Οργή και στην Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία

Κρήτη
Οργή και στην Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων το δεύτερο “κύμα” επιστροφής στις σχολικές αίθουσες

"Βαριά" είναι τα "σύννεφα" πάνω από τα κεφάλια της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας που σήμερα θα ξαναβρεθούν στον χώρο των σχολείων, αφού την ίδια ώρα υπάρχουν οι ανησυχίες τους για την υπόθεση της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α' και Β' Λυκείου. Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον, οι μαθητές του Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης για τις λίγες εβδομάδες μέχρι τη λήξη της χρονιάς και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το υπουργείο Παιδείας, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά». Για τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας και δεν προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Για την κάμερα στην αίθουσα, το υπουργείο αναφέρει ότι θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

"Πυρ" ομαδόν

Στο Ηράκλειο για αύριο Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας, οργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ενώ σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, καλεί και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου τα μέλη της. Παράλληλα, τους καλεί σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 20 Μάϊου, στις 7 το απόγευμα, στο προαύλιο του 3ου Λυκείου.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" και "Φαιστός" και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου σε κοινή τους ανακοίνωση απαιτούν:

* «Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

* Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της υπουργού των καμερών για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

* Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

* Να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω... Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις δράσεις μας μέχρι τη δικαίωση».

Η διοίκηση της ΟΛΜΕ ήδη έχει απευθυνθεί στην ΑΔΕΔΥ ζητώντας να προχωρήσει σε κήρυξη απεργίας-αποχής από την πραγματοποίηση ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων και να διερευνήσει τις νομικές δυνατότητες για προσφυγή. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη συγκαλέσει γενικό συμβούλιο μεθαύριο Τετάρτη, με θέμα την προκήρυξη απεργίας-αποχής.

Εξάλλου, μετά και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της διαδικασίας μετάδοσης, η διοίκηση της ΟΛΜΕ θα επιδιώξει νέα άμεση συνάντηση στην ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, θα διερευνήσει την πιθανότητα νομικής προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης.

Η ΟΛΜΕ θα ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Συνδικάτων - ETUCE και ΕΙ - και θα ζητήσει την έμπρακτη συμπαράστασή τους για το θέμα αυτό. Θα εξεταστεί ακόμα και η δυνατότητα προσφυγής στους αρμόδιους μηχανισμούς και Αρχές της Ε.Ε σε διοικητικό και δικαστικό επίπεδο.

«Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να λάβουν αποφάσεις μη υλοποίησης της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος. Θα γίνει προσπάθεια, σε συνεργασία με νομικό σύμβουλο, να σταλεί ενδεικτικό πρακτικό τις αμέσως επόμενες μέρες, που θα περιλαμβάνει και νομικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να μην υλοποιήσουν σε καμία περίπτωση την υπουργική απόφαση της μετάδοσης μαθημάτων και για τον σκοπό αυτό τους καλύπτουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να ενημερώσουν άμεσα τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις όπου ασκούνται πιέσεις σε συναδέλφους να υλοποιήσουν την Υ.Α.», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Κινητοποιήσεις και στα Χανιά

«Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου ,τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

  • κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών
  • ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Απαιτούμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό

Καλούμε τα Δ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. να προκηρύξουν 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11 έως 2 μ.μ.) με στόχο τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και την έκφραση της πλήρους αντίθεσής τους στην υπουργική απόφαση (ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία)

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη19 Μαΐου στη 1μμ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων.

Ενώ, αντιδρά και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χανίων:

«Η απαράδεκτη – αντιπαιδαγωγική Υπουργική Απόφαση που μετατρέπει το μάθημα σε ριάλιτι δε θα εφαρμοστεί!

Το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την παγίωση της κάμερας μέσα στην τάξη, δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα πιέσεων και εκβιασμών προς τους συνάδελφους ώστε στην πράξη το «δύναται» να γίνει υποχρεωτικό. Στα ιδιωτικά σχολεία, πριν καν δημοσιευτεί η Υ.Α., έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ένα «όργιο» πιέσεων. Πολλοί σχολάρχες τοποθέτησαν ήδη ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέσα σε τάξεις. Αντίστοιχα παραδείγματα πιέσεων υπάρχουν και σε ορισμένα Πρότυπα και Πειραματικά Δημόσια Σχολεία.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί που καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη μόρφωση των παιδιών, που σταθήκαμε δίπλα τους και στις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας διαβεβαιώνουμε ότι:

Δε δύναται να αντικατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.

Δε δύναται ο μαθητής να γίνει αντικείμενο χλευασμού για μία λάθος απάντηση ή μία άτυχη συμπεριφορά.

Δε δύναται να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να συνηθίζουν στην παρακολούθηση.

Δε δύναται η τάξη να γίνει reality show.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών, τα χιλιάδες άρθρα, posts, συζητήσεις αυτών των ημερών δίνουν μια και καθολική απάντηση: η επαίσχυντη για την παιδαγωγική διαδικασία, τροπολογία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους συλλόγους διδασκόντων, να μην εφαρμόσουν την απαράδεκτη από κάθε πλευρά τροπολογία!

             Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, να προκηρύξουν απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων της τάξης.

             Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη μη εφαρμογή της  on – line μετάδοσης, να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό πιέσεων και αυθαιρεσίας, να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συναδέλφους.

             Μαζί με τις Ενώσεις και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να μπούμε μπροστά για να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που μετατρέπει το μάθημα σε ριάλιτι. Να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες.

             Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης, 19/5 αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Τις μέρες που απομένουν καλούμε κάθε συνάδελφο – συναδέλφισσα, κάθε γονιό και μαθητή να κάνουν και δική τους υπόθεση την επιτυχία του συλλαλητηρίου!

Στις 19/5 βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, για να καταργηθεί η τροπολογία για τις κάμερες!», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Κινητοποιήσεις και στο Λασίθι

«Το Υπουργείο Παιδείας, και η κυβέρνηση της ΝΔ με απολυταρχικό τρόπο κλείνουν τ’ αυτιά στη φωνή χιλιάδων εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και της κοινωνίας που διαδήλωσαν δυναμικά στις 13 Μάη 2020 για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και ζητά να ανοίξουν οι κάμερες αναμετάδοσης των μαθημάτων, αγνοώντας τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις παιδαγωγικές αρχές.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καλεί τα μέλη του, τους γονείς και όλη την κοινωνία να συνεχίσουμε τον αγώνα.  Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί δυναμικό παρών στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στη Διεύθυνση Π.Ε. Λασιθίου την Τρίτη 19 Μάη 2020 και ώρα 12:00 π.μ. στον Άγιο Νικόλαο.

  • Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη ν-τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές τάξεις.
  • Να αποσυρθεί τώρα και να μην έρθει στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα πραγματικά κενά για να στελεχωθούν όλα τα σχολεία.
  • Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

Τα έξοδα μετακίνησης με ΙΧ για τη συμμετοχή των μελών στην κινητοποίηση θα καλυφθούν από το ταμείο του Συλλόγου.»,αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη».

Διαμαρτύρονται και οι γονείς

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου ανακοίνωσε προς τα μέλη του τα εξής: «Στις 8 Μαΐου, το υπουργείο Παιδείας ψήφισε στη Βουλή τροπολογία σχετικά με τη νομοθέτηση της ζωντανής αναμετάδοσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την κατάθεση προς διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, επαναφέροντας την τράπεζα θεμάτων, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη κ.ά.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας.

Η διαδικασία αυτή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και καταργεί την ιδιωτικότητα της μαθησιακής διαδικασίας. Οι αίθουσες του σχολείου δεν είναι στούντιο σε reality shows με τα παιδιά μας να εκτίθενται στη θέαση και πιθανή μαγνητοσκόπηση, ακόμη και αν αφορά μόνο τον ήχο. Είναι παραβίαση της προσωπικής ζωής και έκφρασης και μπορεί να επιφέρει αρνητικές αλλοιώσεις στον ψυχισμό τους.

Σε μια τάξη, τα παιδιά εκφράζονται, εξωτερικεύουν συναισθήματα, αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους και με τους καθηγητές τους, δοκιμάζονται μέσα από τα λάθη τους, ψάχνουν τα όριά τους, αμφισβητούν, αποδέχονται, κοινωνικοποιούνται. Δημιουργούν και έτσι εξελίσσονται. Πάντα όμως μέσα από την ασφάλεια που τους δίνει το περιβάλλον της τάξης, χωρίς τον φόβο ότι θα εκτεθούν σε τρίτα μάτια και αφτιά. Η παιδαγωγική ελευθερία και η παιδαγωγική σχέση δε θα καταστραφεί μέσα από τη δική μας ανοχή.

Το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας».

Αγιασμός την 1η Σεπτεμβρίου

Τέλος, "κλειδώνει" το άνοιγμα των σχολείων για την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. Ήδη, το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του, στέλνοντας σύσταση στους μαθητές να μην καταστρέψουν τα φετινά σχολικά βιβλία τους, διότι θα τα χρειαστούν στην αρχή της επόμενης τάξης. Ευρύτερα, ο προγραμματισμός έχει ξεκινήσει για τις ανάγκες σε προσωπικό και αίθουσες.

Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Αναγκαία είναι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19 στο σχολικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες για όλους τους μαθητές έχουν ως εξής:

* Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου: Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δε θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

* Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα: Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο.

Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη και Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ' Λυκείου των ΓΕ.Λ. θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δε χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ' Λυκείου των ΕΠΑ.Λ. είναι 74%.

* Χωριστά στα διαλείμματα: Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το διάλειμμα του σχολείου θα είναι διαφορετικό. Οι μαθητές δε θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, και επιπλέον κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

* Αντισηπτικά και προαιρετική η χρήση μάσκας: Σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στις σχολικές μονάδες από σήμερα, ενώ τα σχολεία έχουν "εξοπλιστεί" με αντισηπτικά. Ήδη, σε κάθε σχολείο γίνεται σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες θα βρίσκονται στον χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News