Δακοκτονία: Το «χρυσάφι» της Κρητικής γης πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο

Κρήτη
Δακοκτονία: Το «χρυσάφι» της Κρητικής γης πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τη δακοκτονία στο Ρέθυμνο

Ένα περίπου μήνα πριν ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί, οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της Κρήτης, μαζί με τον ΣΕΔΗΚ και την ΠΕΔ Κρήτης, ξεκίνησαν την δική τους «σταυροφορία», με σκοπό να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα όλες τις ενέργειες που θα γίνουν, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου που στέρησαν από την τοπική αγορά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έθεσαν σε κίνδυνο την αξία του κρητικού ελαιόλαδου.

Στην σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Ρέθυμνο, επισημάνθηκε η ανάγκη να διαφυλαχθεί η υπεραξία του αγροτικού τομέα και κυρίως του ελαιόλαδου που -όπως ειπώθηκε- είναι εθνική υπόθεση, ενώ αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε ότι φέτος πρέπει να διορθωθούν τα διαχρονικά λάθη που γίνονται, θέτοντας προ των ευθυνών του κάθε αρμόδιο φορέα.

Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο Πρόεδρος ΣΕΔΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς και ο Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, κάθισαν σε στρογγυλό τραπέζι και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους παρακολουθώντας στενά -όπως συμφώνησαν- κάθε ενέργεια, ώστε φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης να μην βιώσουν στο ελάχιστο την περυσινή καταστροφική χρονιά εξαιτίας της επέλασης του δάκου.

Ο λόγος για τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων του νησιού, οι οποίοι από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, αλλά και την ΠΕΔ Κρήτης συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, που χρονικά υπολογίζεται περίπου στα τέλη Μαΐου.

Το «χρυσάφι» της κρητικής γης που προέρχεται από τα 33 και πλέον εκατομμύρια ελαιόδεντρα του νησιού και το οποίο έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία, πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ατόφιο και σε καμία περίπτωση να μην χάσει την αξία του στις αγορές, όπως κινδύνεψε να συμβεί πέρυσι, με αποτέλεσμα φέτος να λείπουν από την τοπική αγορά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυστηρό ύφος μάλιστα ο πρόεδρος της ένωσης Ηρακλείου, ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους στο τέλος θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η επόμενη συνάντηση των ανθρώπων που έχουν τεθεί «μπροστάρηδες» σε αυτή την «σταυροφορία» θα αφορά στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού μοντέλου του νησιού που βασίζεται αποκλειστικά στα προϊόντα που παράγει σε αφθονία η κρητική γη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News