Κρήτη

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί - Νέα διαμαρτυρία κατά του «Μεγάλου Αδελφού» στα σχολεία

Στο Ηράκλειο το «αγωνιστικό ραντεβού» των εκπαιδευτικών έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας

Ξανά στους δρόμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αλλά και της τροπολογίας για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, βγαίνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο το ραντεβού έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο μεταξύ, για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν χθες οι ανακοινώσεις οργής από εκπαιδευτικούς φορείς και συλλόγους του νησιού για την εισαγωγή του "Μεγάλου Αδελφού" στα σχολεία, οι οποίοι μάλιστα απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

«Πάρτε πίσω την τροπολογία»

Αναλυτικότερα, ανακοίνωση εξέδωσε η "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών" του νομού Ηρακλείου, μέσω της οποίας καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την «προκλητική τροποποίηση» που αφορά την εισαγωγή μηχανών καμερών στα σχολεία, με αποτέλεσμα να θίγονται δημοκρατικές αξίες.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. - εφαρμόζοντας πιστά τις επιταγές των αντιλαϊκών συνθηκών της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας - κλιμακώνει την επίθεσή της στα θεμελιώδη εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, εισάγοντας εσπευσμένα μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βάσει της οποίας καθιερώνει τις κάμερες στα σχολεία, ισοπεδώνοντας θεμελιώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Πρόκειται για το αντιλαϊκό μέτρο της "ζωντανής αναμετάδοσης" (!) των μαθημάτων, δηλαδή της συνέχειας των "ηλεκτρονικών μαθημάτων" και την επόμενη περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία, στο όνομα δήθεν της βοήθειας των πιο ευπαθών μαθητών, στην ουσία με στόχο τη μονιμοποίηση του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της "ηλεκτρονικής διδασκαλίας" και του "ηλεκτρονικού ελέγχου" της εκπαιδευτικής πράξης.

Το βαθιά αντιδραστικό αυτό μέτρο προσβάλλει κάθε έννοια εργασιακής δημοκρατίας, παιδαγωγικής ελευθερίας, επιστημονικής δεοντολογίας και συλλογικής ευπρέπειας και ως τέτοιο κρίνεται απαράδεκτο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση: «Επιπλέον, το εν λόγω μέτρο - πέρα από το γεγονός ότι επιβάλλει τη λογική του "Μεγάλου Αδελφού" μέσα στην τάξη και συνολικά στη σχολική ζωή - προοιωνίζεται αντιδραστικές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της παιδαγωγικής ελευθερίας, όσο και σε εκείνο των εργασιακών σχέσεων. Γιατί, μέσω της "ζωντανής αναμετάδοσης", με οποιοδήποτε μέσο (κάμερα, laptop, tablet, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) από τη μια επιβάλλεται η πιο αποκρουστική μορφή εποπτικού ελέγχου, χειραγώγησης, πειθάρχησης και τρομοκράτησης του εκπαιδευτικού, στη θεσπισμένη πια διαδικασία της αξιολόγησης, που ακυρώνει κάθε μορφή πνευματικής και παιδαγωγικής ελευθερίας, και από την άλλη κατεδαφίζονται οι εργασιακές σχέσεις μονίμων και αναπληρωτών, στο πλαίσιο της εισαγωγής των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των σχολείων. Το σχολείο πλέον ως... μονάδα με ανταγωνιστικά κριτήρια μετρήσιμης απόδοσης και με αποκεντρωμένη δομή (διευθυντή manager-εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γονέων, μαθητών κ.λπ.) δομείται στη βάση της προσαρμογής στους αγοραίους νόμους, της αποψίλωσης των εκπαιδευτικών από κάθε κατάκτηση και δικαίωμα και της μορφωτικής απόρριψης των φτωχών».

Από τη Μεσαρά

Σφοδρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο της Παιδείας ασκεί και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η Ένωση δε στηρίζει την τροπολογία με την εισαγωγή κάμερας στις σχολικές αίθουσες, την οποία θεωρεί ως «κατάπτυστη τροπολογία».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού συντάσσεται με τις αποφάσεις της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μαΐου (σ.σ. σήμερα) στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο στη 1 μ.μ.

Λέμε "ΟΧΙ" στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, μετατρέπει το Λύκειο - ακόμα περισσότερο - σε εξεταστική αρένα με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, βάζει "κόφτη" στη φοίτηση των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ., και προχωρά σε αντιδραστικές τομές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς.

Λέμε "ΟΧΙ" στην κατάπτυστη τροπολογία, που προβλέπει κάμερες μέσα στην τάξη και μετατρέπει το μάθημα σε ριάλιτι.

Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των σχολείων, για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων ασφάλειας και υγιεινής για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία».

 ΣΥΡΙΖΑ - «Το υπουργείο Παιδείας σκηνοθετεί μια νέα κανονικότητα»

Για αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα κανονικότητα, με τα θεμελιώδη δικαιώματα να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΑΙΘ, με τη βεβιασμένη και πολιτικά ιδιοτελή απόφαση επαναλειτουργίας Γυμνασίων και της Α' και Β' Λυκείου, σκηνοθετεί μια νέα κανονικότητα. Σε αυτή τη νέα κανονικότητα θεμελιώδη δικαιώματα που ιστορικά και συνταγματικά εγγυάται το δημοκρατικό πολίτευμα τίθενται σε διακινδύνευση και η δημόσια Υγεία σε ρίσκο.

Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση, με αφορμή την Υ.Α. εφαρμογής της απαράδεκτης τροπολογίας για την απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο, δεν αποτελεί μια αντιδικία διαχειριστικού χαρακτήρα επί ενός τεχνικού εγχειριδίου. Οι τεχνικές και διαδικαστικές αστοχίες και παραλείψεις έχουν επισημανθεί από πολλές πλευρές.

Η κυβέρνηση διά της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων οργανώνει τη συστηματική αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Δημόσιας Παιδείας. Θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την "ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης και της παιδείας" που οφείλει να εγγυάται το κράτος σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Η Δημοκρατική Παιδεία εμπεριέχει τον σεβασμό και την καλλιέργεια των ατομικών δικαιωμάτων και διαπνέεται από το μορφωτικό ιδεώδες χωρίς εκπτώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια