Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Κρήτη
Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ακολούθησε μετά τον μεγάλο σεισμό, που εκδηλώθηκε στις 3:51 το απόγευμα

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. 

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται 122 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χρυσής.

Πρόκειται για μία πολύ ισχυρή δόνηση, που σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η έντασή της είναι 6 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμφωνα πάντα με την πρώτη επίλυση της δόνησης η έντασή της ήταν 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού τοποθετείται μόλις στα δέκα χιλιόμετρα.

Κύρια χαρακτηριστικά της ισχυρής δόνησης, ήταν η μεγάλη διάρκεια, καθώς και το έντονο αίσθημα ταλάντωσης που δημιούργησε. 

Σημειώνεται ότι έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ακολούθησε μετά τον μεγάλο σεισμό, που εκδηλώθηκε στις 3:51 το απόγευμα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 16:01, εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο εστιακό βάθος και το ίδιο επίκεντρο. Στις 16:18, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή και το ίδιο εστιακό βάθος.

«Σε εφαρμογή τα μέτρα για βοήθεια»

Σε ένα μεγάλο εύρος του νοτίου τμήματος της Ανατολικής Κρήτης έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στις 3:51 το μεσημέρι. Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η έντασή του μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Γιατί δεν έγινε αισθητός ο σεισμός σε όλη την Κρήτη

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάσε σε ανάρτηση του ότι "Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News