Μηνύματα για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κρήτη
Μηνύματα για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε ανακοίνωσή της: «Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και επέτειο τιμής, γιατί παρά τα μαρτύρια, τους διωγμούς και τον ξεριζωμό από τη γη του, ο ελληνισμός κατόρθωσε να μείνει όρθιος, να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία με τις παραδόσεις και τον εθνικό του πλούτο και να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της.Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε για κανένα λόγο να ξεχαστούν τα μαρτύρια των Ελλήνων του Πόντου.

Να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας   Να καταβάλλουμε ως Χώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες που τη στιγματίζουν και αντίκεινται στο παγκόσμιο αξιακό δίκαιο και πολιτισμό. Η επέτειος αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, που η χώρα μας δέχεται ευθείες και απροκάλυπτες απειλές από την ίδια πλευρά που έναν αιώνα πριν οδήγησε στο μαρτύριο και τον ξεριζωμό τον ελληνισμό του Πόντου.

Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επαγρυπνούμε και να απαιτήσουμε να σταθούν στο ύψος τους οι Διεθνείς Οργανισμοί, υπερασπιζόμενοι την παγκόσμια ειρήνη και τα δικαιώματα των Λαών».

Με αφορμή την ημέρα ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε:

«19 Μαΐου 1919: Ποτέ δεν ξεχνώ! 101 χρόνια πέρασαν από τα φονικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του στο Μικρασιατικό Πόντο.

Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, αυτή τη σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, τιμάμε όλοι τη μνήμη και τον σπουδαίο αγώνα των Ποντίων ενάντια στην πρωτοφανή βαρβαρότητα των Τούρκων. Και η φλόγα της μνήμης, παραμένει ζωντανή!».

Για το θέμα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε:

19 Μαΐου,  ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα αναβίωσης της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και της ανείπωτης βαρβαρότητας που υπέστησαν. Η αγριότητα, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία οδήγησαν σε διωγμό και ξεριζωμό τους.

Η Γενοκτονία των Ποντίων επιτελέστηκε την περίοδο 1919 – 1923, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες αποτελώντας ένα σχέδιο αφανισμού όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά και κάθε άλλης εθνότητας στη γεωγραφική περιοχή δράσεως του Κεμάλ Ατατούρκ.

Είναι χρέος όλων μας να κρατάμε ζωντανή αυτή την ιστορική μνήμη.Οι Έλληνες του Πόντου μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα ιστορικά αλλά και ουσιαστικά να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν, αρχές, αξίες και ιδανικά, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας.

Τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, θυμόμαστε με σεβασμό τα θύματα, ευχόμενοι η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

Ο αποτροπιασμός για αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα είναι μεγάλος. Ακόμα πιο φρικτό όμως είναι να σιωπάμε μπροστά σε αυτές τις κτηνωδίες που εκτυλίχθηκαν και δυστυχώς εκτυλίσσονται ακόμα και σήμερα.Η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών, υποχρέωση και ιερό καθήκον όλων μας. Είναι η δικαίωση των θυμάτων ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Σήμερα, δεν επιδιώκουμε να αναζωπυρώσουμε το μίσος των λαών. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη αυτών των ανθρώπων, που υπέστησαν ανθρώπινη θηριωδία. Δικαίωση εκείνων που έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, η αναγνώριση ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών.

Τιμούμε, θυμόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα για την Διεθνή αναγνώριση ενός ειδεχθούς εγκλήματος της ανθρωπότητας, εκείνο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας.

Ομιλία Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου ΚΚΕ στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα τιμάμε την εκατοστή πρώτη επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια της οποίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν, ενάμισι εκατομμύριο ψυχές πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, βίωσαν στο πετσί τους, την εξαθλίωση, τις αρρώστιες και το ρατσισμό. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτωχοί εργάτες και αγρότες, που αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά – ως άνθρωποι β΄ και γ΄ κατηγορίας - από το ελληνικό αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Αντιμετώπισαν την περιφρόνηση και το μίσος, μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό" της χώρας από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών, εθνικιστικές - φασιστικές οργανώσεις, προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι' αυτό και το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού, όλος ο λαός μας πρέπει να τους απομονώσει.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, αποτέλεσε πραγματικό αποκούμπι των προσφύγων που πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Καταπολέμησε, την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ προσφύγων και γηγενών και τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλλει ο αστικός κόσμος, σφυρηλατώντας βαθύτατους και ισχυρότατους δεσμούς με το προσφυγικό στοιχείο.

Κι όμως, στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σφαγή και την προσφυγιά εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων μέχρι και σήμερα, ορισμένοι δεν χάνουν την ευκαιρία να απογυμνώνουν από την ουσία τους, τα γεγονότα της εποχής, να διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια και να χύνουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο.

Το ΚΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, τις δοσμένες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν, προσεγγίζει τις αιτίες που οδήγησαν στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με τρόπο τέτοιο, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ή διαστρέβλωσης της  ιστορική αλήθεια.

Ποιες ήταν αυτές :

α) Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις στην περιοχή, καθιστώντας τον Ποντιακό Ελληνισμός ένα από τα πιο τραγικά θύματα, σε συνθήκες αποσύνθεσης της κλυδωνιζόμενης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

β) Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού, που εξυπηρετούσε την ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη στα σχέδια, για τη συγκρότηση του έθνους - κράτους της, κόντρα στην κυριαρχία της ελληνικής και αρμενικής αστικής τάξης την εποχή εκείνη.

γ) Η στροφή των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης στην πλούσια περιοχή της Μικράς Ασίας, που οδήγησε όχι μόνο στην εγκατάλειψη των ελλήνων και άλλων λαών του Πόντου, αλλά και στην χρησιμοποίησή τους, ως αντιπερισπασμό και μέσο πίεσης, στην προσπάθεια επίτευξης των δικών της ανταγωνιστικών συμφερόντων.

δ) Οι επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης του Πόντου, για αναζήτηση λύσης στο Ποντιακό ζήτημα, από την παρέμβαση των λεγόμενων «Μεγάλων Δυνάμεων» και όχι από τις ίδιες τις δυνάμεις του ποντιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Οι αντίπαλες αστικές τάξεις - ελληνική και τουρκική – δεν έμειναν αμέτοχες.  Στοιχήθηκαν, πίσω από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα (της Αντάντ και των Κεντρικών Δυνάμεων αντίστοιχα), μετατρέποντας τους λαούς της περιοχής σε πιόνια και διαπραγματευτικά χαρτιά σε μια γεωστρατηγική σκακιέρα.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγχρονισμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους όπου γης, οι οποίοι καλούνται ξανά από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να πληρώσουν τα σπασμένα για να βγει αλώβητο το κεφάλαιο. 

Σε αυτές τις συνθήκες οξύνονται περαιτέρω οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και ιδιαίτερα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως η διαμάχη που λαμβάνει χώρα - την περίοδο που διανύουμε - μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, με φόντο την αντιπαράθεση γύρω από την προέλευση του νέου Κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών οξύνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας. Τροφοδοτείται η τούρκικη επιθετικότητα με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να πάρει μέρος στο μοίρασμα της λείας από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή. 

Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αποδείχτηκε πλέον περίτρανα ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει στους λαούς καμία ασφάλεια, αλλά αντίθετα τους εμπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τεράστιες ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά όλες, που παίρνει ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών. Ενώ, ακόμα το ελληνικό κράτος να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ως δικαίωση των αγώνων των Παλαιστινίων  ενάντια στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.

Για το ΚΚΕ, η καλύτερη τιμή, για τη μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού, είναι η πάλη για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέστη ο Ποντιακός και Μικρασιάτικος Ελληνισμός. Ο αγώνας ενάντια στους φορείς και τα γενεσιουργά αίτια της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς. Ενάντια στο δηλητήριο του σοβινισμού, του εθνικισμού, του φασισμού.

Το ΚΚΕ δεσμεύετε να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του, για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς των Ποντίων, τις προσπάθειες που κάνουν για τη "Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων".

Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση, εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν, μετά από τόσα χρόνια, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

Και πάντα θα θυμόμαστε και πάντα θα τιμούμε τους Πόντιους και τις Πόντιες που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά τους.

 Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:

H σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό ελληνισμό.Τιμούμε τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν, που βασανίστηκαν, που έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις σκληρότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας.

Οι Έλληνες του Πόντου αφήνοντας πίσω τους τις πατρίδες τους πήραν μαζί τους ανεξίτηλα στοιχεία του πολιτισμού, μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες ήθη, έθιμα και παραδόσεις που παραμένουν ζωντανά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό τιμούμε την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στηρίζοντας το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού μεθοδεύτηκε από την Τουρκική πολιτική, κατά τον 20ό αιώνα (κυρίως στα έτη 1919-1923), ως σχέδιο  αφανισμού κάθε άλλης εθνότητας στην γεωγραφική περιοχή δράσεως των δυνάμεων του Κεμάλ.

Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης και η εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, δεν σταμάτησε την πορεία τους. Υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσοι επέζησαν, θεμελίωσαν ξανά την ζωή τους στην Ελλάδα, ξεπέρασαν τις αντιξοότητες, κράτησαν τις ρίζες τους, δημιούργησαν, πρόκοψαν, δικαίωσαν τα οράματα και τον πολιτισμό των προγόνων τους.

Η Τουρκία  συνεχίζει πάντα να αρνείται την παραδοχή της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εντούτοις, τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, οι χιλιάδες νεκροί, ο τραγικός ξεριζωμός, δεν επιτρέπουν παραχάραξη της Ιστορίας, δεν διαγράφονται από την συλλογική μας μνήμη. Για την χώρα μας, αποτελεί διαρκές χρέος, η προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διεπράχθησαν εκείνα τα χρόνια σε βάρος του Ελληνισμού.

Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Τιμούμε την σημερινή παρουσία των Ποντίων στον τόπο μας, και την ουσιαστική συνεισφορά τους την πρόοδο της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News