομική ενίσχυση και αναπλήρωση εσόδων των ΟΤΑ

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας για την αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τους ΟΤΑ, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Ενημέρωση και σχετική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου.  Η ΠΕΔ Κρήτης μεταξύ των άλλων, επέμεινε στην άμεση οικονομική ενίσχυση και αναπλήρωση εσόδων των ΟΤΑ λόγω των συνεπειών της κρίσης αλλά και των μέτρων ανακούφισης πολιτών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν οι Δήμοι.

Χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική την πρώτη έκτακτη κατανομή 75εκ ευρώ προς τους ΟΤΑ της χώρας που έγινε με οριζόντιο τρόπο, σημείωσε όμως και πρότεινε η επόμενη κατανομή να βασιστεί σε απολογιστικά στοιχεία κάθε Δήμου για την απώλεια εσόδων.

Τόνισε δε ότι πέραν των 110εκ ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για κατανομή, πρέπει να διεκδικηθεί επιπλέον οικονομική στήριξη  και ιδιαίτερα για τους Δήμους της Κρήτης που υφίστανται μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω και της μείωσης του τουρισμού. Επανέλαβε την ανάγκη  λήψης δραστικών μέτρων στήριξης των ΔΕΥΑ που πλέον καταγράφουν μεγάλες απώλειες εσόδων και πρότεινε την άμεση ένταξή τους στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που ήδη εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, ο οποίος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της προκήρυξης αλλά και της υιοθέτησης των προτάσεων της ΠΕΔ για να διασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων του προγράμματος άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Έθεσε το ζήτημα της επέκτασης της δυνατότητας για διοικητική υποστήριξη των ΟΤΑ από τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου Δήμου της έδρας κάθε Νομού πέραν της 30ης Ιουνίου όπως προβλέπεται από το νόμο και ζήτησε την άμεση κάλυψη των θέσεων προσωπικού για να μπορέσουν όλοι οι Δήμοι να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους( τεχνικές, πολεοδομικές και υπηρεσίες πρόνοιας, κ.α)

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ΚΥΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού και στην ανάγκη για τροποποίησή της προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Προς τούτο θα σταλεί πρόταση τροποποίησης.

Τέλος ο Γιάννης Κουράκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι για την Κρήτη λόγω της δεσπόζουσας συμμετοχής του τουριστικού τομέα στο περιφερειακό ΑΕΠ, πρέπει άμεσα να υπάρξει προγραμματισμός και λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων όπου το φάσμα της ανεργίας είναι ορατό αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο Γιάννης Κουράκης συμμετείχε ακολούθως και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια