«Κράτει» στις έρευνες υδρογονανθράκων

Κρήτη
«Κράτει» στις έρευνες υδρογονανθράκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το 2021 μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η έναρξη της α' φάσης του προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Από γραφειοκρατικής-διαδικαστικής πλευράς δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες και μάλιστα η ισχυρή κοινοπραξία Total-ExxonΜobil-ΕΛ.ΠΕ. σχεδίαζε να βάλει μπρος τις πρώτες έρευνες μέσα στους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, ελέω από τη μια της πανδημίας του κορωνοϊού και από την άλλη της συγκυρίας με την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, φαίνεται ότι αλλάζουν άρδην το πλάνο, μεταθέτοντας την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πόσο πίσω ενδέχεται να πηγαίνει η έναρξη των ερευνών; Ουδείς ασφαλώς μπορεί να γνωρίζει ή να είναι σε θέση να προδικάσει. Ωστόσο, εκτιμάται πως η αναβολή θα είναι διάρκειας αρκετών μηνών, ενδεχομένων και πάνω από ένα χρόνο!

Αυτή ακριβώς είναι η αίσθηση που υπάρχει και με βάση κεντρικά δημοσιεύματα... Ότι δηλαδή αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συνεπάγεται και ένα χρόνο, οι προγραμματισμένες από πλευράς εταιρειών γεωτρήσεις στην Ελλάδα, καθώς μιλάμε για έρευνες σε προκαταρκτικό στάδιο, δηλαδή σε επίπεδο επεξεργασίας πρώιμων δεδομένων και σχεδιασμού των σεισμικών.

Διπλή καταιγίδα

Απόρροια, όπως αναφέρει το energypress.gr, της διπλής καταιγίδας της πανδημίας και της κατακρήμνισης της τιμής του πετρελαίου, παραμένει άγνωστο πότε θα επανεκκινήσουν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν δώσει κάποιο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και μιλάμε για μεγάλα βάθη 2.500 και 3.000 μέτρων, άρα είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.

Σε μια συγκυρία σεισμικών δονήσεων, ανακατατάξεων και “λουκέτων” στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που υποχρεώνει τους “oil majors” να “κόβουν” επενδύσεις και δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη και όταν αφορούν πεδία με αποδεδειγμένα κοιτάσματα, είναι προφανές ότι έρευνες σε περιοχές όπως η Ελλάδα μπαίνουν στον “πάγο”, άγνωστο για πόσο...

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική απάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξή του στο “Έθνος”, ότι οι μόνες γεωτρήσεις που πιθανόν να δούμε να προχωρούν σε διάφορές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όταν αρθούν οι μετακινήσεις στους περιορισμούς, θα είναι για όσες οι πετρελαϊκές είχαν ήδη πληρώσει σχεδόν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους διενέργειάς τους.

«Νέες παραγωγικές γεωτρήσεις σε αρχικό στάδιο πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός. Και ειδικότερα για την Ελλάδα επισήμανε πως «είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των γεωτρήσεων από την πλευρά των εταιρειών, η διάρκεια των οποίων συναρτάται με την πορεία των δομικών μεγεθών της αγοράς πετρελαίου».

Στο ΥΠ.ΕΝ. αντιλαμβάνονται ότι τα πάντα πηγαίνουν προς τα πίσω, κυρίως όμως καταλαβαίνουν ότι ουδείς μπορεί να πει πότε ακριβώς οι πετρελαϊκές θα ξαναπιάσουν το νήμα, αν αυτό θα συμβεί σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο ή περισσότερο.

Για τον Μάρτιο του 2021 - Αναβολή γεωτρήσεων στην Κύπρο

Χαρακτηριστική του σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και της αβεβαιότητας για την έκταση και το βάθος της ζημιάς σε μικρές και μεγάλες εταιρείες είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Eni-Total ότι μεταθέτει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για ένα χρόνο μετά, για τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2021.

Και αν το “πάγωμα” για το ιταλο-γαλλικό δίδυμο είναι ένας χρόνος, στην περίπτωση της αμερικανικής ExxonMobil - για την οποία η ανακάλυψη του “Γλαύκου” θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί ένα ισχυρότερο κίνητρο περαιτέρω ερευνών στα κυπριακά νερά - φτάνει τον ενάμιση χρόνο. Εκτείνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως ανέφερε η σχετική επιστολή που έλαβε προ μερικών εβδομάδων από τον αμερικανικό κολοσσό ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης.

Σημειωτέον ότι ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. και τον γαλλικό όμιλο Total έχουν αναλάβει τις έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανήγγειλε ότι περικόπτει κατά 30% τις φετινές κεφαλαιουχικές της δαπάνες, από τα 33 δισ. στα 23 δισ. δολάρια, καθώς επίσης κατά 15% τα λειτουργικά της έξοδα. Στη λίστα των δαπανών που θα περικοπούν πρώτες θα είναι έρευνες σε περιοχές όπου δεν έχουν καν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές γεωτρήσεις.

Αντίστοιχη λογική ακολουθούν και οι υπόλοιπες “ελληνικού ενδιαφέροντος” πετρελαϊκές, δηλαδή η Total και η Respol, οι οποίες έχουν συμφέροντα σε Κρήτη και Ιόνιο, περιοχές με πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη, γεγονός που ακριβώς συνεπάγεται κοστοβόρες γεωτρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News