Κρήτη

Χατζηδάκης: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία του EastMed

Πως επηρεάζει την Κρήτη

Για πολλαπλά οφέλη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα λειτουργήσει ως καταλύτης αναβάθμισης της διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας, ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας και καλύτερων συνθηκών ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας της 2ας Ιανουαρίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

«Δεν θα είμαστε εμείς που θα παραδοθούμε στους Τούρκους», υπογράμμισε κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, στο πλαίσιο της οποίας έκανε ειδική αναφορά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία, που αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας και τις οδεύσεις φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιας συμφωνίας που «δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έμμεση απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας».

 Ο υπουργός τόνισε ότι η προσαιγιάλωση του EastMed στην Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για μεταφορά από τον αγωγό μελλοντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Παράλληλα, η διέλευσή του, μέσω Κρήτης, από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα θα επιτρέψει την κάλυψη περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου επ’ ωφελεία των καταναλωτών και δημιουργεί προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης ενέταξε τον EastMed σε ένα πλέγμα υποδομών φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα), που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρώπης.

Στάθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διακομματική στήριξη του έργου (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), που αποτελεί ένα θετικό μήνυμα συναίνεσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια