Οι άνθρωποι της τέχνης βγήκαν στους δρόμους - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Κρήτη
Οι άνθρωποι της τέχνης βγήκαν στους δρόμους - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτοβουλία των εργαζόμενων στις τέχνες

Με αφορμή τα τελευταία τεκταινόμενα στον χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού και τις αναγγελίες της κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού , που αγνοούν και απαξιώνουν μια τεράστια μερίδα εργαζομένων μέσω της παντελούς απουσίας οργανωμένου σχεδίου στήριξης, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 7 Μάη

Έτσι σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησε τη δική της δράση στην πλατεία Ελευθερίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Συμφωνούμε με τα αιτήματα και τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες στην Αθήνα όπως έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά στην σελίδα Support ART Workers στο Facebook. Στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα. Στηρίζουμε τα καλέσματα των αρμόδιων Σωματείων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους αλλά και το κοινό της πόλης να παρευρεθούν, ενδυναμώνοντας τη δράση και δίνοντας ηχηρή φωνή στα αιτήματά μας. Συγκεντρωνόμαστε σε μια διαμαρτυρία σε κοινό κύκλο. Τέλος, διευκρινίζουμε πως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου αποτελεί μια αυθόρμητη συσπείρωση ως αντίδραση στις ανάλογες κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Μετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους φορείς.

Οι σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές/τριες, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι ,ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές/τριες, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, casting directors, location managers, διοργανωτές συναυλιών, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,street artists, κουκλοπαίκτες/τριες, παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας, ταξιθέτες/τριες, καθαριστές/τριες, οργανοπαίχτες, σπουδαστές δραματικών σχολών και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών: Είμαστε μαζί».

«Βουλιάζει στο κενό» ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κρήτης λόγω κορωνοϊού

Σε απόγνωση οι καλλιτέχνες

Ο καλλιτεχνικός κόσμος και της Κρήτης πλήττεται ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας

Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, είναι μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες της Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας.

Άραγε ο κορωνοϊος θα αλλάξει τα κρητικά καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε;

Χωρίς γλέντια και πανηγύρια, ο βιοπορισμός για τους καλλιτέχνες της Κρήτης γίνεται δύσκολος.

"Με 50  ή 100 άτομα ένας Κρητικός δεν μπορεί να κάνει τη βάφτιση και το γάμο του. Δεν μπορεί να έρθει ο συγγενής και ο δικός του άνθρωπος, φοβισμένος με τη μάσκα, και τα γάντια. Ούτε να χαιρετήσει μπορεί. Επίσης ούτε να χορεύουν οι άνθρωποι με τα γάντια, μπορούν ", ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV , ο καλλιτέχνης Αντώνης Μουρτζάκης.

Ενώ από την πλευρά του ο Μανόλης Κονταρός υποστήριξε: «Θέλω να πιστεύω ότι αν όχι αυτό το καλοκαίρι, το επόμενο που θα έρθει θα είναι όπως όλα τα καλοκαίρια».

Οι καλλιτέχνες άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες το καλοκαίρι το φετινό δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα όπως δηλώνουν, πίσω από αυτούς βρίσκονται πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν φαίνονται και η ανάγκη να καλυφθούν όλοι οικονομικά είναι επιτακτική.

«Δεν μπορείς να λες ότι φέτος εσείς οι καλλιτέχνες δεν θα δουλέψετε, εάν δεν έχεις πίσω έναν αριθμό λύσεων, για τα προβλήματα που εκείνη τη στιγμή δημιουργείς με το να αναφέρεις αυτό το πράγμα. Το θεωρώ αβλεψία και επιτέλους πρέπει να ακούσουμε την Υπουργό Πολιτισμού να μιλάει για εμάς», τονίζει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης Μάνος Παπαδάκης.

«Κλείνοντας ένα θέατρο δεν είναι ότι δεν θα βγει το καλλιτεχνικό έργο στη σκηνή και άρα θα πεθάνουμε από κατάθλιψη εμείς οι καλλιτέχνες, είναι ότι κλείνοντας ένα θέατρο, μένουν στο δρόμο καθαρίστριες, φωτιστές, σκηνογράφοι, άνθρωποι που ασχολούνται με στα γραφεία  τύπου» υποστηρίζει από την πλευρά του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Ιωαννίδης .

Είναι γεγονός ότι από πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, ο χώρος της Τέχνης, της μουσικής  και της υποκριτικής υποβιβάζεται ωστόσο η σχέση των Κρητικών καλλιτεχνών με το κοινό τους φαίνεται να είναι διαφορετική και πιο ιδιαίτερη.

«Δεν θεωρώ ότι οι κρητικοί καλλιτέχνες "υπαγόμαστε" κάπου διαφορετικά στις καρδιές των ανθρώπων… Δε νομίζω ότι μιλάει κάνεις απαξιωτικά για μας .Οι Κρητικοί καλλιτέχνες είναι γνωστοί και θεωρώ ότι είναι και τιμώμενα πρόσωπα στις εκδηλώσεις των Κρητικών», προσθέτει με νόημα ο Αντώνης Μαρτσάκης.

Χαιρετισμός του Μ. Συντυχάκη, στην σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό στο Ηράκλειο

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό στο Ηράκλειο.

«Χαιρετίζω την κινητοποίηση- και στο Ηράκλειο -των εργαζόμενων στις τέχνες, στα πλαίσια της  πανελλαδικής ημέρας δράσης στις 7 Μάη. Το μήνυμα που στέλνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού: «Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε», βρίσκει συμπαραστάτη το ΚΚΕ.

Η πανδημία του κορονοϊού διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα των καλλιτεχνών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιδιώξεων  του κεφαλαίου για τον Πολιτισμό, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και τις ειδικότητες του Πολιτισμού να μην έχουν εισόδημα. Επιπλέον,  παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων συνολικά  των εργαζόμενων στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, των δημιουργών  και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημαγια άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες Πρόταση Νόμου, αποτελούμενη με τα μέτρα για την άμεση ανακούφιση και στήριξη των Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.

Οι συνθήκες πανδημίας αποκάλυψαν με σκληρό τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής, που στερεί  από τους εργαζόμενους ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης, προκειμένου  να χαριστούν  απλόχερα, για άλλη μια φορά, χρήμα και κέρδη στο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, οι σημερινές συνθήκες αποκαλύπτουν μια αλήθεια ακόμα πιο καθολική, πιο επίκαιρη από ποτέ: Ότι τη θέση του σημερινού ανθρώπινου πολιτισμού, που η χρήση του από τον καπιταλισμό τον μετατρέπει σε εμπόδιο για την ανάπτυξη και την ευημερία του εργαζόμενου ανθρώπου, χρειάζεται να πάρει ένας νέος Πολιτισμός, ελεύθερος από την εκμετάλλευση, δίκαιος, δημιουργικός, σοσιαλιστικός - κομμουνιστικός.

Στον αγώνα αυτόν -μοναδική απειλή για την αστική τάξη και μοναδική ελπίδα για την αναγέννηση των λαών- είναι ανάγκη να στρατευτεί σήμερα κάθε καλλιτέχνης - δημιουργός που βλέπει το ταλέντο, τη σκέψη, την εφευρετικότητά του να σπαταλιούνταισε σκοπούς που δεν επικροτεί, γιατί αυτός είναι ο Πολιτισμός της επόμενης μέρας!».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News