default-image

"Πρόσω ολοταχώς" για άρση του Lock down - Προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις της Κρήτης

Κρήτη
"Πρόσω ολοταχώς" για άρση του Lock down - Προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός αλλά και ανυπομονησία για την επόμενη ημέρα - Σε απολυμάνσεις, εργασίες καθαριότητας και συντήρησης προχωρούν οι καταστηματάρχες, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την ερχόμενη Δευτέρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει. Το lockdown "χαλαρώνει" και, μετά από σχεδόν δύο μήνες καραντίνας, επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, και φυσικά και στην Κρήτη, ετοιμάζονται με ανυπομονησία - αλλά και μεγάλες δόσεις προβληματισμού - να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου στις δουλειές τους. Τη σκυτάλη παίρνουν πρώτα βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικών ειδών, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Για τα δύο τελευταία, μάλιστα, η ζήτηση είναι ήδη τεράστια, αφού με την ανακοίνωση της άρσης των μέτρων τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών πήραν "φωτιά" από πελάτες και πελάτισσες που αδημονούν για υπηρεσίες περιποίησης και καλλωπισμού.

 Στο Ηράκλειο η προετοιμασία για το άνοιγμα των καταστημάτων έχει ξεκινήσει με πυρετώδεις ρυθμούς.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου, Νεκτάριος Πολυμίλης, εξήγησε ότι κομμωτές και κουρείς, οι οποίοι είχαν επί εβδομάδες κλειστές τις επιχειρήσεις τους, θα προσπαθήσουν να είναι τυπικοί με τους κανόνες και τα μέτρα που προβλέπονται, αλλά και με τις αυξημένες ανάγκες που όπως όλα δείχνουν θα προκύψουν.

«Είναι βέβαιο ότι πολλές γυναίκες και άνδρες θα θελήσουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους μετά από ένα μεγάλο διάστημα που οι επιχειρήσεις μας ήταν κλειστές. Ήδη, όσοι γνωρίζουν τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν αρχίσει να μας παίρνουν και να ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού, αφού σε καμία περίπτωση δε θα μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί αν δεν έχει από νωρίτερα κλείσει το ραντεβού του», ανέφερε ο κ. Πολυμίλης, διευκρινίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν η δημόσια υγεία και η τήρηση των μέτρων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Όπως προβλέπεται, οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους δύο μέτρα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα επιφέρει αλλαγές μέσα σε πολλά καταστήματα. Ίσως να χρειαστεί να ακυρώσουμε κάποιες από τις θέσεις που υπήρχαν ήδη. Κατά τα άλλα, γνωρίζουμε ότι θα πρέπει τόσο εμείς όσο και οι πελάτες μας να φοράμε μάσκα, κάτι που θα τηρήσουμε πιστά, το ίδιο και τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών στις επιχειρήσεις μας», πρόσθεσε, και διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με τα κουρεία και την περιποίηση της γενειάδας ή το ξύρισμα των ανδρών.

«Είναι πρόβλημα πώς θα παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες με τη χρήση μάσκας. Δεν είναι απλά μια ερώτηση, αλλά έντονος προβληματισμός, αν σκεφτεί κανείς ότι στα κουρεία και στα κομμωτήρια ανδρικών κομμώσεων το ξύρισμα και η περιποίηση γενειάδας αποτελεί το ήμισυ των υπηρεσιών που παρέχουν», σημείωσε ο κ. Πολυμίλης.

 Η κ. Έλενα Νικολαντωνάκη, η οποία διατηρεί κέντρο αισθητικής, έχει ήδη απολυμάνει τον χώρο της επιχείρησής της και διευκρινίζει ότι είναι έτοιμη να παρέχει στις πελάτισσές της και προστατευτική μάσκα εάν δεν έχουν μαζί τους.

«Η υγεία των πελατισσών μας αλλά και η δική μας είναι το κυρίως ζητούμενο και από αυτό δε θα κάνουμε εκπτώσεις. Το ξέρουμε ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος, ωστόσο πρέπει να ανταποκριθούμε με ωριμότητα. Η πόρτα εισόδου στη δική μας επιχείρηση δε θα είναι ανοιχτή και μέσα θα μπαίνει όποια κυρία έχει φροντίσει να έχει κλείσει ραντεβού. Ακόμη και τα ραντεβού τα κλείνουμε με απόσταση ενός τετάρτου το ένα από το άλλο, καθώς οι επιχειρήσεις μας είναι επιχειρήσεις που μετά την ολοκλήρωση του ενός ραντεβού θα πρέπει να απολυμαίνουμε επιφάνειες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την επόμενη πελάτισσα», τόνισε η κ. Νικολαντωνάκη.

Σύμμαχος ο καιρός

 Αναφορά στις καιρικές συνθήκες και πόσο αυτές βοηθούν στο να τηρηθούν τα μέτρα έκανε η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού Ροδούλα Κασσωτάκη. «Ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος είναι αυστηρός. Νομίζω, όμως, ότι και ο κόσμος δεν είναι έτοιμος ψυχολογικά να υπάρξει σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Ο καλός καιρός δίνει τη δυνατότητα κάποιοι από τους πελάτες, έως ότου φύγουν οι προηγούμενοι, να βρίσκονται εκτός του καταστήματος. Εμείς, πάντως, ήδη, εκτός από την καθαριότητα, έχουμε προμηθευτεί αντισηπτικά, μάσκες αλλά και γάντια, προκειμένου οι πελάτες μας να κάνουν με ασφάλεια τις αγορές τους», επισήμανε η κ. Κασσωτάκη.

 Αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας

 Η 4η Μαΐου σηματοδοτεί και την επανέναρξη λειτουργίας μικρών καταστημάτων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Νομού Χανίων Γιάννης Παυλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως λέει, «η Πολιτεία με τις αποφάσεις της στήριξε την επιχειρηματικότητα, ωστόσο η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη. Υπάρχουν ήδη πολλές συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη από το τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα στα Χανιά, που είναι κυρίως μια τουριστική περιοχή, το αποτύπωμα της κρίσης θα φανεί τους επόμενους μήνες».

 Στην τελική ευθεία για την επανέναρξη της λειτουργίας τους βρίσκονται οι επιχειρήσεις των Χανίων που, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, επιστρέφουν στην κανονικότητα, σε διαφορετικές ωστόσο συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν πριν από την απόφαση της Πολιτείας για αναστολή της λειτουργίας τους. Ήδη - και πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα - πολλές επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους προετοίμαζαν την επόμενη ημέρα, με μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας εργασίες συντήρησης, αλλά και ανακαίνισης. Από χθες το πρωί, πολλοί επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούν σε καθαρισμούς χώρων και απολυμάνσεις, ενώ παράλληλα προμηθεύονται τα απαραίτητα που πρέπει να υπάρχουν στα καταστήματα για την τήρηση των όρων υγιεινής.

Ο Στέλιος Ηλιάκης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο της πόλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει το πώς βίωσε τις ημέρες που η επιχείρησή του ήταν κλειστή, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Όπως σημειώνει, «μετά τις πρώτες 15 ημέρες του κλεισίματος και από τις αρχές Απριλίου, δραστηριοποιηθήκαμε στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών εξυπηρετώντας πελάτες μας. Ο μεγαλύτερος όγκος των παραγγελιών αφορούσε δραστηριότητες απασχόλησης στο σπίτι για μικρούς και μεγάλους. Από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στο κατάστημά μας και εμείς και οι εργαζόμενοί μας. Θα λειτουργούμε με βάση τις οδηγίες της Πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αύριο και περιμένουμε να δούμε σε τι ποσοστό η κρίση θα επηρεάσει την επιχείρησή μας».

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, είναι τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Ήδη πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει σε απολύμανση, ενώ έχουν προμηθευτεί και τα απαραίτητα είδη υγιεινής. Κομμωτήρια και κουρεία θα εξυπηρετούν την πελατεία τους μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου τα ραντεβού είναι κλεισμένα για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αγγελάκης, που διατηρεί κουρείο σε κεντρικό σημείο των Χανίων, «προχωρήσαμε σε καθαρισμό του χώρου μας και στην προμήθεια των ειδών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας θα γίνεται με ραντεβού, ενώ στην είσοδο του καταστήματος θα υπάρχει ταμπέλα στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να μπουν στο κατάστημα».

 Ανακούφιση, αισιοδοξία αλλά και αγωνία

 Με ανακούφιση αλλά και προβληματισμό ξεκινάει στο Ρέθυμνο η λειτουργία καταστημάτων, κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με κλαδικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες. Όπως σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Δουλγεράκης, που διατηρεί κομμωτήριο σε κεντρικό σημείο του Ρεθύμνου, υπάρχει ανυπομονησία για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους και συνάμα αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα στην πρόοδο προς την κανονικότητα. «Παρά το ότι εμείς είμαστε μια επιχείρηση που μπορούμε να βρισκόμαστε εντός του κομμωτηρίου 14 άτομα λόγω πολλών τετραγωνικών, έχουμε απορίες για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε από τους πελάτες, αλλά και για το πώς θα γίνονται κάποιες εργασίες φορώντας οι πελάτες μας τα είδη προφύλαξης. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε λάβει όλα τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά και από μας τους ίδιους θα γίνονται ενέργειες για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας». Όπως λέει ο κ. Δουλγεράκης, οι κομμωτές θεωρούν, αλλά και διαπιστώνουν με βάση την επικοινωνία που έχουν με τους πελάτες τους, πως θα υπάρχει πολύ άγχος και στρες, μιας και αυτό που κυρίως αντιμετωπίζουν είναι ο προβληματισμός των πελατών για το πώς θα ρυθμίσουν θέματα όπως παιδιά, ηλικιωμένα άτομα, αλλά και οι λίστες αναμονής που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 15 ημέρες. «Όμως να γνωρίζετε πως για τον κλάδο μας, παρά το ότι θεωρούμε πως τα μέτρα που λήφθηκαν, παρά το σοκ κυρίως για το μέλλον των επιχειρήσεών μας, ήταν σωστά και αυτό διαπιστώθηκε από όλους, το μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις κομμωτηρίων είναι οι ακυρώσεις εκδηλώσεων, γάμων, και γιορτών. Δεν πειράζει όμως, θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και όλοι μαζί οργανωμένα θα αντιμετωπίσουμε κυρίως το άγνωστο», προσθέτει.

«Σαφώς και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι αλλά και οι επιχειρηματίες και έμποροι», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, τονίζοντας: «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλοι μας θα σεβαστούμε τα μέτρα για το άνοιγμα των καταστημάτων μας, διότι όλο αυτό το διάστημα δώσαμε έναν αξιόλογο και με σεβασμό στους επιστήμονες αγώνα και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα στη μάχη μας με τον ιό. Όμως, υπάρχει ένας άλλος εχθρός από αύριο μπροστά μας, που είναι η χαμένη τουριστική περίοδος». Όπως εξηγεί ο κ. Πολιουδάκης, οι υποχρεώσεις οι οικονομικές "τρέχουν" για τις εμπορικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι τζίροι είναι από μηδενικοί έως ελάχιστοι. «Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τις τράπεζες για χαμηλότοκα δάνεια προς τους εμπόρους. Να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει πρόβλημα με το άνοιγμα και τη λειτουργία των εμπορικών, διότι εξαρτιόμαστε από τον τουρισμό καθαρά. Χωρίς τουρίστες, με ξενοδοχοϋπάλληλους χωρίς εργασία, τα ταμεία μας θα είναι άδεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Να επιδοτήσει τις προσλήψεις ώστε να μην υπάρχει ανεργία. Οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες τουρίστες είναι όλοι εκείνοι που μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες».

Στο Ρέθυμνο, τόσο στους εμπορικούς δρόμους όσο όμως και στην παλιά πόλη, αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οίστρο προετοιμασιών για το άνοιγμα των καταστημάτων τους: από μικρές ανακαινίσεις έως και παρεμβάσεις με βάση τα μέτρα που υποχρεούνται να ακολουθήσουν και αφορούν την προστασία πελατών και προσωπικού. Παρά τον προβληματισμό που υπάρχει, είναι διάχυτη και η αισιοδοξία, όπως αρκετοί ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι κάτι θα συμβεί, κάποιες αποφάσεις θα ληφθούν που θα αλλάξουν κατά κάποιο τρόπο το κλίμα στην αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News