Κρήτη

ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες της υποχρεώσεις

Μετά την άρση των μέτρων

Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε σήμερα το μεσημέρι, η συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχει να παίξει η Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

«Σταθήκαμε στις επάλξεις και κρατήσαμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, με πραγματικές και ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Βασιστήκαμε στην εμπειρία, στο ικανό προσωπικό μας αλλά και σε ιδιώτες χορηγούς, στο πλαίσιο της συμμαχίας αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ, στηρίξαμε και επεκτείναμε τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις, ώστε τις μέρες της καραντίνας να υπάρχει βοήθεια σε όποιον είχε πραγματική ανάγκη.

Στο διάστημα αυτό είχαμε άριστη και συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγιναν βήματα μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των Δήμων.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και την επόμενη μέρα , όπου σταδιακά θα επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι εξίσου σημαντικός για να επανεκκινήσει  η ζωή σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Για να γίνει όμως αυτό, οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον οικονομική στήριξη , για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών των Δήμων λόγω των μέτρων», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών προς την κατεύθυνση αυτή και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για δήμους που βρίσκονται σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν και στο μέλλον από την πανδημία.

Στο Δ.Σ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας και για όσο διάστημα διήρκεσαν τα μέτρα.

Επαναλειτουργία σχολείων

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Δήμων για την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και καθαριότητας, ενέργειες που θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος που υφίστανται οι Δήμοι λόγω της πανδημίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Βοήθεια στο Σπίτι

Τονίστηκε η ανάγκη το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο λειτούργησε με επάρκεια την περίοδο της κρίσης, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό.

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ειδική αναφορά στις χορηγίες των εταιρειών που προσέφεραν 340 αυτοκίνητα για την διανομή υλικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και των σούπερ μάρκετ που προσέφεραν τρόφιμα και άλλες προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης.

Αθλητικοί χώροι

Οι Δήμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού θα τηρήσουν τις υγειονομικές εντολές και έτσι οι ανοιχτοί χώροι άθλησης σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν ενώ θα παραμείνουν ακόμη εκτός λειτουργίας οι κλειστοί χώροι και οι πισίνες.

Ν/Σ Υπ. Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Η ΚΕΔΕ χαιρέτισε τις θετικές αλλαγές του νομοσχεδίου που αφορούν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού αλλά είναι κάθετα αντίθετη, σήμερα και αύριο, με την εμπλοκή των Περιφερειών στον τομέα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου.

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων από το άρθρο 93 του ν/σ που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο «διαβαθμικός φορέας διαχείρισης» που δίνει στις Περιφέρειες τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν λαμβάνει υπόψιν του την τεχνογνωσία, την εμπειρία της Αυτοδιοίκησης στο θέμα, αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Δημοτική Αστυνομία

Η ΚΕΔΕ προτείνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους που δεν διαθέτουν και την ενίσχυσή της.

Παράλληλα τέθηκε το θέμα των σχολών εκπαίδευσης των Δημοτικών Αστυνομικών, η οποία συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των υπηρεσιών  που προσφέρουν .

Μετά και τον ρόλο που αυτή έπαιξε την περίοδο της κρίσης, επισημάνθηκε ότι το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και της εξέλιξης του προσωπικού της είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

1) Σχόλια και Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις.

Αν και αναγνωρίστηκε η διόρθωση, από το Σχέδιο Νόμου, πολλών γραφειοκρατικών ζητημάτων που αντιμετωπιζόταν στο παρελθόν, εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις για τη χρονική στιγμή εισαγωγής του Σχεδίου Νόμου (εν μέσω κρίσεως COVID-19) που δεν επιτρέπει την εκτενή δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη αρκετές επισημάνσεις που έγιναν (όπως η οριοθέτηση των οικισμών, η σύμφωνη γνώμη των οικείων δημοτικών συμβουλίων σε κάθε ιδιωτική δράση, αλλαγές στις περιοχές Νatura κ.α.) και μπορούν να γίνουν ακόμη, μέχρι την τελική ψήφιση του Νόμου.

