Κρήτη

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου: Υπόμνημα προς τους Διοικητές των νοσοκομείων και την 7η ΥΠΕ

Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και γενικά όλων των συμβασιούχων

Για κενά στο ιατρικό προσωπικό αλλά και για την ανάγκη μιας ακόμη καλύτερης προετοιμασίας κάνει λόγο στην ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου.

«Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επιδημίας οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους υγειονομικούς βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού μας.

Η εκδήλωση της πανδημίας βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε από την πρώτη στιγμή το είχε επισημάνει. Είχε ζητήσει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασθενών με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των σοβαρών κρουσμάτων. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις «αντοχές» του συστήματος υγείας, μπορεί να απέδωσαν προς το παρόν. Όμως δεν μπορούμε να «κρυβόμαστε» για πάντα από τον ιό.

Η νόσος φαίνεται να φθίνει χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός μας στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν και χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα τμήματα πρώτης γραμμής των νοσοκομείων (τους παθολόγους, τους πνευμονολόγους, τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών, των ΜΕΘ).

Μπορεί να κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχετε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του.

Με αφορμή την επιδημία έρχεται στην επιφάνεια το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις 402 επικουρικών γιατρών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις περισσότερες από 6000 κενές θέσεις νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα μας. Στην Κρήτη έχουν προσληφθεί τους τελευταίους 2 μήνες μόλις 37 επικουρικοί γιατροί. Το ΠΑΓΝΗ δεν έχει ενισχυθεί με νέες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, γιατρών ΤΕΠ και ΜΕΘ. Τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας έμπειρο πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Ενδεικτικό είναι επίσης το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ. Σωστά δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει επιτακτικά το ζήτημα και ήταν στην προμετωπίδα των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ. Η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνετε, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 πριν την επιδημία σε 775. Δεδομένου ότι η αναλογία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ανά κλίνη ΜΕΘ είναι 4:1 και 1:1, αντίστοιχα, για τη λειτουργία των 220 επιπλέον κρεβατιών χρειάζονται 880 μόνιμοι νοσηλευτές και 220 μόνιμοι γιατροί. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει.

Αντί για αυτό τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα τμήματα. Έτσι όμως αποδυναμώνεται η λειτουργία άλλων τμημάτων. Συγκεκριμένα για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ που άνοιξαν στα δημόσια νοσοκομεία του Ηρακλείου έχουν προσληφθεί ένας επικουρικός καρδιολόγος και ένας εξειδικευόμενος για τη ΜΕΘ του Βενιζελείου, ενώ δεν έχει προσληφθεί κανένας επιπλέον γιατρός ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ ούτε έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις γιατρών ΜΕΘ για τα 2 νοσοκομεία.

Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα υγείας να μη μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορωνοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. Μια σειρά από άλλες ειδικότητες πρακτικά είναι παροπλισμένες. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Χαρακτηριστικά, τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έχουν μειωθεί κατά 1/3 και η αναμονή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3 μήνες.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία δεν αφορούν μόνο τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα λόγω COVID-19. Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων.

Είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ, κάτι για το οποίο επιμένουμε από την πρώτη στιγμή. Ιεραρχούμε το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των μονάδων υγείας και πρόνοιας, των φιλοξενούμενων σε δομές (προνοιακές, γηροκομεία κ.λ.π.), σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα θέλαμε να σας θέσουμε.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε εστιάσει στην αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρέπει να μας ακούσετε. Να ακούσετε αυτούς που γνωρίζουν τα προβλήματα γιατί τα ζουν καθημερινά. Αυτούς που κάνουν, με τα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα που έχουν στη διάθεση τους, ό,τι περνάει από το χέρι τους για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού, της υγείας.

Στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ διεκδικούμε:

  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ.
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και γενικά όλων των συμβασιούχων.
  • Άνοιγμα νέων, στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κλινών ΜΕΘ
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας στα BAE.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια