Κρήτη

Καιρός: Οι θερμοκρασίες του Σαββάτου έσπασαν νέα ρεκόρ - Πρωτιά της Κρήτης πανελλαδικά

«Καμίνι» θύμιζαν αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Μάιο σημειώθηκαν το Σάββατο 16/05 σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα σημαντικότερα των οποίων συνοψίζονται παρακάτω.

Το πρώτο μάλιστα ρεκόρ έγινε στην  Κρήτη και δη στις Μοίρες όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 40.2 βαθμούς Κελσίου καταγράφοντας έτσι ρεκόρ 11 ετών, ενώ λίγες θέσεις παρακάτω βρίσκεται το Τζερμιάδο στα ορεινά του Λασιθίου όπου και εκεί καταγράφηκαν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες .

Συγκεκριμένα ο υδράργυρος έφθασε τους 34,9 βαθμούς Κελσίου κάνοντας σημειώνοντας ρεκόρ 14 ετών.

Αναλυτικότερα:

Μοίρες 40.2 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)

Μεγαλόπολη 39.3 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)

Ψυχικό Αθηνών 39.3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)

Μολάοι Λακωνίας 38.9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)

Νεμέα 38.6 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)

Μαρούσι 37.6 C (ρεκόρ 10 ετών λειτουργίας)

Πύργος Ηλείας 36.8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)

Αθήνα - Γκάζι 35.4 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)

Τζερμιάδων Λασιθιου 34.9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Πλώρα Ηρακλείου και ήταν ίση με 41.8 C, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ο καιρός σήμερα

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις που στα βόρεια θα είναι τοπικά πυκνότερες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα συμβάλουν στο περιορισμό της ορατότητας.

Η θερμοκρασία  στην Κρήτη από 16 έως 38 (τοπικά στα νότια έως 39-40), στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 32, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 17 έως 36, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 30

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως το πρωί έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς.

Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθόσον ο δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η συγκέντρωση του όζοντος (που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία) πάνω από τη χώρα μας, έχει πέσει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια