Κρήτη

Αναγκαία η αύξηση οργανικών λιπασμάτων - Ποια είναι τα ασφαλή όρια για χημικά λιπάσματα

Ας «αφουγκραστούμε» τη φύση

Την αύξηση των οργανικών λιπασμάτων, μειώνοντας αντίστοιχα τα χημικά λιπάσματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος (EEA) και της αντίστοιχης ελβετικής Αρχής (FOEN), απαντώντας στο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση "σέβεται" τα ασφαλή όρια κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

«Ειδικά σήμερα μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού καλούμαστε επιτέλους να "αφουγκραστούμε" τις ανάγκες και την αγωνία της φύσης», σχολιάζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, που τονίζει πως «τα λιπάσματα, όπως και τα φυτοφάρμακα, τα έχουμε ανάγκη. Αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, στο εξής, περισσότερο ορθολογικά»!

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα (που δημοσίευσε το ypaithros.gr), η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική δραστηριότητα. Οι EEA και FOEN θέτουν στο επίκεντρο την εκτεταμένη χρήση αζωτούχων και φωσφορούχων λιπασμάτων, αναφέροντας ότι οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες συμβάλλουν κατά 87% στη μη τήρηση των ορίων ασφαλείας στους υδάτινους πόρους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το 75% ρύπανσης από φώσφορο οφείλεται σε λιπάσματα. Στις προτάσεις τους οι δύο περιβαλλοντικές Αρχές αναφέρουν ότι η προωθούμενη στρατηγική "Από τη φάρμα στο πιάτο" αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε τα ανωτέρω προβλήματα να αντιμετωπιστούν.

Έτσι, μέσα από πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, προκύπτουν πιθανότητες να μπουν ως στόχοι από τη μια η αύξηση των οργανικών λιπασμάτων και από την άλλη η αντίστοιχη μείωση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσίαση της έκθεσης, λόγω των γεγονότων που βιώνει η ανθρωπότητα, επρόκειτο να γίνει πριν από περίπου ένα μήνα και τώρα μετατίθεται για την περίοδο που διανύουμε, δηλαδή μέσα στον Μάιο.

«Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο της φύσης»

Ο Αλέκος Στεφανάκης ως εκπρόσωπος των γεωτεχνικών της Κρήτης δηλώνει υπέρμαχος των εν λόγω κατευθύνσεων και τονίζει ότι σήμερα πολύ περισσότερο από άλλες περιόδους αποδεικνύεται ότι η φύση, όταν δεν "ακούμε" τη φωνή της, θα αντιδράσει και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης ως άνθρωποι.

"Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός, γιατί όλοι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και το οποίο διαμορφώνουμε, έρχεται να καθορίσει σημαντικά την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Η παρουσία αυτού του καινούργιου ιού και όσων άλλων πριν από κάποια χρόνια παρουσιάστηκαν - και που "τη βγάλαμε" σχετικά πιο ανώδυνα γιατί δεν ήταν σε μορφή πανδημίας αλλά ήταν μία επιδημία - ήταν τα σημάδια εκείνα μέχρι σήμερα που μας "λένε" για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Νομίζω, λοιπόν, ότι ήρθε η εποχή που θα πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω σε αυτό και να προβληματιστούμε πάρα πολύ. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υγεία του ανθρώπου είναι το ζητούμενο. Από 'κει και πέρα όμως, για να εξασφαλιστεί αυτή, θα πρέπει να σεβαστούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το οποίο καλείται να μας τροφοδοτήσει με όλα τα υλικά που καταναλώνουμε», λέει στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τεράστιο ζήτημα και η διασφάλιση της αυτάρκειας και της επάρκειας των τροφίμων. «Αυτό σημαίνει ότι, επειδή όλα αυτά τα υλικά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε προέρχονται από το περιβάλλον, εάν αυτά προέρχονται από ένα μολυσμένο περιβάλλον, είναι σαφώς μολυσμένα. Άρα, είχε αρχίσει και υπήρχε μια τεράστια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»...

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μια άγνοια κινδύνου στην ανθρωπότητα. «Είχαν αναλάβει άνθρωποι που δεν ήταν η δουλειά τους να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφίμων. Ασφαλώς και δεν είναι η δουλειά του οικονομολόγου να προστατεύσει την κοινωνία και το περιβάλλον. Ελπίσω από τώρα και μετά ο κάθε επιστήμονας να διαδραματίσει τον ρόλο του και να μην τα αφήνουμε όλα στις αγορές και την παγκοσμιοποίηση. Ας επιλέξουμε τι θέλουμε»...

«Μονόδρομος» - Ορθολογική χρήση των πόρων

Ο Αλέκος Στεφανάκης χαρακτηρίζει ως «μονόδρομο» την ορθολογική χρήση των πόρων. «Μέσα από συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η επιστημονική κοινότητα έχει δώσει πάρα πολλά. Και έχει προετοιμαστεί σε πάρα πολλά. Όλα αυτά θα πρέπει να επαναξιολογηθούν για να δούμε ποια θα πρέπει στο εξής να εγκρίνονται και να πιστοποιούνται. Να μπει τέλος στην ασυδοσία του πλούτου»...

Και κατέληξε λέγοντας: «Η φύση είναι ένας τέλειος "δάσκαλος". Και ο άνθρωπος όσες φορές κατάφερε να αντιγράψει και να σέβεται τη φύση έχει κάνει απίστευτα θαύματα. Αλλά κάθε φορά που έδειχνε ότι ήταν ο κάτοχος της φύσης και δεν έδειχνε τον απαιτούμενο σεβασμό, τότε άρχιζαν και οι καταστροφές σε βάρος του. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια μάχη ανάμεσα στο οικολογικό και το παγκοσμιοποιημένο και φτηνό. Ο κόσμος θα πρέπει να επιλέξει»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια