Τι λένε οι ειδικοί για το σεισμό 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Κρήτη
Τι λένε οι ειδικοί για το σεισμό 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχαστικοί παρ'οτι σημειώθηκε σε περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη, αν και σημειώθηκε σε περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς.Μάλιστα σημειώθηκε και μετασεισμός έντασης 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Καθησυχαστικός ο Ε. Λέκκας

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε νότια της Κρήτης, 100 χλμ. από την ακτογραμμή, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός στο νότιο τμήμα της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή άλλες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΠ, «ο σεισμός έγινε στο προωθημένο τμήμα των εφιππεύσεων του ελληνικού τόξου πάνω στην Αφρική».

«Πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο. Έχει κι ένα μικρό βάθος, οπότε αποσβαίνεται γρήγορα μέσα στο υπέδαφος», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Φασουλάς: Λογικά δεν θα υπάρξει ισχυρότερη δόνηση

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

Πηγή: ert.gr ,cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News