Κρήτη

Εργατική Πρωτομαγιά: Μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ

Τα μηνύματα που στέλνουν κόμματα και φορείς

Διαφορετική λόγω της πανδημίας είναι η φετινή Πρωτομαγιά με τους πολιτικούς φορείς και τους συλλόγους να αναφέρονται στο νόημα του αγώνα για το Εργατικό κίνημα και τα πάντα επίκαιρα μηνύματα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου νοσοκομείου

Στην φετινή Πρωτομαγιά και τους στόχους του υγειονομικού προσωπικού που απειλείται περισσότερο από τον φονικό ιό αναφέρεται η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, βρίσκει περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρες τις διεκδικήσεις του εργατικού δυναμικού για 8ωρη εργασία και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ειδικότερα στο χώρο της υγείας, τη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή που η Πανδημία covid-19 απειλεί την παγκόσμια υγεία, οι επαγγελματίες υγείας τέθηκαν στην πρώτη γραμμή προάσπισης της ανθρώπινης ζωής, παρά τις όποιες αδυναμίες του συστήματος υγείας, τις  ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και τις οργανωτικές δυσχέρειες.

Εκατοντάδες συνάδελφοι παγκοσμίως, δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους, μολυσμένοι από τον φονικό ιό και μετά από τρομερές και υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή, με εκατοντάδες ώρες συνεχούς εργασίας, ελλείψεις μέτρων ατομικής προστασίας, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό.

Προτάσσει λοιπόν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική η ανάγκη θωράκισης των δημόσιων συστημάτων υγείας και  των υγειονομικών υπαλλήλων, σεβασμός στις θυσίες και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία και διασφάλιση αξιοπρεπών και ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα περάσει

Ας γίνει όμως μάθημα και αφετηρία για μια νέα εποχή για όλους μας, τόσο για το Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του όσο και για την ανθρωπότητα, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια τεράστια κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική απειλή.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ –  ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ».

Ο Γιάννης Κουράκης για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες των εργαζομένων και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για δικαιώματα, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.Είναι μια μέρα ορόσημο για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα όλου του κόσμου.

Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς είναι διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω  της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης αλλά και των αναμενόμενων σημαντικών επιπτώσεων στην οικονομία και στη δομή της κοινωνίας. Στη σημερινή συγκυρία η απειλή καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων και αθέτησης υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους είναι ορατή.

Ο κίνδυνος για αναβίωση μιας νέας εποχής λιτότητας και αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και φορείς που εκπροσωπούμε τις κοινωνικές δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. 

Σας Ευχαριστούμε για τη συνεργασία ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!"

Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης

Μήνυμα Πρωτομαγιάς της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου:

«Τον Μάη του 1886, οι εργάτες  βγήκαν στο δρόμο του Σικάγο, με σκοπό να διεκδικήσουν αιτήματα, που τότε, 132 χρόνια πριν,  πλανιόνταν μόνο στη σφαίρα των ιδεών και των επιθυμιών. Ο καταμερισμός του καθημερινού βίου σε «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και μόρφωση, οκτώ ώρες ύπνο και ξεκούραση» συμπύκνωσε τα αιτήματα όλων εκείνων που δεν είχαν τίποτα, παρά την εργασιακή τους δύναμη, για να βγάλουν τα προς το ζην

Με αγώνες που είχαν ως πηγή έμπνευσης τις παρακαταθήκες του εργατικού κινήματος, κατακτήθηκαν το οκτάωρο, η σταθερή εργασία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συλλογικό εργατικό δίκαιο, η δουλειά με δικαιώματα και η ζωή με αξιοπρέπεια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κυριαρχία των αγορών και η επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κατάφεραν να καταστρατηγήσουν τα εργασιακά κεκτημένα, εντείνοντας την εκμετάλλευση και αυξάνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Σήμερα, ακόμα και στην ιδιαίτερη συγκυρία λόγω της πανδημίας, η επισφάλεια, ο φόβος της απόλυσης, οι «Εργάσιμες Κυριακές», ο κατώτατος μισθός που δεν αρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες, η υποδηλωμένη, αδήλωτη και ανασφάλιστη συνεχίζουν να διέπουν τη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα.

 Σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η κατάκτηση, διατήρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων δεν γίνεται άπαξ, αλλά αποτελεί καθημερινό διακύβευμα και απαιτεί συνεχή αγώνα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι και οι άνεργες, οι νέοι και οι νέες, οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι αόρατοι και οι αόρατες, να διεκδικήσουν την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Είναι ανάγκη σήμερα ο κόσμος της εργασίας να οργανωθεί και να συντονιστεί, με σκοπό την υπέρβαση των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Η πρώτη του Μάη είναι μέρα απεργίας, μέρα έμπνευσης, μέρα τιμής και μνήμης στο εργατικό κίνημα, οι αγώνες του οποίου είναι οδηγός για τις νίκες του σήμερα και του αύριο».

Όπως αναφέρει το Δ.Τ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου:

«Την πανδημία δεν την περνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται εκτός της μέριμνας του κράτους. Συμπολίτες μας δεν λαμβάνουν την απαραίτητη πρόνοια ώστε να ζήσουν -ακόμα και σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες- με αξιοπρέπεια. Απέναντι στην κοινωνική αναλγησία που δείχνει η κυβέρνηση για διάφορες ομάδες της κοινωνικής πλειοψηφίας, εμείς στήνουμε ένα τοίχος αλληλεγγύης και στηρίζουμε εμπράκτως τους πιο αδύναμους.

Για αυτό το λόγο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου πραγματοποίησε τη Πέμπτη 30 Απριλίου, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, διανομή τροφίμων σε οικογένειες της πόλης μας. Αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας!

Δήλωση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς «πληρώσαμε πολλά – δε θα πληρώσουμε ξανά» δείχνει τον δρόμο για τους αγώνες και την αντεπίθεση του λαού το επόμενο διάστημα. Διαδηλώνουμε συμβολικά στο Ηράκλειο, με τα ταξικά σωματεία, τους συλλόγους αυταπασχολούμενων και αγροτών. Η «επόμενη μέρα» πρέπει να βρει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατούς, οργανωμένους, αποφασισμένους να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου να τους φορτώσουν τα σπασμένα κι αυτής της νέας κρίσης. Είμαστε αντιμέτωποι με τις βαριές συνέπειες της οικονομίας μιας κοινωνίας που όλα θυσιάζονται, για να μην κλονιστούν, λόγω της νέας κρίσης, τα κέρδη των καπιταλιστών.

Στην πόλη του Ηρακλείου, η άρση των μέτρων, ήδη βρίσκει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να μετράνε τις πληγές τους. Απολυμένοι από τις αρχές του Μάρτη. Μακροχρόνια άνεργοι. Ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν τη σεζόν. Εργαζόμενοι με αναστολή συμβάσεων. Επαγγελματίες που δεν έχουν δουλειά ενώ χαρατσώνονται από το κράτος. Αγρότες που στενάζουν λόγω του χαμένου εισοδήματος πέρυσι και της αβεβαιότητας της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα με συσσωρευμένα χρέη, με τον φόβο του πλειστηριασμού. Εργαζόμενοι γονείς να αγωνιούν με τι όρους θα μπουν τα παιδιά τους στα σχολεία και πως θα τα «φέρουν βόλτα» με τα ωράρια.

Είναι μονόδρομος σήμερα ο οργανωμένος αγώνας για την επιβίωση, παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια