«Καυτό» τριήμερο: Θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Κρήτη  

Κρήτη
«Καυτό» τριήμερο: Θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στην Κρήτη  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «κόκκινο» ο καιρός στην Κρήτη λόγω του… μαγιάτικου καύσωνα

Συνεχίζεται η καλοκαιρία στην Κρήτη, με τον υδράργυρο να χτυπά "κόκκινο" μέσα στις επόμενες ημέρες: Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν σήμερα στο νησί, ενώ το "καυτό" καιρικό σκηνικό θα συνεχιστεί και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα Παρασκευή η μέγιστη θερμοκρασία στην Παλαιόχωρα Χανίων αναμένεται στους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ύψη αναμένεται ο υδράργυρος και στα Σφακιά Χανίων (40 βαθμοί). Εξάλλου, σε Ζαρό Ηρακλείου και Φαλάσαρνα Χανίων, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα και στο Ηράκλειο, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ωστόσο η έντασή τους δε θα ξεπεράσει τα 2 μποφόρ. Σήμερα Παρασκευή, στην Ιεράπετρα, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σητεία τους 32 βαθμούς.

Στο Ρέθυμνο, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 35 βαθμούς, ενώ σε Χανιά και Αρκαλοχώρι η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμό καιρικό σκηνικό θα παραμείνει και αύριο Σάββατο στην Κρήτη. Σύμφωνα με το meteo.gr, στο Ηράκλειο η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στους 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Σητεία, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35 βαθμούς, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αρκαλοχώρι.

Εξάλλου, στην Ιεράπετρα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για αύριο Σάββατο αναμένεται στους 40 βαθμούς. "Καυτές" θερμοκρασίες αναμένονται την ίδια ημέρα και σε άλλες νότιες περιοχές του νησιού. Σε Πρέβελη και Τυμπάκι, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το meteo.gr, ο υδράργυρος θα φτάσει στα ύψη και στις Μοίρες (40 βαθμοί Κελσίου).

Σε Κίσσαμο και Κάνδανο Χανίων, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για αύριο Σάββατο προβλέπεται στους 39 βαθμούς, ενώ στο Σπήλι Ρεθύμνου, στη Βιάννο Ηρακλείου και στον Άγιο Νικόλαο στους 37 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται στους 36 βαθμούς.

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και μεθαύριο Κυριακή στην Κρήτη. Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Ιεράπετρα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σητεία η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 38 βαθμούς. Σε Ρέθυμνο και Αρκαλοχώρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Λέντα της Μεσαράς τους 37. Στο Τυμπάκι, η μέγιστη τιμή θα είναι 35 βαθμοί Κελσίου, ενώ σε Ηράκλειο και Χανιά 32 βαθμοί Κελσίου.

Στο μεταξύ, προχθές Τετάρτη οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Μεσαρά. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βαγιωνιά Ηρακλείου, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 35,3 βαθμούς Κελσίου.

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκαν η Γόρτυνα με 34,7 και η Πλώρα Ηρακλείου με 34,6.

Ακολούθησαν η Ωλένη Ηλείας (34,1), η Σπάρτη (34,1), η Μεγαλόπολη (33,9), η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (33,8) και η Τρίπολη (33,2).

Και χτες, Πέμπτη, πάντως, στις μέγιστες θερμοκρασίες πρωταγωνίστησε και η Κρήτη και συγκεκριμένα η Γόρτυνα, με 35. Την πρώτη θέση κατείχε η Κωπαΐδα με 36,6.

Ο καιρός σήμερα

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους, ζέστη και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται σήμερα. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 14 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 40, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 33, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 14 έως 35, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 34, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 12 έως 31 και στην Κρήτη από 18 έως 38 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα

Σύμφωνα πάντως με το meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Από τη Δευτέρα κι έπειτα, θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Ελλάδα, η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι θερμοκρασίες που αναμένονται το σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη.

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για τη συνεχή εξέλιξη του καιρού σε Κρήτη και Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News