Κρήτη

Καλλιτέχνες: «Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ» – Τι ζητούν;

"Δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε" λένε οι καλλιτέχνες

Δεν ικανοποιήθηκαν οι καλλιτέχνες από τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Μουσικός σύλλογος Παράρτημα Κρήτης, ζητώντας περισσότερα μέτρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

«ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ... ΤΕΧΝΗ ΘΕΛΕΙ
ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Ήταν μονάχα η αρχή! Χιλιάδες συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, γέμισαν χτες κεντρικές πλατείες της χώρας. Στο νησί μας, οι πρωτοφανείς για τον κλάδο συγκεντρώσεις, αποδεικνύουν τα μεγάλα ζητήματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι κινητοποιήσεις αγκαλιάστηκαν από όλους τους κλάδους της τέχνης. Μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές και άλλοι ενώσαμε τις φωνές μας για τα δίκαια αιτήματά μας!

Οι κινητοποιήσεις ήρθαν ως συνέχεια του αγώνα που δίνουμε το τελευταίο δίμηνο για καθολική στήριξη των συναδέλφων που η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στον αέρα. Από την πρώτη στιγμή το σωματείο στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους, απαίτησε να παρθούν άμεσα μέτρα. Τα σωματεία των καλλιτεχνών μαζέψαμε χιλιάδες υπογραφές.


Δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε! Αυτό ήταν το μήνυμα που στείλαμε χτες. Ήδη η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, προκλήθηκε από το δικό μας οργανωμένο αγώνα, από τη δική μας πίεση, από το δικό μας δίκιο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ταξιθετών του Μεγάρου Μουσικής, που μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις , μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, πέτυχαν την ένταξή τους στα μέτρα.

Για μια ακόμα φορά όμως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αφού μιλούν για 50 ένσημα από το διάστημα 01/06-2019-01/03/2020, αλλά μας εμπαίζουν μιλώντας για ανασφάλιστη εργασία, για εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων, λες και δεν διατήρησαν, λες και δε συνέβαλλαν και οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση με ένα καλά μελετημένο τρόπο εξασφάλισε ότι, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι, θα μπορέσουν να πάρουν το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ. Τέλος, δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο στήριξης προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Για εμάς η χθεσινή μέρα ήταν μονάχα η αρχή!!
Οργανώνουμε τον αγώνα μας! Όλοι οι συνάδελφοι παλεύουμε μέσα από το σωματείο μας! Δε σταματάμε εδώ!

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αιτήματά μας για:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαίαγια όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσειςόσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρουγια τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείωνγια όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης)
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτωνγια όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια