Περιφέρεια Κρήτης: Αντί για τον κορωνοϊό, ιχνηλατεί το... “άγχος”;

Κρήτη
Περιφέρεια Κρήτης: Αντί για τον κορωνοϊό, ιχνηλατεί το... “άγχος”;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράξενη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης, που πληρώνει μελέτη για το στρες των υπαλλήλων της και κρατά αποστάσεις από την COVID-19

Στην Κρήτη συμβαίνουν ακόμη και τα πιο απίστευτα! Ενώ ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα όλων, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για να καταγράψει το άγχος των εργαζομένων της στην περιοχή του Ρεθύμνου! Το γεγονός ότι μια τέτοια μελέτη λογικά θα βρισκόταν σε εξέλιξη όταν ξεκίνησε η καραντίνα, όμως δε γνωρίζουμε αν έχει δείξει η Περιφέρεια Κρήτης τόση ευαισθησία για να χρηματοδοτήσει ερευνητικές μελέτες για τον κορωνοϊό, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε κάνει να πιστεύεις ότι τελικά και η κανονικότητα προ καραντίνας δεν ήταν και τόσο... κανονική!

Μια διαπίστωση πάντως είναι ότι η Περιφέρεια Κρήτης το διάστημα των δύο μηνών της καραντίνας δεν έχει επιδείξει δυναμική στάση να μεριμνήσει περαιτέρω για την Κρήτη, ενώ αρκείται στη σιωπηρή τήρηση αναμονής έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι προτεραιότητές της να ξενίζουν και για το είδος, και για το αντικείμενο, αλλά και για τα κονδύλια που διατίθενται!

Μία από τις περιπτώσεις συμβάσεων της Περιφέρειας Κρήτης που προκαλούν το θυμικό - δεν τίθεται θέμα νομιμότητας ή ηθικό ζήτημα, αλλά συνάγει κάποιος συμπεράσματα για τις προτεραιότητες των τοπικών αρχόντων - είναι αυτή με αντικείμενο τη "Διαχείριση του εργασιακού άγχους για τους εργαζομένους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: Μια τριλογία παρεμβάσεων". Η σύμβαση έχει υπογραφτεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης έναντι 19.000 ευρώ και η μελέτη θα γίνει σε δύο φάσεις διάρκειας 3 μηνών η κάθε μία, ενώ η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 3 ετών. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον αναπληρωτή πρύτανη Παναγιώτη Τσακαλίδη συνυπέγραψαν σύμβαση με ακριβώς αυτό το αντικείμενο, όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, δηλαδή να καταγραφεί το άγχος των εργαζομένων της Περιφέρειας Κρήτης στο Ρέθυμνο και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωσή τους!

Φυσικά όλο αυτό μοιάζει ουτοπικό μπροστά στο παγκόσμιο θρίλερ και την αβεβαιότητα που γεννά η πανδημία COVID-19. H σύμβαση προβλέπει να γίνει καταγραφή του άγχους που βιώνουν μόνο οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και όχι σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, γεγονός που προβληματίζει αν κάποιος ιχνηλατήσει περαιτέρω πρόσωπα και προθέσεις.

Από την άλλη βεβαίως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για μια προωθημένη μελέτη ως προς το αντικείμενό της, καθώς αποτελεί το ιδεατό για κάθε εργαζόμενο να εκπαιδευτεί ώστε να διαχειρίζεται το άγχος του. Η μελέτη θα διεξαχθεί από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στόχο έχει να βελτιωθούν το εργασιακό περιβάλλον και οι ανταγωνισμοί, να επιχειρηθούν παρεμβάσεις άμεσα στον πληθυσμό του εργασιακού χώρου με στόχο τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση των συνθηκών, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και συνεπώς το αποτέλεσμα θα είναι θετικό στην αύξηση της εργασιακής παραγωγικότητας και τα ευρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρακτική και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης.

Πάντως η μελέτη για τους εργαζόμενους θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες, όπως εκτίμηση της υγείας και των αναγκών όλων των εργαζομένων που θα δεχτούν να συμμετάσχουν. Θα αξιολογηθεί η υγεία και η ευημερία (σωματική, πνευματική και κοινωνική), καθώς και η εργασιακή παραγωγικότητα, η αυτοπεποίθηση, η ευτυχία και η ικανοποίηση στον χώρο εργασίας. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την αρρώστια και την υγεία θα μετρηθούν με τυποποιημένα ερωτηματολόγια που περιλαμβάνουν την ποιότητα ζωής, την κατάσταση ψυχικής υγείας και τις μεταβλητές ευεξίας. Ακόμη θα ληφθούν υπόψη σωματικές και εργαστηριακές μετρήσεις και θα συλλεχθούν πληροφορίες όπως φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, κατοικία, επάγγελμα, εισόδημα, σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος περίμετρος λαιμού, μέσης κοιλιακής παχυσαρκίας, δείκτης μάζας σώματος), μέτρηση αρτηριακής πίεσης με ειδική εκπαίδευση στον έγκυρο τρόπο μέτρησής της, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για μέτρηση στο σπίτι (οι περισσότεροι άνθρωποι μετρούν λάθος την πίεσή τους με αποτέλεσμα να παίρνουν λάθος φαρμακευτική αγωγή), ενώ επίσης θα εκτιμηθεί το σωματικό και ψυχολογικό στρες με μέτρηση αντιλαμβανόμενου στρες, μέτρηση άγχους, μέτρηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, μέτρηση θυμού, εκτίμηση καρδιακού ρυθμού με βάση τη μεταβλητότητα σε συνθήκες εικονικούς stress test (ΗRV) και αξιολόγηση του σωματικού στρες μετρώντας τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος με τη χρήση του μηχανήματος βιοανάδρασης.

Επίσης θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία αξιολόγησης γνωστικών λειτουργιών και μνήμης, όπως τεστ συγκέντρωσης και προσοχής, ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και γνωστικής και ψυχικής κόπωσης. Ακόμη θα αξιολογηθούν η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, η ποιότητα ύπνου, οι καπνιστικές συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό.

Η καινοτόμος πτυχή της παρούσας πρότασης είναι η συμπερίληψη της μέτρησης των δυσμενών παιδικών εμπειριών (ΑCEs) που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αρνητική συμπεριφορά στην υγεία, μειώνουν την ευημερία και συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των ψυχικών διαταραχών. 

Η τριλογία των παρεμβάσεων

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης, «ο στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η προσαρμογή του σχεδιασμού της εργασίας ώστε να επιτρέπεται στον εργαζόμενο να αυξάνει την αίσθηση του "ανήκειν" στη δουλειά του και να διατηρεί ή να αυξάνει τα κίνητρα και τις επιδόσεις του. Η προτεινόμενη προσέγγιση απαιτεί μια ολιστική προοπτική, η οποία λαμβάνει υπόψη όλη την προσωπικότητα του εργαζομένου και συνεπώς αντιπροσωπεύει μια ατομική στρατηγική για τη διαβούλευση ή την επίλυση προβλημάτων στο επίπεδο διαδικασίας.

Τριλογία δράσεων:

1) Κινητοποίηση συμπεριφοράς και αλλαγής καθιερωμένων προτύπων για διευθυντές-προϊσταμένους.

2) Ομάδες Balint: Η δράση αυτή θα απευθύνεται σε επαγγελματίες όλων των επιπέδων, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, προϊσταμένων και υπαλλήλων. Οι ομάδες θα αποτελούνται από 10-12 άτομα ή κάθε μία, σε 1-2 συναντήσεις ανά μήνα, για μια περίοδο 5 μηνών.

3) Εκπαίδευση διαχείρισης του στρες και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες και οι εργαζόμενοι θα εκτεθούν σε τεχνικές σχετικές με την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, τις διαφραγματικές αναπνοές, την καθοδηγούμενη απεικόνιση και τη γνωστική αναδιάρθρωση. Θα διαρκέσει 6 ημέρες».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News