Η Κρήτη στην πρώτη γραμμή: Σημαντική έρευνα για την ανοσία του κορωνοϊού

Κρήτη
Η Κρήτη στην πρώτη γραμμή: Σημαντική έρευνα για την ανοσία του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη η μία από τις τέσσερις μελέτες που θα προσδιορίσουν το ποσοστό του πληθυσμού που νόσησε από κορωνοϊό

Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η μία από τις τέσσερις εξαιρετικά σημαντικές μελέτες με τις οποίες θα γίνει προσδιορισμός του ποσοστού του πληθυσμού της χώρας που έχει νοσήσει συνολικά από τον κορωνοϊό, δίνοντας σημαντικά στοιχεία ως προς τη δημιουργία αντισωμάτων και την ανοσία που αναπτύσσουν όσοι έχουν περάσει τη νόσο.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Τη διενέργεια της σχετικής μελέτης την είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" και συγκεκριμένα στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη.

Όπως είχε εξηγήσει μιλώντας για τη μελέτη ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, η διαδικασία των τεστ στο γενικό πληθυσμό της Κρήτης θα γίνει σε δύο φάσεις, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να δουν το μέγεθος της ανοσίας στο νησί μας.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στην ομάδα των επιστημόνων από το νησί που πρωτοπορεί, μιας και η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που είχε ήδη εδώ και βδομάδες ξεκινήσει την έρευνα της ανοσίας, έχοντας στο πλευρό της τόσο την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης όσο και τον ΕΟΔΥ.

Με βάση τα αποτελέσματα θα μπορεί πλέον να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το χρονοδιάγραμμα της ανοσίας στην Κρήτη, ώστε να μη βαδίζουμε στα τυφλά σε επίπεδο χώρας - αποτελέσματα τα οποία θα καθορίσουν το επόμενο βήμα από την κυβέρνηση σε σχέση με τη σταδιακή αποκλιμάκωση ή όχι των μέτρων στη μάχη που δίνεται κατά του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ ΤV" η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορπουδάκη αναφέρθηκε σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την Κρήτη στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την καταγραφή της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, με τα αποτελέσματα να δίνουν στην επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό όπλο για το πώς θα κινηθεί η επόμενη μέρα στο νησί και στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος που μπορεί να έρθει το φθινόπωρο.

Οι μελέτες για την ανοσία

Ο καθηγητής Τσιόδρας, ανακοινώνοντας χθες τις μελέτες, εκτίμησε ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό. Όπως είπε, για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα καταδείξουν καλύτερα το ποσοστό αυτών που πέρασαν τη νόσο και έχουν δημιουργήσει αντισώματα:

  1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μελέτη η οποία μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.
  2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
  3. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
  4. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

H εικόνα της πανδημίας

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2.770 επιβεβαιωμένα συνολικά. Την ίδια ώρα, ένας ακόμη ασθενής έχασε τη μάχη με τον ιό COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανόντων από την πανδημία στη χώρα μας στους 156.

Το 55,3% των προσβληθέντων από τον ιό είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων 610 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 51% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 71 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 41 ή 26,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμη, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 116.233 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι, ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου, ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται.

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δε σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων σε χώρες που ο ιός είχε ελεγχθεί. «Αντέχουμε να έχουμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως χθες η Σουηδία;», διερωτήθηκε.

«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, και σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, «δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».

Χορήγηση πλάσματος

Στα νοσοκομεία "Αττικόν" και "Ευαγγελισμός" έγινε για πρώτη φορά σε σοβαρά νοσούντες ασθενείς από COVID-19 η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα.

Πρόκειται για δύο ασθενείς στους οποίους θα γίνει χορήγηση πλάσματος ανά μία ημέρα - συνολικά θα λάβουν τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σε περίπου 15 ημέρες θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την κλινική τους εικόνα και την αποτελεσματικότητα αυτής της μορφής ανοσοθεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων δοτών (αυτών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και έχουν ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων) ώστε περισσότεροι νοσηλευόμενοι να υποβληθούν στο άμεσο μέλλον σε εγχύσεις πλάσματος.

«Προχωράμε με προσεκτικά βήματα»

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και προχωράμε στη νέα μας καθημερινότητα», τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.

Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, «αν όλα πάνε καλά», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Την ερχόμενη Δευτέρα, όμως, ανοίγουν ζωολογικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ξεκινούν πρόβες ως προς τους κινηματογραφικούς κύκλους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News