Καιρός: «Καίγεται» η Κρήτη στους 40 βαθμούς και σπάει το ρεκόρ

Κρήτη
Καιρός: «Καίγεται» η Κρήτη στους 40 βαθμούς και σπάει το ρεκόρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ 11ετίας σε περιοχή του νησιού - 14 βαθμοί πάνω από το κανονικό

«Καυτό» θα είναι το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Τόσο το μεσημέρι του Σαββάτου, όσο και τις μεσημβρινές ώρες την Κυριακή, η θερμοκρασία στο νησί μας αναμένεται σύμφωνα με το meteo.gr, να υπερβεί σε αρκετές περιοχές (κυρίως στο εσωτερικό της Κρήτης) τους 37 με 38 βαθμούς.

14 βαθμοί πάνω από το κανονικό

Σύμφωνα με τον Κ. Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία και το Σάββατο στην Κρήτη, φθάνοντας τοπικά τους 40-41 βαθμούς Οι αναμενόμενες αυτές θερμοκρασίες είναι 12 ως 14 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές του Μαΐου.Πολύ υψηλός αναμένεται και δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας UV το μεσημέρι στην Κρήτη, ξεπερνώντας την τιμή των 10 μονάδων, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή και χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας κατά την παραμονή μας στις παραλίες». Oι θερμοκρασίες το Σάββατο:

Οι αναμενόμενες αυτές θερμοκρασίες είναι 12 έως 14 βαθμοί υψηλότερες από τις συνηθισμένες τιμές της θερμοκρασίας τον Μάιο.Η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13 Μαΐου του 2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30 Μαΐου του 1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23 Μαΐου του 1973)

Στα Φαλάσαρνα Χανίων καταγράφηκαν την Παρασκευή 39.8 C από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας).

Στο μεταξύ, η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το σαββατοκύριακο στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα, αποτελεί γενικά σπάνιο φαινόμενο: Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιοδικότητα του εν λόγω φαινομένου καταγράφεται περίπου κάθε δέκα χρόνια!

Επισημαίνεται ότι οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και στα νότια τμήματα μέσα στο σαββατοκύριακο, πιθανότατα θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία, τόσο το μεσημέρι του Σαββάτου, όσο και τις μεσημβρινές ώρες την Κυριακή, η θερμοκρασία στο νησί μας αναμένεται να υπερβεί σε αρκετές περιοχές (κυρίως στο εσωτερικό της Κρήτης) τους 37-38 βαθμούς. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, από τους μετεωρολόγους, τοπικά, ο υδράργυρος μπορεί να προσεγγίσει και τους 40 βαθμούς. Σύμφωνα με τα χθεσινά προγνωστικά στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Εξάλλου, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Θερμή "εισβολή"

Η θερμή "εισβολή" έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και θα συνοδεύεται από σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η εμφάνιση του φαινομένου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν προκύπτει ότι συνδέεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μια περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν το σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 - κατά τόπους 40 - στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, ο οποίος υπογράμμισε πως «η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη για τα επίπεδα της εποχής, εφόσον έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς».

«Δε σχετίζεται με το lockdown

«Αυτές τις πέντε ημέρες με τις ιδιαίτερα υψηλές - για την εποχή - θερμοκρασίες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε καύσωνα για την εποχή, ενώ για το καλοκαίρι θα ήταν στα όρια του καύσωνα. Όμως, τέτοιες θερμοκρασίες τον Μάιο είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά δέκα χρόνια το να έχουμε μια μέση θερμοκρασία περί τους 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση αναμενόμενη για την περίοδο θερμοκρασία.

Είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως δε σχετίζεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού η εμφάνισή του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα», ανέφερε με νόημα ο κ. Φείδας.

Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του καύσωνα, ανέφερε πως «εστιάζεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεντρική και Νότια Ελλάδα» και «ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από τη Βόρεια Αφρική».

Ψυχρός Απρίλιος, καυτός Μάιος

Εξάλλου, ο κ. Φείδας ανέφερε ότι ο φετινός «Απρίλιος ήταν ένας από τους πιο ψυχρούς μήνες που έχουμε καταγράψει, ενώ τον ίδιο μήνα είχαμε επίσης περισσότερες βροχοπτώσεις».

«Τώρα έχουμε το αντίθετο ακραίο φαινόμενο, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον Μάιο. Είναι το χαρακτηριστικό της άνοιξης οι έντονες μεταβολές του καιρού, παρ' όλα αυτά οι υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών είναι για τον Μάιο μια ιδιαίτερη περίπτωση», εξήγησε ο κ. Φείδας, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση τόσο της συχνότητας των καυσώνων, όσο και της έντασής τους και της διάρκειάς τους, κάτι που σχετίζεται σαφώς και άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

«Κρατάμε μια επιφύλαξη για τη μεταβολή αυτών των ακραίων φαινομένων, έχει όμως διαπιστωθεί ότι όντως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καυσώνων στη χώρα μας και φυσικά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Φείδας.

Για αναλυτική πρόβλεψη καιρού πατήστε (ΕΔΩ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News