2)  Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2020 και ναυαγοσωστική κάλυψη αυτών.

Κατέθηκε συζήτηση, την από 27/04/2020 πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης αναφορικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας στους ΟΤΑ αλλά και την ναυαγοσωστική κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων θα ενσωματωθούν στις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ για τις περαιτέρω ενέργειες στα αρμόδια Υπουργεία.

3) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Δημοτικής Αστυνομίας, επανασύσταση και επέκταση της στους Δήμους της χώρας.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης για το νέο κορωνοϊό απέδειξαν για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, με στελέχωση - προσλήψεις και λειτουργία νέων σχολών καθώς και νέο, εκσυγχρονισμένο και διευρυμένο καθηκοντολόγιο.  

4) Σύναψη Γενικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την τελευταία 20ετία έγιναν πολλά έργα ΤΠΕ στους Δήμους, αλλά με σημαντικό κόστος και χωρίς να ανταποκρίνονται πάντοτε στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των δημοτών, ενώ για τα περισσότερα από αυτά δεν εξασφαλίστηκε η συντήρηση και η συνεχής επικαιροποίησή τους και επομένως η βιωσιμότητά τους.

Αντικείμενο της Γενικής Προγραμματικής Σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων φορέων, ώστε με την παροχή των υπηρεσιών κάθε φορέα, στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του, να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί η ακόλουθη τεχνολογική και διοικητική υποδομή που έχει δημιουργήσει και εισφέρει η ΚΕΔΕ για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους Δήμους της χώρας:

(α) το Ενιαίο Κέντρο Δεδομένων (Data Center) της ΚΕΔΕ και η κεντρική λειτουργία ασφαλούς υποδομής φιλοξενίας εφαρμογών και υπηρεσιών (G-Cloud) της ΓΓΠΣΔΔ για τους Δήμους της χώρας

(β) η πρόσβαση στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ. Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που διασφαλίζει τη διασύνδεση των Δήμων με Υπουργεία και άλλους Δημόσιους φορείς,

(γ) η Πλατφόρμα ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης των χρηστών των Δήμων GovHUB με την οποία ήδη συνδέονται 319 ΟΤΑ και περισσότεροι από 1.800 στελέχη Δήμων ως πιστοποιημένοι χρήστες,

(δ) η σύγχρονη Πλατφόρμα e–Μάθηση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων σε ΤΠΕ των χρηστών των Δήμων και την εκπαίδευσή τους σε «ψηφιακές τάξεις»,

(ε) το Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) που αποτελεί κεντρική δομή επιχειρησιακής και διοικητικής υποστήριξης των Δήμων και ιδίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών,

(στ) το οριζόντιο δίκτυο στελεχών Τ.Π.Ε των ΟΤΑ στο οποίο ήδη μετέχουν ήδη 480 μόνιμοι υπάλληλοι από 282 Δήμους

(ζ) ο ετήσιος θεσμός πλέον των Μαραθώνιων Καινοτομίας της ΚΕΔΕ – Smart City Ηackathon. Που πραγματοποιείται από το 2017 με μεγάλη συμμετοχή, σε συνεργασία και με τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα,

(η) το Εργαστήριο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ – City Challenge Innovation Lab (που πραγματοποίησε δύο εξάμηνους κύκλους μέχρι το Μάρτιο του 2019), το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία marketplace υπηρεσιών, αξιοποιώντας και ολοκληρώνοντας τις ιδέες των ομάδων από τους Μαραθώνιους Καινοτομίας, προς όφελος των Δήμων.

 5) Διανομή Μασκών Προστασίας.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει Νέα Διανομή 500.000 μασκών προστασίας από την ΚΕΔΕ, για όλους τους Δήμους (με πληθυσμιακά κριτήρια). Οι παραλαβές από τους Δήμους θα διακπεραιωθούν μέσω των ΠΕΔ, όπως και στην α' διανομή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια