Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας

Κρήτη
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ρυθμούς Ρίχτερ τα τελευταία 24ώρα η νότια Κρήτη .

Σεισμός τα ξημερώματα σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μεγέθους 5.2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα ο σεισμός έγινε στις 02.22, ξημέρωμα Τρίτης, με επίκεντρο τα 77 χιλιόμετρα Νότια της Άρβης και εστιακό βάθος τα 7 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι η σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 24ώρα είναι συνεχής στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ περισσότερες απο 10 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τα ξημερώματα και μετά.

 Επίσης και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 05.55 τα ξημερώματα, καταγράφηκε νέος σεισμός 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 95 χιλιόμετρα Νότια της Ιεράπετρας και εστιακό βάθος τα 8 χιλιόμετρα.

Χθες το μεσημέρι άλλωστε στην ίδια περιοχή είχε καταγραφεί σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας, σεισμική δόνηση μεγέθους 4.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και υπενθυμίζεται αρχές Μαΐου και ο δυνατός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η "εξήγηση" από τον Ευθύμιο Λέκκα

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη" τονίζει στο enikos.gr o καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τον σεισμό εντάσεως 5,2 Ρίχτερ στις 02.22 τα ξημερώματα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για "μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση".

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι "δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά".

 Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News