Κρήτη

Άνοιξαν τα λύκεια χωρίς... πολλούς μαθητές– Πώς κύλησε η πρώτη μέρα στα σχολεία της Κρήτης

Με αυτούς τους κανόνες άνοιξαν σήμερα τα σχολεία – Τι γίνεται μέσα στις αίθουσες

Μια τελείως διαφορετική σχολική πραγματικότητα σήμερα για τους μαθητές  αλλά και εκπαιδευτικούς της τρίτης Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία έπειτα από την αναστολή των μαθημάτων τους στις 11 Μαρτιου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.από κανόνες για την τήρηση των αποστάσεων και για τη σωστή υγιεινή.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία και της Κρήτης έγινε με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 κ. Καρτσωνάκης με αφορμή το άνοιγμα σήμερα για τη Γ' Λυκείου πρώτη ημέρα μετά την αναστολή της λειτουργίας τους τον Μάρτιο.

Μάλιστα όπως ανέφερε στο neakriti, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκης που επισκέφθηκε το κτιριακό συγκρότημα του 3ου Λυκείου : «Οι μαθητές προσήλθαν κανονικά και χωρίς προβλήματα στα σχολεία τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας, τόσο  στην διάρκεια του μαθήματος όσο και κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων».

Και μπορεί το «ποδαρικό» στα σχολεία , να έγινε σήμερα Δευτέρα, από μαθητές της Γ’ Λυκείου, αυτό που παρατηρήθηκε πάντως σε γενικές γραμμές ήταν το γεγονός ότι προσέλευση ήταν μικρή, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου συνηθίζεται να φυλάνε τις απουσίες τους για αυτό το διάστημα έτσι ώστε να διαβάζουν από το σπίτι.

«Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι οι μαθητές που ήρθαν σήμερα στα σχολεία ήταν λιγότεροι και η προσέλευση μειωμένη. Τι επόμενες μέρες θα μπορούμε να δώσουμε αναλυτικά στοιχεία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

Ενδεικτικό της προσέλευσης των μαθητών για παράδειγμα είναι η εικόνα από τα σχολεία στα Χανιά. Αν και η έναρξη έγινε χωρίς προβλήματα , κανονικά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έπρεπε να προσέλθουν 934 μαθητές και πήγαν 762, ποσοστό δηλαδή 82%.

Ηράκλειο

Επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών της τρίτης Λυκείου στα θρανία και στα σχολεία του Ηρακλείου. Το ποσοστό των απουσιών που καταγράφηκαν ήταν περιορισμένο σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλλα Μακρυγιαννάκη, ενώ μικρός ήταν και ο αριθμός των καθηγητών που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού και δεν επέστρεψαν στο σχολείο.

 Η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την κ. Μακρυγιαννάκη, έγινε με την πρόβλεψη όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού:

  «Στα σχολεία, στα οποία από τις προηγούμενες ημέρες είχαν καθαριστεί, είχαν ήδη φτάσει αντισηπτικά και καθαριστικά, ενώ είχε προβλεφθεί και η διαμόρφωση των χωρών για τους μαθητές με επίκεντρο τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Όλα κυλούν ομαλά και οι μαθητές φάνηκαν έτοιμοι για την επιστροφή τους» είπε η κ. Μακρυγιαννάκη.

Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός, συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά.

Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.

Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο, προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων.

 Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια