Καιρός: «Καμίνι» θα θυμίζει η Κρήτη - Μία ανάσα από... το 40άρι μαζί με Αφρικανική σκόνη

Κρήτη
Καιρός: «Καμίνι» θα θυμίζει η Κρήτη - Μία ανάσα από... το 40άρι μαζί με Αφρικανική σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα "καυτό" σκηνικό του καιρού στην Κρήτη.

Αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης και άνοδος  της θερμοκρασίας προβλέπεται από σήμερα και για επόμενες ημέρες, δημιουργώντας σε κάποιες περιοχές δύσκολες συνθήκες.

Ευνοϊκές συνθήκες για την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αφρικανική σκόνη

Αναλυτικότερα, νοτιοδυτικό ρεύμα στην μέση τροπόσφαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη με αποτέλεσμά την αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης και την παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.

Θερμοκρασίες

Παράλληλα, τόσο η παρουσία σκόνης όσο και οι τοπικοί άνεμοι θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα οι θερμοκρασίες στην Κρήτη τις επόμενες μέρες θα πλησιάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά στο Ηράκλειο, όπου  η μέγιστη σήμερα θα φτάσει τους 33 βαθμούς , ο υδράργυρος αύριο θα σκαρφαλώσει, στις 12 το μεσημέρι, στους 36 βαθμούς κελσίου και στις 3 το μεσημέρι στους 38.

Στις Μουρνιές Χανίων αύριο Τρίτη, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, στα Χανιά στους 38 βαθμούς,  στον Άγιο Νικόλαο και τα Φαλάσαρνα τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Παλαιόχωρα και την Πρέβελη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου, στη Σητεία, τις Αρχάνες, την Ιεράπετρα και την Γέργερη τους 33 βαθμούς Κελσίου, στις Μοίρες στους 32, στο Τυμπάκι τους 31 βαθμούς.

Η στροφή των επιφανειακών ανέμων σε βόρειους κατά το μέσο της εβδομάδας, θα προκαλέσει μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 13/05.

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης που αναμένεται στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από το πρωί της Δευτέρας 11/05 έως και το βράδυ της Παρασκευής 15/05 όπου και διακρίνεται ξεκάθαρα η σκόνη να εστιάζει και στην Κρήτη.

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με δελτίο πρόγνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου/1300 τοπική θα επικρατήσουν την Τρίτη 12 Μαΐου, τα κάτωθι καιρικά φαινόμενα:

Σε Κρήτη και Κυκλάδες, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά 7 Μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου καις την Κρήτη τοπικά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

  • Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.
  • Ορμούντα επαγγελματικά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίηση κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.
Δείτε εδώ την συνεχή εξέλιξη του καιρού.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News