Λύθηκε το «μυστήριο» στις παραλίες του Ηρακλείου – Α. Δουβής: «Πρόκειται για πλαγκτόν»

Κρήτη
Λύθηκε το «μυστήριο» στις παραλίες του Ηρακλείου – Α. Δουβής: «Πρόκειται για πλαγκτόν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λιμενάρχης Ηρακλείου έδωσε τέλος στην ανησυχία δεκάδων λουόμενων.

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ . Δουβής αναφορικά με την εικόνα που εμφανίζουν  τα τελευταία 24ώρα παραλίες της βόρειας και νότιας ακτογραμμής του νομού Ηρακλείου, προκαλώντας μάλιστα αναστάτωση στους λουόμενους, κάνοντας λόγο οι τελευταίοι ακόμη και για ρύπανση  της θάλασσας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας. Έχει ληφθεί ήδη δείγμα από τις παραλίες όπου και έχουν εμφανιστεί οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί χρώματος καφέ οι οποίοι είναι άοσμοι. Πρόκειται για συσσώρευση πλαγκτόν, που εμφανίζεται λόγω καλοκαιρίας κάθε τέτοια εποχή έως και αρχές Ιουνίου, στις θάλασσες του Ηρακλείου και εν προκειμένω για παράδειγμα, από τα Λινοπεράματα μέχρι την Χερσόνησο , ακόμη όμως και στα νότια του νομού Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στον Κόκκινο Πύργο, στον Κομό κλπ».

Ο Λιμενάρχης Ηρακλείου συνέστησε μάλιστα στον κόσμο να κολυμπάει άφοβα δίχως να σκέφτεται ότι ίσως πρόκειται για λύματα, όπως ακούστηκε αρχικά, ενώ επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να παρατηρείται στα παράλια και άλλων νομών του Ηρακλείου.

«Ο κόσμος το βλέπει τώρα που πηγαίνει στη θάλασσα αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο. Το «φέρνει» η θάλασσα προς τα έξω, μέσω ρευμάτων των υδάτων και λόγω της άπνοιας δεν διαλύεται εύκολα. Για τους λουόμνενους  - που πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας λόγω covid- 19-,  αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει και τους προβληματίζει, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση λόγος ανησυχίας και ξαναλέω δεν τίθεται θέμα θαλάσσιας ρύπανσης.».

Διευκρίνιση από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες ρυπάνσεις στις ακτές Κιοταρίου και Τραγανού της ν. Ρόδου, καθώς  και σε ακτές του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, απο το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, διευκρινίζεται οτι κατόπιν επιτόπιων αυτοψιών που διενήργησαν στελέχη των οικείων Λιμενικών Αρχών, διαπιστώθηκε οτι πρόκειται για ποσὀτητες φυτοπλαγκτόν που εμφανίστηκαν στις εν λόγω ακτές, πιθανότατα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, για θαλάσσιες ρυπάνσεις.

Τι είναι το «πλαγκτόν»

Σύμφωνα και με το Wikipedia, με τον όρο πλαγκτόν χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο έμβιων οργανισμών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων.

 Κάποιοι απ΄ αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να κινηθούν με δικές τους δυνάμεις όχι όμως και τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να κινηθούν ενάντια στα υδάτινα ρεύματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News