Κρήτη

"Θύματα" του κορωνοϊου τα σχολικά κυλικεία

Αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες εργαζόμενους μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παραμείνουν κλειστά τα κυλικεία στα σχολεία

Αγωνία επικρατεί στους εργαζόμενους των σχολικών κυλικείων - και - στην Κρήτη, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, και η οποία προβλέπει την απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. Όπως επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων στην υπουργό κ. Κεραμέως, και η οποία προωθήθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Ανατολικής Κρήτης, το μέλλον για 2.000 εργαζόμενους που εργάζονται σε κυλικεία (αλλά και των οικογενειών τους), σε όλη τη χώρα, είναι αβέβαιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «τα σχολικά κυλικεία εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων που, στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων, ανέστειλαν τη λειτουργία τους και είναι πλέον βέβαιο ότι το φετινό σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο ανεξαιρέτως των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων.

Πρώτα από όλα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο σύμφωνα με τον οποίο τέθηκε με μια απλή φράση σε αναστολή λειτουργίας το Σχολικό Κυλικείο, ένας φορέας, ένα επάγγελμα από τα λίγα που τηρούν απόλυτα τους κανόνες ασφαλείας αλλά και λειτουργούν αυστηρά με διαδικασία HACCP στην παροχή υπηρεσιών και όλα τα διατιθέμενα προϊόντα στους μαθητές.

Δεύτερον και σημαντικότερο θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας πώς ένας κλάδος επαγγελματιών (περίπου 10.000 κυλικεία με 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους σε αυτά, που αναλογικά όλο αυτό αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους), και ενώ θα έπρεπε να εργαστούν για 180 ημέρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, βάσει των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, αλλά και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει για να είναι βιώσιμη η "επιχείρηση", έχοντας τελικά δουλέψει μόνον 70-80 ημέρες, θα εξυπηρετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και πώς θα βιοποριστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους; Από τη στιγμή που από τη μια μέρα στην άλλη αναπάντεχα και με κρατική εντολή (από τις 10 Μαρτίου) ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα σχολικά κυλικεία με άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν, με ποιο τρόπο θεωρείτε πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;».

«Σημειώνουμε πως οι συνάδελφοι μισθωτές των σχολικών κυλικείων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βίωσαν όλα τα επαγγέλματα στάθηκαν "βράχοι" δίπλα στα παιδιά μας. Κρατήσαμε υψηλά το επίπεδο ποιότητας, θεσμοθετήσαμε τη συνεχή εκπαίδευση όλων των μελών μας, ώστε να είναι πιστοποιημένες πλέον οι υπηρεσίες που προσφέρουμε υπακούοντας πάντα πιστά σε όλες τις κείμενες νομοθεσίες που διέπουν το επάγγελμά μας, λειτουργώντας και συμβουλευτικά πολλές φορές προς τα παιδιά που θεωρούμε και δικά μας παιδιά μιας και μας τα εμπιστεύονται οι γονείς τους.

Αξιότιμη κυρία υπουργέ, θέλουμε ειλικρινά, με το αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει, να κατανοήσετε την απόγνωσή μας και να μας καθορίσετε τι μέλλει γενέσθαι, στον βαθμό που μπορείτε να προβλέψετε και ποιο θα είναι το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον των μισθωτών σχολικών κυλικείων και των οικογενειών τους.

Είμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε μια οικονομική κατάρρευση και πλέον δεν μπορούμε να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα αντεπεξέλθουμε εμείς, οι εργαζόμενοί μας και οι οικογένειές μας αυτή τη στιγμή. Καθημερινά επικοινωνούν με την Ομοσπονδία αλλά και τα κατά τόπους Σωματεία ανά την επικράτεια μέλη μας με έκδηλη ανησυχία, μιας και δε διαφαίνεται κάτι ακόμη και μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά σε όλες αυτές τις οικογένειες, παρά μόνο έξοδα και λογαριασμοί, και πλέον σας γνωστοποιούμε την αδυναμία να μπορέσουν έστω να βιοποριστούν με τις οικογένειές τους. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι δε γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα σε πόσους μήνες και πότε θα ξανά λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Παρακαλούμε να αφουγκραστείτε τα προβλήματά μας που γιγαντώνονται και πλέον είναι δυσβάσταχτα για εμάς τους απλούς καθημερινούς πολίτες, που παλεύουμε ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια με πολλά προβλήματα να σταθούμε όρθιοι».

 

Ζητούν συνάντηση με την υπουργό

 «Ζητούμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που είναι πρωτοφανής στα χρονικά, ώστε να μας ενημερώσετε για τον προγραμματισμό σας, αλλά και το μέλλον του κλάδου μας, καθώς όλοι αναμένουμε τις δικές σας αποφάσεις που θα κρίνουν, ειλικρινά, τη διαβίωσή μας.

Ως Ομοσπονδία και εκπροσωπώντας χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν στερηθεί την εργασία τους και κάθε οικονομικό τους πόρο, είμαστε βέβαιοι ότι θα ενσκήψετε µε αμεσότητα και κατανόηση στα οξύτατα προβλήματα των µελών µας. Αναμένουμε άμεσα τη συνάντηση μαζί σας, καθώς επείγει όπως αντιλαμβάνεστε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω», αναφέρουν, εν κατακλείδι, οι επαγγελματίες μισθωτές σχολικών κυλικείων».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια