«Εναλλακτική» εξεταστική στα Πανεπιστήμια: Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί

Κρήτη
«Εναλλακτική» εξεταστική στα Πανεπιστήμια: Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είτε ο φοιτητής να εκπονήσει κάποια εργασία, είτε να γίνει η εξέταση προφορικά, εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης

Για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Όπως δήλωσε, το εαρινό εξάμηνο του 2019 – 2020 θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και στο διάστημα 10 - 15 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξεταστική, σημειώνοντας ότι το υπουργείο συνιστά για τις εξετάσεις να προτιμηθούν, όπου επιτρέπεται, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και όχι η φυσική παρουσία.

Εναλλακτική εξεταστική στα πανεπιστήμια

«Η πρότασή μας είναι να χρησιμοποιηθούν, όπου είναι δυνατόν, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και όχι η φυσική παρουσία», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης. «Αυτό σημαίνει, είτε ο φοιτητής να εκπονήσει κάποια εργασία, είτε να γίνει η εξέταση προφορικά, εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με συνδυασμό των παραπάνω», εξήγησε.

«Έτσι, θα έχουμε το πλεονέκτημα να πραγματοποιηθούν πολύ λιγότερες εξετάσεις με φυσική παρουσία», πρόσθεσε.

Με φυσική παρουσία θα γίνουν μόνο όσες εξετάσεις δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν αλλιώς (εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις) και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που θα υποδείξει η Εθνική Επιτροπή. Η έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη.

Το υπουργείο, ακόμη, θα προβεί στην έκδοση ΠΝΠ για την επίλυση νομικών ζητημάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η παράταση του εξάμηνου (προκειμένου να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα).

Ο κ. Διγαλάκης ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων «με τρόπο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους».

Ακόμη, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, βάσει του σχεδίου δράσης του υπουργείου Παιδείας για την σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, που παρουσίασε χθες, Τετάρτη, η Νίκη Κεραμέως, το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά, συνεχίζοντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

«Τα μαθήματα εξ αποστάσεως πάνε πολύ καλά. Δεν υπήρχε λόγος να διακινδυνεύσουμε επιστρέφοντας στη διδασκαλία με φυσική παρουσία των φοιτητών», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Τα συγγράμματα

«Τα συγγράμματα διανέμονται αυτή τη στιγμή μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και παράλληλα υπάρχει όλο το υλικό που έχουν πρόσβαση οι φοιτητές ηλεκτρονικά. Για τις εξετάσεις, πρώτον υπεύθυνος για το πώς θα αξιολογηθούν οι φοιτητές σε κάθε μάθημα είναι ο καθηγητής, δεύτερον οι καθηγητές έχουν πολλά μέσα για να αξιολογήσουν την επίδοση ενός φοιτητή, αυτά είναι είτε εργασία που θα κάνει στο σπίτι ο φοιτητής είτε προφορική εξέταση εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης ή συνδυασμός των παραπάνω. Τέλος, όπου δεν είναι τα προηγούμενα εφικτά εξέταση με φυσική παρουσία. Οι εξετάσεις με φυσική παρουσία θα γίνουν κι αυτές αλλά θα γίνουν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και η αρμόδια επιτροπή για το πόσοι φοιτητές μπορούν να είναι σε ένα αμφιθέατρο ή μια αίθουσα για την εξέταση και πόση είναι η μέγιστη διάρκεια της εξέτασης» δήλωσε, επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης στον Realfm 97,8.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων για το πολυνομοσχέδιο

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29.04.2020) Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις αλλαγές που φέρνει για τα πανεπιστήμια το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών, τη διαδικασία των μετεγγραφών και τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.

Η Σύνοδος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων από τα πανεπιστήμια. «Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου.

Επίσης, για τους πρυτάνεις κινείται «σε θετική κατεύθυνση» η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, καθώς, όπως τονίζουν «αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών εν γένει».

Ενίσχυση των Σχολών Επιστημών Υγείας

Τέλος, η Σύνοδος επεσήμανε την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, δεδομένων των «συνθηκών της πρωτόγνωρης κρίσης», όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, enikos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News